自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

coconutchung 發表於 21-4-19 10:40
開頭華妃嗰段拖好耐,中段去了寺出家又拖好耐,我有啲飛嚟睇

同意

琥珀宮

seaman1982 發表於 21-4-18 19:44
唔同感覺。
甄嬛無乜悶場,戲味重。
延禧係爽劇,睇得拍手叫好。

如懿傳,簡直係愛情燒腦劇,我睇完,個腦一時三刻也未能抽離。

子爵府

回覆樓主:

甄嬛傳搵個皇帝唔靚仔,其實先至可以突顯到後宮妃子勾心鬥角,爾虞我詐為嘅只係爭寵,得到皇帝寵愛。後宮妃嬪爭一個皇上,當中唔一定有愛,爭寵到你死我活呢,都與愛情無關。

我諗古時候真係咁,D女人連皇帝個樣都冇見過就俾人送入宮,皇帝通常近親通婚,邊有咁多靚仔,最多都係正常男人樣貌一個,邊嚟咁多愛情。

霍建華咁靚仔嘅皇帝,係極端少見,皇帝太靚仔,女人太多,會無心政事。

水晶宮

三套劇的戲路不同, 各有味道

侯爵府

c.vieri 發表於 21-4-18 16:49
二套都有翻睇
甄嬛傳當年算好火,都翻睇過N次

我覺得周迅做得好好,有幾幕我覺得佢表現好出色。 一幕係惢心出嫁,周迅幫佢蓋紅色頭巾嘅時候,嗰種唔講得出口嘅唔捨得,就係嗰一個眼神同埋下壓嘅嘴角交代晒。 令一幕係海蘭生完BB出大紅,佢忍住眼淚要太醫救返海蘭嘅時候。 嗰種內心戲,純粹用語氣同眼神交代,除咗周迅我一時間都諗唔到第二個人。
我個人覺得如懿傳劇情一般,但對白寫得唔錯,同埋周迅做得好。

侯爵府

唔同感覺。
甄嬛無乜悶場,戲味重。

係呀,睇完對婚姻都灰⋯⋯

琥珀宮

moma1023 發表於 21-4-19 12:03
我覺得周迅做得好好,有幾幕我覺得佢表現好出色。 一幕係惢心出嫁,周迅幫佢蓋紅色頭巾嘅時候,嗰種唔講得 ...

我覺得如懿傳好睇既唔係劇情,而係感情

侯爵府

木土土 發表於 21-4-19 12:07
我覺得如懿傳好睇既唔係劇情,而係感情

係呀,但佢描寫嘅感情,令我感動嘅唔係乾隆同如懿,而係如懿同佢一班姊妹,甚至太后甄環後期對佢嘅肯定(仲記得佢嗰句:唯將情義盡到底),都感動過帝后之情。
喺我心目中呢位乾隆同一位潑婦冇分別⋯⋯ 對着寒香見,直頭多幾分猥瑣

子爵府

唔同感覺。
甄嬛無乜悶場,戲味重。

你有冇睇原著?
幻術構成的曲譜裏
       盡是人世的辛酸與苦澀
             心之逆旅 華胥為引

子爵府

舞娃娃 發表於 21-4-18 19:52
如懿傳,初看一般,再看吸引,三看難忘。演員演技精湛,怖景細節盡顯心思,感情細膩,耐看有味道
...

唔知原著好唔好睇呢
幻術構成的曲譜裏
       盡是人世的辛酸與苦澀
             心之逆旅 華胥為引

子爵府

littlesister 發表於 21-4-18 20:02
如懿傳睇到後期唔想睇,唔係唔好睇,係太悲劇,唔想唔開心,周演得好,但打扮真難頂,成日阿婆打扮,好難理 ...
入面好多人都做得好好 孫配音加好多分

子爵府

俙俙媽咪 發表於 21-4-19 10:40
如果你話甄嬛傳同如懿傳, 我覺得就甄嬛傳好睇! 我好鍾意甄嬛既氣質同性格, 個時套劇都睇左5,6次, 鍾意到 ...

唔知小說係咪都係甄嬛傳好睇d,你連如懿傳都買埋小說呀?
幻術構成的曲譜裏
       盡是人世的辛酸與苦澀
             心之逆旅 華胥為引

子爵府

木土土 發表於 21-4-19 11:02
延禧攻略,同如懿傳,我接住睇。兩套劇同一個歷史時刻,但人物表述中奸差不多相反,令我有興趣上網查相關 ...

延禧攻略有冇悶場?
幻術構成的曲譜裏
       盡是人世的辛酸與苦澀
             心之逆旅 華胥為引

伯爵府

rainbowworld 發表於 21-4-20 12:28
唔知小說係咪都係甄嬛傳好睇d,你連如懿傳都買埋小說呀?

因為我實在太愛甄嬛既性格, 鍾意到有一年生日我另一半問我想要咩禮物, 我話想要甄嬛傳成套小說~~ 就買左成套實體書番屋企, 個封面好靚

而如懿傳我未睇呀! 不過我Download左, 用電子書睇! 不過我想睇埋慶餘年電子書先到如懿傳, 本人鍾意睇完一本先開下一本

子爵府

俙俙媽咪 發表於 21-4-20 12:44
因為我實在太愛甄嬛既性格, 鍾意到有一年生日我另一半問我想要咩禮物, 我話想要甄嬛傳成套小說~~:joyous ...

你去邊個網dl?
幻術構成的曲譜裏
       盡是人世的辛酸與苦澀
             心之逆旅 華胥為引

伯爵府

rainbowworld 發表於 21-4-20 13:15
你去邊個網dl?

係Google打如懿傳MOBI就搵到資源download架啦~~

子爵府

俙俙媽咪 發表於 21-4-20 14:09
係Google打如懿傳MOBI就搵到資源download架啦~~

謝謝
幻術構成的曲譜裏
       盡是人世的辛酸與苦澀
             心之逆旅 華胥為引

珍珠宮

c.vieri 發表於 21-4-18 17:09
開頭係比較腫

我反而覺得佢把聲可以接受,起碼好過柏g把聲、有d女藝人把聲太尖仲難頂

之前有睇過某報導,好似話頭幾集,反而係最後先再補拍。所以當時周迅可能攰之類啦⋯⋯狀態不算好。

琥珀宮

rainbowworld 發表於 21-4-20 12:31
延禧攻略有冇悶場?

我覺得算無乜悶場。
其實我反而覺得有d急,無乜時間去思考,所以無乜feel同感動位

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

rainbowworld 發表於 21-4-20 12:23
你有冇睇原著?

有。原著更悲劇。
但原著如懿冇咁善良。例如對慎嬪用貓刑。
原著也能同甄嬛接軌,佢地唔係青梅竹馬,三阿哥選唔上青櫻皇后質弘曆娶的。弘曆當時話大家都係被遺棄,就互相取暖咁上下意思。

首頁

尾頁

跳至