想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我之前第一次放已經bingo 咗。有個2歲嘅仔仔。因為自己真係好鍾意小朋友。所以決定生多個。16號第二次day5胎入去。28號驗,好緊張。

民房

yukicheung0901 發表於 21-4-19 00:41
我之前第一次放已經bingo 咗。有個2歲嘅仔仔。因為自己真係好鍾意小朋友。所以決定生多個。16號第二次day5 ...

希望你成功。。
我剛剛抽完卵,相信很快會放胎,我想問放胎手術辛苦嗎?同放完胎後,你有無照返工定要休息幾多日?
因我唔想放咁多病假啊,唸緊可否放完胎就第二日照返工,我返文職。

大宅

DeeslandChan 發表於 21-4-19 18:47
希望你成功。。
我剛剛抽完卵,相信很快會放胎,我想問放胎手術辛苦嗎?同放完胎後,你有無照返工定要休息 ...

下個月就可以放,我之前都係。放胎最辛苦係忍尿。因為要急尿先照到個子宮,但唔可以太急,太急都照唔到。照住子宮醫生搵條管插入子宮搵啱位,唧粒胚胎入去就得喇。成個過程15分鐘左右,不過要一去到急尿就即刻可以做。我第一次唔急尿,係咁灌水,等咗成個鐘先有得做。放完胎正常生活就ok,不過個人建議係屋企抖2日先好返工,不過亦有朋友冇係屋企抖嘅都bingo 咗。睇你有冇呢個需要囉。多謝你先。

民房

yukicheung0901 發表於 21-4-20 00:00
下個月就可以放,我之前都係。放胎最辛苦係忍尿。因為要急尿先照到個子宮,但唔可以太急,太急都照唔到。 ...

多謝你詳盡回覆。。
放胎時段是月經頭幾日還是完m 後?

別墅

回覆 yukicheung0901 的帖子

祝好運!我即將放雪胎,但排卵有d 阻滯,子宮厚度僅僅合格但未夾到排卵 (so as to 破卵)... 你係自然週期定係有針打?破卵辛唔辛苦ga?

大宅

kittynmarie 發表於 21-4-20 12:24
回覆 yukicheung0901 的帖子

祝好運!我即將放雪胎,但排卵有d 阻滯,子宮厚度僅僅合格但未夾到排卵 (so a ...

我自然周期。我m第二日開始食荷爾蒙藥同塞黃體酮,增加子宮厚度,食大半個月到就可以放胎,唔知如果失敗會唔會黎m。應該啱啱好黎m嗰日開獎

大宅

DeeslandChan 發表於 21-4-20 00:08

多謝你詳盡回覆。。

應該係m完大半個月放胎。不過m第二,三日開始食荷爾蒙藥。放前一星期塞黃體酮。我記得之前植入day2.3有食菠蘿芯同浸腳。今次就冇做到呢啲。睇下會唔會成功。

首頁

尾頁

跳至