自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

2021勳章

https://hk.appledaily.com/entertainment/20210418/5FMZVGFQOVEFHFHUDOQTP6R4CA/

ViuTV在九展舉行《Chill Club推介榜 年度推介20/21》,是該台第一張樂壇成績表,無論歌迷及觀眾都期待已久,甚至連TVB亦都變陣,暫停一集《勁歌金曲》,並將不討好的節目《開心大綜藝》延長至兩小時迎戰。

今晚ViuTV頒獎禮有不少後生一輩歌手支持,除了自家鎮台之寶MIRROR,SONY、寰亞、華納、環球、英皇都有派歌手出席,但英皇最人丁單薄,暫時得泳兒一個。全晚總共頒20個獎,包括網上一人一票選出的年度之歌。頒獎禮一開始以Chill Club年度歌曲廿強改編的Medley打頭炮,炒熱氣氛。

2235 由網民以一人一票投選的「年度之歌」獎,最後由林家謙的歌曲《一人之境》奪得,他上台後表示很開心《一人之境》能成為大家心目中的年度之歌,而最開的是能幫像自己個性的人講出心裏感受。

2225 在Jay Fung、陳柏宇、小肥、許廷鏗演出後,頒發女歌手,Gin Lee得到銅獎,得獎時高叫:「香港樂壇加油!」銀獎者是Serrini,金獎是林二汶,她得票15,558票,總投票77,582票,她感謝:「多謝電視呢個主流媒體畀到機會音樂人,我哋一齊加油。」隨即頒男歌手獎,銅獎是Ian,姜濤奪得男歌手銀獎時,他先笑言自己今晚不會再O嘴,之後他表示有信心令香港樂壇變回亞洲第一,林家謙在一眾MIRROR支持者下突圍而出得金獎,得獎時有多謝林夕,又叫歌迷專注於歌曲,不用在意其他事業。

2150 Dear Jane、艾粒、C Allstar、MIRROR四隊組合互相唱對方歌曲,令全場high爆,台下觀眾企起身聽歌。休息後,頒年度組合,Dear Jane得到銅獎、RubberBand得銀獎,由ViuTV皇牌MIRROR順利得到,得票數為29,778,總票數是79,791。

2138 ViuTV安排今年新人先後唱歌表演唱功,全部新人上台後再頒發年度新人獎,由Jer大熱贏得。新人獎投票總人數是76,743票,Jer有32,492票,接近一半票數。林家謙贏得年度唱作人,是他今晚第4個項,年度唱作人總投票80,027票,林家謙得票31,457。Dear Jane奪得在台上說:「今日淨係諗住表演,冇諗過攞獎,今日玩得好開心,其實香港音樂最需要唔同平台支持大家,多謝投票朋友,我哋好簡單,只係識玩音樂,你哋肯聽已經足夠。」阿Tim還在鏡頭前向家中女兒講Hello。

2110 年初幾個頒獎禮後有網民批評廣東歌已死,ViuTV安排演出環節回應樂壇未死,包括有吳林峰、葉巧林、黃妍、Jace、洪嘉豪、姜濤及樂壇已死合唱團大合唱。之後頒發四個幕後獎項,包括林家謙得到年度作曲人、年度編曲,Wyman得到年度填詞人、Edward Chan得到年度監製。

2058 Jer《迴光物語》成為第7首十大歌曲,是第二位MIRROR成員得獎。Gin Lee《幸福門》是第8首得獎歌曲。之後再由Anson Kong及Ian的《蝸牛》合唱版拿下第9首,Ian得獎時說:「呢首歌本身係寫畀佢,時間交返畀佢。」AK多謝Ian合唱。林家謙《一人之境》得到最後一個席位。

20:40 MIRROR《IGNITED》得到第三首十大歌曲,MIRROR全隊上台,由隊長Lokman代表領獎。之後分別有鄭中基《My Only One》及泳兒《溝渠暢泳》得獎,泳兒激動落淚。人氣王姜濤亦憑《愛情簽證申請》得一席位,並由女fans頒獎,宣佈得獎時,台下叫聲雷動。

