自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

czl115 發表於 21-4-18 17:58
同意,而家好多國家疫情再起高峰,都係因為變異病毒,真係寧殺錯無放過,否則損失更大
...

以我學習到的中醫知識,現在直到5月21日(二十四節氣的小滿),處於一個氣候格局有利於溫病,傳染病發生,容易出現好多人短時間患病。

大家好好保重身體,防疫不要鬆懈。

當年加拿大同香港都經歷過非典,所以去年年初兩地對疫情警惕都比較高。如今加拿大已經成為第三波疫情重災區。前車可鑒,路遙知馬力。

珍珠宮

回覆樓主:

好抄功課啦

珍珠宮

減齡達人勳章

DoReMi媽媽 發表於 21-4-18 17:54
次次差唔多清零,就梗有啲輸入個案,於是又重新嚟過,要玩到幾時? 阿爺做晒辦出嚟,林鄭政府唔睇唔跟,中 ...

我哋係無限復活,呢幾日大部份都係變種嘅輸入個案。我老公係英國人,佢都話唔明點解香港會做得咁差,中國同澳門做得咁好,有版俾你睇點解你唔跟呢。當然如果你要同英國同美國同印度比,香港咪做得好好囉。
我都日日睇電視睇到好火滾,其實政府有冇諗過,呢班變咗種嘅輸入個案,會帶來對前線嘅醫護人員好危險㗎。

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 21-4-18 18:05
叫林鄭政府放過香港人啦,比條生路香港人啦!

好難,林太應該係好小氣那種要面唔輸得,自黑暴林太可能已經好憎香港人

DoReMi媽媽    發表於 21-4-18 18:12

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

FennieMan 發表於 21-4-18 18:09
我哋係無限復活,呢幾日大部份都係變種嘅輸入個案。我老公係英國人,佢都話唔明點解香港會做得咁差,中國 ...

我又係,睇住疫情因政府無能而不斷無限復活,好激心

大宅

DoReMi媽媽 發表於 21-4-18 17:38
老實講吖,我唔覺政府有幾驚有幾尊重香港外傭僱主,咁多年,有幾多次會聽外傭僱主聲音去管朿香港外傭? 外 ...

Well said, 所有政策係保護外傭,而唔係僱主

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 21-4-18 17:41
我直情懷疑有班YC喺林鄭政府裹面,邊有可能做到咁差?

不用懷疑, 一定有!

DoReMi媽媽    發表於 21-4-18 21:14

珍珠宮

czl115 發表於 21-4-18 17:58
同意,而家好多國家疫情再起高峰,都係因為變異病毒,真係寧殺錯無放過,否則損失更大
...

面對疫情重災區,防疫寧緊莫鬆。否則代價很大。

今年年初,法國曾誓言對英國變種病毒“嚴防死守”,結果呢?目前法國新增感染者中,感染英國變種病毒的比例已達到83%。

法國自今年2月起,英國變種新冠病毒(紫色)和南非及巴西變種新冠病毒(紅色)佔新增感染者比例趨勢圖。綠色為非變種病毒感染者比例,藍色為未知種類變種感染者比例。 (法國衛生部數據圖)

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 21-4-18 18:00
咪就係,你信唔信因為體恤外傭僱主而放寬外傭入境?借口

體恤晨早改斷約必定唔批新visa啦,仲比14天。好多暗地搵咗工先斷,又批。新加坡果啲就叫體恤僱主啦,大肚都要遣返

DoReMi媽媽    發表於 21-4-18 21:15

伯爵府

回覆樓主:

香港政府好似做咁周邊國家嘅明燈, 政策唔好跟掉返轉就一定無問題

公爵府

牛年勳章

FennieMan 發表於 21-4-18 17:08
呢啲咪係真係做嘢囉,你睇我哋香港特區政府

所以,對香港政府真係好失望
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

水晶宮

平平常常 發表於 21-4-18 18:14
面對疫情重災區,防疫寧緊莫鬆。否則代價很大。

今年年初,法國曾誓言對英國變種病毒“嚴防死守”,結果 ...

人哋防變種病毒,我哋香港政府就不斷收變種病毒 行咁鋼線自焚

珍珠宮

我哋係無限復活,呢幾日大部份都係變種嘅輸入個案。我老公係英國人,佢都話唔明點解香港會做得咁差,中國 ...

呢一波如果比變種病毒殺入香港會好慘,因為殺傷力以及傳染力都比之前高。呢期加拿大那邊ICU多左好多50歲以下的後生患者。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

DoReMi媽媽 發表於 21-4-18 18:00
咪就係,你信唔信因為體恤外傭僱主而放寬外傭入境?借口

梗係唔信啦,香港外傭僱主咁多年來畀外傭恰到上心口,政府有冇關心過?
如果真係體恤外傭僱主,就好似69樓話齋,學吓新加坡嘅外傭政策。

DoReMi媽媽    發表於 21-4-18 21:16

男爵府

印度最近確診日日攀升, 又咁多確診輸入香港, 政府已經要想對策, 好啦, 現在终於在社區出現變種病毒, 今早陳局長至話會檢視現行措施, 會唔會太遲呀?

公爵府

FennieMan 發表於 21-4-18 17:17
今日22 個印度中,日日都有菲巴中,仲要係變種。
想點呀?班’磚家’ 呢
...

其實好懷疑條印度友係酒店做的深喉係味求其做的,條友一做社區檢測就check到。

珍珠宮

減齡達人勳章

平平常常 發表於 21-4-18 18:19
呢一波如果比變種病毒殺入香港會好慘,因為殺傷力以及傳染力都比之前高。呢期加拿大那邊ICU多左好多50歲以 ...

之前停英國直飛香港,就係驚呢隻變種病毒。早兩日嗰個印度人從杜拜入香港隔離後再驗到變種病毒,香港政府好驚,但係今日已證實佢嘅女朋友中獎。咁即係話呢啲變種病毒有機會會潛伏係身體多個21日啦。只係呢個印度人因為要返去杜拜所以去檢測而發現。如果其他帶病菌嘅喺香港繼續工作唔去驗,就真係好多隱形帶菌者通街走啦

水晶宮

實際的利民措施,香港無希望

伯爵府

FennieMan 發表於 21-4-18 17:08
呢啲咪係真係做嘢囉,你睇我哋香港特區政府

以為香港,唉

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mandy952 發表於 21-4-18 17:29
從此香港正苦跟住澳門做野

澳門特首兼任香港特區
放下自在

首頁
23456...7

尾頁

跳至