自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

幫朋友問,市道唔好朋友失業一段時間,最近搵到一份街市兼職工作負責賣嘢及搬貨,啲貨物都幾重的,話老闆冇幫佢買勞保擔心整餐……,我叫佢冇做轉搵其他工,大家點睇?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

part time agency 公司係有幫pt買勞保, 去報名騎牛揾馬, 有工時會在人工抽佣

男爵府

小氣囡囡 發表於 21-4-19 19:43
幫朋友問,市道唔好朋友失業一段時間,最近搵到一份街市兼職工作負責賣嘢及搬貨,啲貨物都幾重的,話老闆冇 ...

其實法例規定僱主要幫所有員工包括全職或兼職員工,購買勞保,呢個僱主如果無幫兼職員工買,已經觸犯勞工法例,分分鐘比人告!勸你朋友都唔好做!

大宅

Jasmine-4711 發表於 21-4-19 20:36
part time agency 公司係有幫pt買勞保, 去報名騎牛揾馬, 有工時會在人工抽佣

請問係要朋友自己去買一份勞保?然後係佢人工抽佣?佢份工人工已好低喇,如再抽就……

仔仔就來開學啦!既開心又緊張

大宅

oceanshores 發表於 21-4-19 20:37
其實法例規定僱主要幫所有員工包括全職或兼職員工,購買勞保,呢個僱主如果無幫兼職員工買,已經觸犯勞工 ...

嗯,我都係咁建議
仔仔就來開學啦!既開心又緊張

珍珠宮

街市兼職收現金
聽好多人講,真係百無㗎
人工都收現金啦
邊有咁多保障
如果想要個保障
搵其他中小企公司啲兼職好啲
有規模啲

男爵府

小氣囡囡 發表於 21-4-19 20:44
請問係要朋友自己去買一份勞保?然後係佢人工抽佣?佢份工人工已好低喇,如再抽就……
...

勞工保險一定要僱主買,員工唔可以自己去買㗎。

https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap282a_whole.htm

同埋如果僱主連勞保都唔買,個僱主可能連其他勞工保障都唔比,你真係要叫佢諗清楚。

https://www.hk01.com/職場/185796/勞工法例-滿足4-18條件-兼職同享長工福利-但有無良僱主

首頁

尾頁

跳至