20:21 首個頒發的獎項是第一首Chill Club年度十大歌曲,得獎者是許廷鏗的《無力感》,Jace《天生二品》拿下另一個十大歌曲獎項。不過得獎者未獲安排唱得獎歌,主持Thor解釋:「人人樂壇,唔係淨係得獎歌手可以演出,今晚有唔同環節,做到音樂先係第一。」

20:00 頒獎禮開始,由Joey Tang、Jer、林二汶、senza acappella等唱出Chill Club年度歌曲廿強改編的Medley。MIRROR在Medley後半段出場,先由姜濤獨自唱《愛情凡簽證申請》,之後MIRROR再全隊出場唱《IGNITED》。

Chill Club 推介榜年度推介20/21
「Chill Club年度之歌」
《一人之境》
主唱:林家謙
作曲:林家謙
填詞:林家謙
編曲:林家謙
監製:林家謙
「Chill Club年度十大歌曲」
1, 無力感(許廷鏗)
2, 天生二品(陳凱詠)
3, IGNITED (MIRROR)
4, My Only One(鄭中基)
5, 溝渠暢泳 (泳兒)
6, 愛情簽證申請 (姜濤)
7, 迴光物語 (Jer 柳應廷)
8, 幸福門 (Gin Lee 李幸倪)
9, 蝸牛 合唱版 (Anson Kong 江𤒹生、Ian Chan 陳卓賢)
10, 一人之境 (林家謙)
「Chill Club年度男歌手」金獎:林家謙 銀獎:姜濤 銅獎:陳卓賢(Ian Chan)
「Chill Club年度女歌手」金獎:林二汶 銀獎:Serrini 銅獎:李幸倪
「Chill Club年度組合」金獎:MIRROR 銀獎:RubberBand 銅獎:Dear Jane
「Chill Club年度唱作歌手」林家謙
「Chill Club年度新人」Jer 柳應廷
「Chill Club年度作曲人」林家謙
「Chill Club年度填詞人」黃偉文
「Chill Club年度編曲」林家謙
「Chill Club年度監製」Edward Chan

又話年輕人最like MIRROR總投票最多得80,027票,viutv頒獎禮最多得8萬人投票,瞬間見真章,根本好多90後00後淨係識姜濤,點解淨係識佢?多廣告囉,M記呀咁大張圖點會唔識?個西面佬Ian仲好笑,以為自己好紅得個銅獎

件193更加係小眾,error?圍爐頒獎典禮0個獎我放埋蘋果LINK,年輕人最like MIRROR?頒年度組合MIRROR幾多票?之前取笑人OUT唔識MIRROR既人係邊呢?有無投票呀

SiuBBee    發表於 21-4-19 20:52

子爵府

2021勳章

林家謙拎獎態度大台幾好笑容? viutv就覺得個獎有塵咁

kagaki    發表於 21-4-21 16:21

男爵府

牛年勳章 2021勳章

見到話開心大綜藝係不討好得的節目就知啦。
不嬲x登d網民唔妥tvb, 咩都踩一番,又唔見d記者話係BK 都有大把人讚。
咁BK 唔係網民咩

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

圍爐頒獎禮

水晶宮

2021勳章

回覆樓主:

全晚最冇禮貌最串嘴係林家謙,隔離post話佢係藝術家脾氣,可能佢拜左黃秋生杜汶澤為師,睇今日報道佢話今後匿埋做幕後,各大台成全佢吧!

伯爵府

牛年勳章 2021勳章

妖台真係好多寫手架,成日掉轉講野,根本除咗佢班少數觀眾之外,完全無人理佢咩頒獎禮囉,唔該!

TVB呢方面好蝕章!但點蝕章都好,都有排未有耐俾你妖台追上囉!

