自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

噚日收到個5字頭電話打嚟,我冇聽,今日啱啱又收到個4字頭嘅號碼打嚟,都冇聽。之後收到留言,聽番原來兩個電話都係同一錄音,叫我執嘢去隔離,如果想知原因就按1字,專人回覆按2字。其實我真係好想知佢講咩原因,但又驚佢收費用~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

KUDOS 發表於 21-4-19 14:44
噚日收到個5字頭電話打嚟,我冇聽,今日啱啱又收到個4字頭嘅號碼打嚟,都冇聽。之後收到留言,聽番原來兩個 ...

有4字頭電話??
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 21-4-19 14:45
有4字頭電話??

我都係見到個電話號碼怪怪地先唔聽,如果2字頭就已經聽咗!話時話最近d銀行又用番2字頭打嚟,浪費我d時間聽咗⋯

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

KUDOS 發表於 21-4-19 14:48
我都係見到個電話號碼怪怪地先唔聽,如果2字頭就已經聽咗!話時話最近d銀行又用番2字頭打嚟,浪費我d時間 ...

凡係有+852都唔聽喇

i_jdg    發表於 21-4-19 14:57

放下自在

侯爵府

會唔會係騙案?

象牙宮

噚日收到個5字頭電話打嚟,我冇聽,今日啱啱又收到個4字頭嘅號碼打嚟,都冇聽。之後收到留言,聽番原來兩個 ...

https://www.police.gov.hk/ppp_tc/04_crime_matters/adcc/alert_200731_01.html
放下自在

子爵府

幾個月前已經報道過好多呢啲騙案,會問你攞身分證號碼同銀行帳戶資料,千祈唔好理佢

男爵府

有852字頭就係假電話

珍珠宮

Shellyxlk 發表於 21-4-19 14:51
會唔會係騙案?

我覺得係騙案,所以冇按任何號碼,但係都幾易呃到人,尤其老人家!

用戶要求終止服務

牛年勳章

真係好難分真假
其實 852 開頭嘅電話好多時係電腦系統發出,好似外賣仔咁~
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

SK921 發表於 21-4-19 14:56
有852字頭就係假電話

依家先知852都係假喎,咁有d來電顯示係852 9xxxxxxx,係真定假?我今次係因為4字同5字頭先冇接。

用戶要求終止服務

牛年勳章

KUDOS 發表於 21-4-19 14:57
我覺得係騙案,所以冇按任何號碼,但係都幾易呃到人,尤其老人家!
...

阿仔早幾日同騙子玩咗成半日,狂打電話比阿仔,阿仔又好傻豬覺得好真實。直到佢問我私人資料,話報緊警,我先提佢係騙子,叫佢收線。咁就浪費咗阿仔幾粒鐘~
未經許可,請勿轉載

象牙宮

KUDOS 發表於 21-4-19 15:01
依家先知852都係假喎,咁有d來電顯示係852 9xxxxxxx,係真定假?我今次係因為4字同5字頭先冇接。:surprise ...

假!
放下自在

伯爵府

醒目開學勳章

電話錄音,我覺得係假
http://www.baby-kingdom.com/data/attachment/album/201103/28/2243099uk889co0028cr4r.gif

男爵府

KUDOS 發表於 21-4-19 15:01
依家先知852都係假喎,咁有d來電顯示係852 9xxxxxxx,係真定假?我今次係因為4字同5字頭先冇接。:surprise ...

正常本地電話打嚟, 唔會出852, 所以出得852一定係有古惑

伯爵府

上星期我都接到衛生署電話錄音,9字頭打嚟嘅,我一聽電話係錄音就即刻cut線,咁啱睇緊醫生,又咁啱兩日前交咗樽仔,醫生就話會唔會真係衛生署打嚟...我就驚驚哋即刻打番個電話,點知係個女仔聽,我問佢係咪衛生署?佢話唔係,仲話無打過比我...我同番老公講,佢話家陣D高科技係可以鈎人線打電話...我真係唔識...

男爵府

你按2字嘛...等有專人聽時,你問佢隔離係唔係包3餐,有冇WIFI同冷氣, 有冇下午茶同宵夜...可否隔離完唔走

子爵府

lambxxx 發表於 21-4-19 15:26
你按2字嘛...等有專人聽時,你問佢隔離係唔係包3餐,有冇WIFI同冷氣, 有冇下午茶同宵夜...可否隔離完唔走
...

係唔係有專車接送

侯爵府

lambxxx 發表於 21-4-19 15:26
...

可唔可以要求有電視同埋Switch?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

騙你講姓名, 身份證號, 地址

然後整假證,扮你去借錢

首頁

尾頁

跳至