自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實D人話極都唔聽,有時明知天氣唔好,都一樣照去行。

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

要d人肯聽先得架,唔好話警告字句,淨係睇之前咁多人發生意外都唔當係一個警惕,有邊個可以幫到?

子爵府

回覆樓主:

唉,講到口臭都有人唔聽㗎

珍珠宮

clarawuwu 發表於 21-4-18 20:59
要獨行既人,點會唔知有危險?係唔聽人講,係山腳棟晒警告牌,都一樣唔理㗎啦!就算有執法人員勸喻又點,仲 ...

突然想起上次冰封大帽山,有位潑婦帶埋男友上山,大鬧警員好阻佢,話佢C佢事。

伯爵府

thatswai 發表於 21-4-18 20:59
啲小黃人係唔識死架。
關顏色咩事?見好多大媽在山上為影相做危險動作

珍珠宮

LokYauYau 發表於 21-4-18 21:11
突然想起上次冰封大帽山,有位潑婦帶埋男友上山,大鬧警員好阻佢,話佢C佢事。
...

呢個印象深刻 若果佢真系上左山又甘啱出事 贊成唔好去救佢地

珍珠宮

政府一早拍過唔少宣傳片叫人唔好一個人行山、注意行山安全

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

MMVV 發表於 21-4-18 18:49
雖然老土。

就係出咗,d人聽至得,即八號風球唔好出去,d人係都要睇浪,滑浪一樣

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

LokYauYau 發表於 21-4-18 21:11
...

條女真係勁樣衰,比人講一世

珍珠宮

回覆樓主:

救人不收費 行山人士濫用直升機?

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E9%AB%94%E8%82%B2/146340/%E8%A1%8C%E5%B1%B1-%E9%A3%9B%E8%A1%8C%E6%9C%8D%E5%8B%99%E9%9A%8A3-%E6%95%91%E4%BA%BA%E4%B8%8D%E6%94%B6%E8%B2%BB-%E8%A1%8C%E5%B1%B1%E4%BA%BA%E5%A3%AB%E6%BF%AB%E7%94%A8%E7%9B%B4%E5%8D%87%E6%A9%9F

在外國有些地方,若果拯救隊出動搜救,事後會向被救者追收成本,但香港就沒有,飛行服務隊的搜救服務都是免費的。

珍珠宮

回覆樓主:

其實出動搜索係應該徵費,避免啲人胡亂去危險地方或在惡劣天氣堅持去危險地方。有冇諗過搜索/救援隊都係人,人哋都有家人,去危險地方/惡劣天氣救人佢哋都有危險。雖然呢個係佢哋工作,但啲人不負責任地去危險活動,其實都係冇諗過救援隊嘅性命

子爵府

thatswai 發表於 21-4-18 20:59
啲小黃人係唔識死架。

小粉紅係唔識死架
小藍人係唔識死架
五顏六色人係唔識死架
都唔知关顏色咩事

伯爵府

回覆樓主:

「吸煙危害健康」印晒煙盒,一樣照食,
唔聽人勸。

男爵府

I9528 發表於 21-4-18 19:28
有警告都無用

响fb,大把人為影相,各出奇招,有咁危險得咁危險,d 山路有咁僻得咁僻,d 山石有咁斜得咁斜 ...

條片d人
安全帶都冇條
真係個個以為自己係spider man
唔係害到d拯救人員呀
真係好危險

瑪瑙宮

回覆樓主:

一個人行山已危險,唔好講乜野,一陣暈低冇人知,仲有好多人為打卡影相,爬到高一高,或危險地方,一個唔小心就出事。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

jellyfish1989 發表於 21-4-18 22:24
小粉紅係唔識死架
小藍人係唔識死架
五顏六色人係唔識死架

你死左女手足,又小左個天使啦,慘慘豬咯,快啲去默哀啦,記住著乞衣呀。

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實好多方面嘅安全知識大家都知,點講點宣傳點罰都唔夠自律重要

侯爵府

2023年兔年勳章 2018母親節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

BKsquare 發表於 21-4-18 19:05
填滿個熒幕都要人肯聽先得架

上次個肥婆

我記得依個畫面, 簡直自私!

水晶宮

BKsquare 發表於 21-4-18 19:05
填滿個熒幕都要人肯聽先得架

上次個肥婆

其實啲人都唔細啦,識諗都知如果佢哋有意外,都要揾人救佢或收屍啦,你估真係佢一個人嘅事咩

大宅

MMVV 發表於 21-4-18 18:49
雖然老土。

做得岩呀!吾想再見到有人一個人行山有咩意外...

首頁

尾頁

跳至