自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友7歲剛學識踩單車,想平平地買架車比佢,請問大家知唔知有無邊度有平價單車買.謝謝

男爵府

回覆樓主:

問相熟朋友 (有較大小朋友嗰啲), 表哥表姐,二手單車舖,上網。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

去Facebook搵個類似呢啲二手group

大宅

回覆樓主:

謝謝大家,我上fb看看先

水晶宮

回覆樓主:

淘寶,我上個月先買,200幾蚊

子爵府

spikenard 發表於 21-4-18 21:26

單車甘重 運費貴唔貴

水晶宮

peppamo 發表於 21-4-18 22:11
單車甘重 運費貴唔貴

唔太貴,約百幾蚊

大宅

spikenard 發表於 21-4-18 21:26

是否要自己安裝?

水晶宮

艾核 發表於 21-4-19 08:26
是否要自己安裝?

基本成架完成的運嚟,都有少少部份要自己裝

不過你要好細心睇人的評語,有1個差的評語那是好真實件產品實際的問題,店舖的評分要超4。8 以上比較好

雖然同1張相片同1架車,你會見唔同店都有價錢差別,這差別在車架的物料,越平車架越重,相同款但唔相同物料,有實心輪和打氣輪,按自己的喜好去選

水晶宮

回覆樓主:

另外你可以去2手市場徵免費,好多時都有人free出嚟

大宅

spikenard 發表於 21-4-19 08:45
基本成架完成的運嚟,都有少少部份要自己裝

不過你要好細心睇人的評語,有1個差的評語那是好真實件產品實 ...

你仲有無淘寶網個條link,可否pm我,謝謝

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

為小朋友選擇兒童單車不可不知的6大因素

父母一般由小朋友三歲起就會考慮為他們購置第一架單車,有些爸爸媽媽甚至更早。但尺寸由12寸、14寸、16寸、18寸、20寸至24寸不等,不少家長因此為如何選擇一部正確的單車給小朋友而煩惱,不知從何入手。帶孩子到單車店或玩具店,職員多數只以小朋友年齡建議家長適合的單車尺寸。但就是這麼簡單嗎?問子女喜歡那一架,他們多選擇自己喜愛的顏色。父母怕單車買細了,孩子很快就不合適。相反買大了,孩子應付不來而失去對踏單車的興趣。這種心大心細的情況時有發生。以下就是我們總結為子女選購兒童單車時父母要注意的7個因素。希望能幫助爸爸媽媽能掌握基本要訣,做個更精明的決定。

兒童的身高是選擇一架合適單車的重要考慮因素。因為如果車身太矮可能導致兒童雙腳未能充分伸展,而令膝頭有機會頂住單車把手。不但令兒童踏騎困難,更可能會阻礙軚盤轉向。如果硬把座位調高又可能會令小朋友緊握把手時坐姿彎曲,也影響安全感。相反有父母因為希望買架單車能踩幾年而買架較大的給小朋友。但如果車身太高,即使雙腳能平放在地上,座位也可能離把手太遠,引致小朋友需要過份伸展而拉傷肌肉。亦因為車身重心較高而影響孩子學習平衡。所以最好父母選擇一架合乎子女身高的尺寸。一般而言兒童單車12寸適合身高由85cm起的小孩。詳細可參考以下列表。有一點就是父母都都希望買回來的兒童單車可玩一兩年,所以要留意子女的成長曲線。像是如果子女現在是95cm,以這個高度理應12寸或14寸的單車也適合,所以要留意小朋友兩年內的成長,選擇一部不超出他現在高度能應付,但也可以讓他接著兩年合適的尺寸。但要緊記,小朋友踩單車的技術和能力,亦是要考慮的因素。例如14吋單車可以適合90-120cm高的小朋友踩,但識踩的孩子只係需要腳尖掂地,而唔識踩的孩子就要大半甚至全個腳掌掂地先會有安全感。如果配合輔助轆使用單車,小朋友又可以唔踩哂落地,考慮的尺寸又有所不同。

在上表中大家可能都留意到一項尺寸是兒童的腳內長,這是我們俗稱的”褲浪位”(量度兒童直立時腳踝至胯下的高度)。比較孩子和單車座位高度會也提供一個更精準的選擇。這是不少家長在選擇兒童單車時會忽略的因素。因為不但兒童的身高比例可能有少許分別,更重要是同一尺寸但不同品牌的單車即使座位均可調較,但他們的座高也略有不同。如PONY的12寸單車,其座位高度就由49-57cm。但Trek同樣是12寸,他的座位高度就由42-50cm。爸爸媽媽不得不留意。只要座位比孩子的褲襠高度低大約2cm,理應他們就可以沒有顧慮的雙腳平放在地上。

https://shop.jollymap.com/zh-HK/ ... %25E7%25B4%25A0/50/

水晶宮

回覆樓主:

今日見到,你睇吓有冇興趣

大宅

spikenard 發表於 21-4-20 14:22
今日見到,你睇吓有冇興趣

thanks

首頁

尾頁

跳至