自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

Chiuchoiluck 發表於 21-4-18 13:08
之前都冇乜輸入,做乜呢排咁多輸入

印度每日20萬以上確診,菲/印尼係工人就話唔可以避,但印度及巴基斯坦呢?佢哋點解唔禁?係咪又要揾香港人埋單

珍珠宮

banbanmm 發表於 21-4-18 13:10
啲外傭中介仲叫政府減短檢疫天期,為咗賺錢乜都得

都話大把香港人為一己利益好自私㗎喇。。。到時抵港外傭爆發惹開哂,又只會賴正苦檢疫措施唔好,有漏洞,我提議啫,你正苦要做好把關㗎嘛。。。。一定唔會提自己當初鬧人過嚴,又話好多僱主等工人,21天檢疫成本高。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

回港旅行中招率高的國家, 應有頭禁佢飛來, 而不是到埗後才發病入院, 拖垮本港醫療系統.

佐放個位係隔離21日後先發病,
對從高危地區來港人仕,政府應至少加到28日隔離. 最好唔俾佢地來港, 有香港身份證一樣. 早排可禁在英國港人回港, 現在一樣可禁印巴、菲及印尼飛機載客來港. 去其他國家過21日冷河先啦. 到港再隔離21日. 唔願意可以不來港

珍珠宮

回覆樓主:

仲唔禁高危國家來港。等咩?醫院質爆晒外來變種人,負荷到?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

cattz288 發表於 21-4-18 13:13
已經放定風隨時停菲印航機

都要爆到個個 mm 聲先會停航機 , 林鄭强項係借人把口做野

水晶宮

回覆樓主:

又話已經開始溶斷機制? 做乜一日比一日多外輸??!!呢個政府真是好過份 每一波都是外輸引爆

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Chiuchoiluck 發表於 21-4-18 13:08

可能第二啲地方爆緊,啲人返嚟香港避疫或者醫病

水晶宮

simple430 發表於 21-4-18 13:24
都要爆到個個 mm 聲先會停航機 , 林鄭强項係借人把口做野

所以我真是好討厭林鄭 上樑不正下樑歪,黑暴和疫情佢嘅處理手法無樣好,真蠢定扮蠢 難聽d講句最毒婦人心就是林鄭呢種

loved    發表於 21-4-18 15:39

珍珠宮

回覆樓主:

被問到會否禁止菲律賓及印尼航班抵港,陳肇始就表示,在航班「溶斷機制」下,上月至今已有8班來自不同國家的航班被禁止抵機,當中已包括涉事地區,當局亦會繼續檢視情況。

https://std.stheadline.com/realtime/article/1549729/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E9%99%B3%E8%82%87%E5%A7%8B-%E6%9C%83%E8%88%87%E5%B0%88%E5%AE%B6%E8%A8%8E%E8%AB%96%E6%8A%B5%E6%B8%AF%E8%80%85%E6%AA%A2%E7%96%AB21%E5%A4%A9%E5%BE%8C%E9%9C%80%E5%90%A6%E5%86%8D%E5%81%9A%E6%AA%A2%E6%B8%AC

成個國家ban啦,仲諗......無言

男爵府

真係好嬲,琴日見20幾宗初步,我仲好驚,以為有第五波,原來都係輸入

水晶宮

我好早已經講過,發覺政府每次本土個案一少就會多好多外輸,直到外輸令本土大爆發才會少外輸入,不停輪回!你留意下

大宅

牛年勳章

kayen 發表於 21-4-18 12:52
好嬲,明就明,希望唔好影響返學

真係好嬲呀!

公爵府

kayen 發表於 21-4-18 13:14
印度每日20萬以上確診,菲/印尼係工人就話唔可以避,但印度及巴基斯坦呢?佢哋點解唔禁?係咪又要揾香港人 ...

珍珠宮

emilylam 發表於 21-4-18 13:26
又話已經開始溶斷機制? 做乜一日比一日多外輸??!!呢個政府真是好過份 每一波都是外輸引爆 :anger ...

溶斷有條件,要7日超5單先禁「該航班」咋,其他航班另計

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1586247-20210417.htm

梁子超說,當局過去數星期,並無果斷禁止來自爆發疫情地區人士入境,認為現行溶斷機制,不足以做好源頭控制。他指出近日有不少涉及外傭的輸入變種病毒個案,加上復活節假期前後,可能有不少南亞裔人士,到印度或巴基斯坦等爆發疫情地區探親,返港時或帶有變種病毒。

大宅

emilylam 發表於 21-4-18 13:31
我好早已經講過,發覺政府每次本土個案一少就會多好多外輸,直到外輸令本土大爆發才會少外輸入,不停輪回 ...

睇到,依家係第3波翻版,成個形勢好似,大家有心班準備又停晚市停課

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

有問題係果班輸入者,但要我地正常市民減少外出,即係困住香港人,但就俾哩啲人周圍放毒 好心就唔好俾哩啲高危國家既人境,有身份證都咁話啦!咁樣搞法,香港幾時先正常,我想有返一個正常既環境俾小朋友 佢一歲多就要每次出街帶口罩,會唔會有一日出街要著哂成套保護衣物 冇陰公

珍珠宮

kayen 發表於 21-4-18 12:52
好嬲,明就明,希望唔好影響返學

真係要cut飛機入境喇!

侯爵府

daijuju 發表於 21-4-18 13:33

政府次次都係咁,凈係識叫市民減少聚餐/出外等,但你都要有源頭引入先得架!次次爆都係外輸,佢哋有冇檢討下先得

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

daijuju 發表於 21-4-18 13:33

一單都嫌多啦 激死

大宅

kayen 發表於 21-4-18 13:40
政府次次都係咁,凈係識叫市民減少聚餐/出外等,但你都要有源頭引入先得架!次次爆都係外輸,佢哋有冇檢討 ...

其實成日叫市民減少外出係無用,政府不斷引入病毒入香港,就算減少外出,市民都要番工同外出食飯,點解唔由源頭著手處理

首頁
12345...7

尾頁

跳至