自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

szesze_lam 發表於 21-4-17 23:18
今日同屋企長輩食飯,長輩share佢個朋友兩公婆好慘,兩公婆個大仔叫佢地賣左兩層樓,大仔話一齊移民過英國 ...

自己攞黎

瑪瑙宮

大廚勳章

szesze_lam 發表於 21-4-18 00:04
好仔不如好新抱

其實我覺得兩老都係唔抵幫。。。有啲自作孽抵死。。。冇事嘅時候就仔呀仔呀。。。又何曾想過自己個女?

俾人呃晒錢就話想投靠個女。。。俾我都嬲啦。。兩老既然冇晒錢咪搵社署囉。。點都唔使瞓街嘅。。。未有公屋社工俾啲中轉屋住住先。。。

希望佢唔好同人講話個女唔理佢啦。。。其實係自己衰。。。抵個女嬲佢唔理佢
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

今日同屋企長輩食飯,長輩share佢個朋友兩公婆好慘,兩公婆個大仔叫佢地賣左兩層樓,大仔話一齊移民過英國 ...

自找的

伯爵府

死黃人有咩做唔出 ??遲啲有啲仲賤嘅事陸續有嚟

侯爵府

2024年龍年勳章

s160656 發表於 21-4-18 02:12
如果成家都係黃人,咁。。自找
黃人唔一定係年輕人,大把老人家當時都有出來支持班黑暴 ...

我聽個case 係女係黃絲, 本來好端端做緊公務員! 咁政府要佢地宣誓嘛, 吾肯, quit 左! 40中㗎喇! quit 都算囉咪揾過第二份工作囉!但原來呀女想移民!

移民你自己有本事咪去囉, 佢呀媽70幾, 吾想去, 話自己留在香港得啦! 有樓住, 少少生活費夠用!

吓, 呀黃絲女幾孝心, 迫佢媽賣樓同佢一齊bno 去英國喎! 話一定要佢媽去, 否則佢會背負‘掉低呀媽移民’ 嘅烏名喎! 其實可能個女根本想賣左呀媽層樓有錢去英國!

呢個case 佢媽吾係黃人, 只係一個吾太理政治嘅老人家!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

kkyyn 發表於 21-4-17 23:24
吾覺慘,係蠢,親生仔不如近身錢。

x 2

老父從小教落、唔死那一刻、都唔好畀曬啲錢仔女、我都會一樣咁教子女、因仔女會受他們另一半影響~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

未到埋單個日都不好咁傻!自保重要。有錢有選擇。

茶類愛好者    發表於 21-4-19 10:25

水晶宮

seaheart88 發表於 21-4-18 06:53
其實我覺得兩老都係唔抵幫。。。有啲自作孽抵死。。。冇事嘅時候就仔呀仔呀。。。又何曾想過自己個女?

...

好多老人都係老派思想,重男輕女。成日以為老了就可投靠個仔。

好似我父母都係咁,成日覺得個女嫁左等於外人,我嫁左都照有比家用,陪複診之類。係仔女就要理自己父母啦。

子爵府

mln 發表於 21-4-17 23:52
2老自己唔留啲錢,全部比晒個大仔又太過對自己的仔太信任了。

有時我聽公司啲姐姐講佢哋家裡的故事,都係 ...

認同

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我媽生前成日講:自己左手都信唔過右手啦。

教我地防人之心不可無架。

茶類愛好者    發表於 21-4-19 10:26
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

仲要賣哂"兩"層樓,一啲後路都唔留俾自已,個仔平時點,自己真的一啲都唔知??

大宅

所以我成日都唔明生小朋友為乜.

其他post, jm 話第時如果腦唔好, 就算要入老人院, 都要仔女睇住, 等佢唔好俾人蝦. 但係我怕, 腦唔好, 第一個蝦老人家gei 就係仔女.

如果腦筋好, 本來就唔需要仔女, 自己都搞得掂,
如果腦筋唔好, 又怕仔女吼住自己啲錢.然後一野起飛腳.
咁不如索性唔好生算啦. 趁未太老, 六七十歲果陣做定逆按揭, 唔怕俾人呃哂成附身家. 到時有錢咪住間好啲gei 老人院.

茶類愛好者    發表於 21-4-19 10:28
yeung_ma    發表於 21-4-18 12:12

侯爵府

Tobbyy 發表於 21-4-18 04:51
其實佢兩老都想走,亦唔見得有親情,比晒d錢個仔,只當個女係水泡。衰d講句,佢個仔嘅無情係copy佢地。 ...

我都係咁話,佢哋俾哂啲錢個仔嘅時候,都無諗過個女啦,同個仔嘅自私如出一轍

侯爵府

同移民無關,
根本係個仔人格問題,相信就算不移民,一直生活在香港都會呃父母層樓。

子爵府

mcs74 發表於 21-4-17 23:30
突然覺得打爛曬屋企要求分300萬果單都未算最差……起碼仲有間屋係到
呢單個仔呃左自 ...

嗰個300萬衰仔就係呃唔到阿媽,所以先至嬲到要打爛晒攬炒

伯爵府

個細女嬲都正常

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

咩人嚟架!好賤呀!
一齊移民,咁都信?長者應該好難申請喎!

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Natalie625 發表於 21-4-17 23:35
唉,俾外人呃都冇咁傷

如果係我,我告個仔詐騙

真係應該告個仔,等佢個底都花埋,睇佢點移民

侯爵府

2024年龍年勳章

聽得太多,啲仔,女平日點孝順都好,唔到自己2腳一伸打死都唔好分身家住,好現實嘅,最多立定平安紙囉

公爵府

牛年勳章

Nevaeh72 發表於 21-4-18 06:34
兩老無樓無錢,可能申請政府綜助,納稅人幫個衰仔找數

身邊大把呢啲老人家!
最弊係佢哋將對仔女嘅失望轉化成對社會嘅怨氣,仲要日日喺度鬧政府話政府照顧不周!
家中長老屋邨有好多呢D老人家,圍埋傾偈就喺度認屎認屁話自己啲仔女喺外國做律師、做醫生、做會計師!但係就自己一個人喺香港食綜援住公屋
利申:家中長老住居屋、仔女全部喺身邊,照顧周到

首頁
34567...14

尾頁

跳至