珍珠宮

牛年勳章 2021勳章 精叻鼠年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

話時話我近呢十年已無睇呢D頒獎禮(tvb商台港台),,琴晚寧願睇下"開心大綜藝"算

wcpcelia    發表於 21-4-21 11:59
saladhk    發表於 21-4-20 13:20
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

男爵府

2021勳章

又咪係圍爐頒獎禮

伯爵府

牛年勳章 2021勳章

許庭鏗分得一首歌曲獎,抵死!

侯爵府

2021勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我覺得d歌星 開口埋口乞求人聽廣東歌,又不停講「廣東歌加油」好無聊, 作得好唱得好,自然多人聽㗎喇! 粗口入詞, 滿口懶音, 唱歌無氣又冇感情, 點會有人鍾意聽? 自己爭氣d啦!

kagaki    發表於 21-4-21 16:23

伯爵府

牛年勳章 2021勳章

開心大綜藝上個星期日首集有22點收視!

你全民造星決賽吹足半年,吹到勁HIT咁,當時咪又係最高只得6點收視!所以尋晚個頒獎禮,睇怕唔過5點收視!

複式洋房

我冇睇,都係睇開心大綜藝,但唔明Gin Lee唱歌高班過隻蚊甘多,點解會拎銅...

琥珀宮

2021勳章

Fion710 發表於 21-4-19 16:30
全晚最冇禮貌最串嘴係林家謙,隔離post話佢係藝術家脾氣,可能佢拜左黃秋生杜汶澤為師,睇今日報道佢話今後 ...
佢又幾奇怪,叫佢攞起個獎死都唔攞起,
再試上台又唉聲嘆氣,好似好唔耐煩咁,
或者呢d真性情。

水晶宮

2021勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

雖然我唔睇, 但又估唔到得8萬.........

知唔知勁歌總選, 同埋903總選, 又有幾多人投票呢?

不過TBB有幾多人投票都好, 班友都唔會信

侯爵府

2021勳章

goo_littlebb 發表於 21-4-19 16:45
雖然我唔睇, 但又估唔到得8萬.........

知唔知勁歌總選, 同埋903總選, 又有幾多人投票呢?
會信自然會信, 唔信你講乜佢地都唔信! 無所謂, 各有各做, 各有各睇之嘛! 大綜藝我仔有睇, 但我都係睇內地綜藝同內地歌手多. 香港果D, 除左胡鴻鈞, 其他我都麻麻

伯爵府

牛年勳章 2021勳章

我個人完全唔信有幾萬真實觀眾電話投票囉!

對於電訊盈科來講,幾萬電話投票濕濕碎啦!

大宅

Fion710 發表於 21-4-19 16:30
全晚最冇禮貌最串嘴係林家謙,隔離post話佢係藝術家脾氣,可能佢拜左黃秋生杜汶澤為師,睇今日報道佢話今後 ...
今時今日世態係: 串咀嘅叫藝術家脾氣/真性情, 有禮貌/謙虛嘅叫out or oldseafood, 唯有自己睇開啲

MICLOH168    發表於 21-4-21 00:12

大宅

2021勳章

ic34 發表於 21-4-19 16:32
話時話我近呢十年已無睇呢D頒獎禮(tvb商台港台),,琴晚寧願睇下"開心大綜藝"算 ...

我只看tvb 由始至終

大宅

2021勳章 笑得好勳章 BK猜猜猜慶中秋

咁串,信唔信我用念力召喚D打手上水

大宅

2021勳章 笑得好勳章 BK猜猜猜慶中秋

Lilyforest 發表於 21-4-19 16:50
今時今日世態係: 串咀嘅叫藝術家脾氣/真性情, 有禮貌/謙虛嘅叫out or oldseafood, 唯有自己睇開啲 ...
當年黃霑都串,但佢唔會唔尊重人,好明顯個水平真係有分別架

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