自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

czl115 發表於 21-4-23 20:56
呢樣真
中國崩潰論聽左十幾年,一開始仲好緊張好擔心,後來變成狼來了
...

中國改革開放四十年,進步神速,很大部份都系比美國逼出來。困難越大,反佐力越大。1999年中國駐南斯拉夫大使館被美國轟炸,是何等屈辱!一個國家不夠強就只能捱打。中國再不加速進步,就只有死路一條。好彩911事件後,美國揮軍中東,令美軍深陷其中二十年,中國則偷得二十年空檔期發奮圖強。等美國回過神來,才發現已經晚了,錯過了扼殺中國於萌芽期的最佳時機。

只有被美國洗腦或者滲透的國家(例如阿根廷)才會容易像美國「專家」預期那樣崩潰。

男爵府

平平常常 發表於 21-4-23 21:48
事實上你系認同。

既然你分享的大陸人與你都有自知之明,承認自己唔夠大陸人材競爭,寧願去外國做侍應, ...

你講就輕鬆,今日先知
大陸有培養左幾百萬醫生,但只有7x萬醫生就職。好多都轉行。
原因就系因為資源分配不合理。
三甲醫院爭破頭,二甲d醫院無醫生去做。
城市老師職位爭崩頭,鄉村之三城市老師 請唔到人。

琴日先見到一篇,宜家招兵困難,大學生不願意用3~5年畢業之後既黃金時間去當兵。
等等。
你講得太輕鬆,只係香港環境好,加上資訊上 好多時只講中國既崛起。
忽略左 當事人感受

男爵府

大陸人的觀念係要有樓先可以結婚,家長係要幫新人買定婚房。距地覺得一個家庭要有幾層樓先叫OK。甘高要求有幾多人可以做到? 無樓就吳嗮想結婚生仔。

珍珠宮

Qq555666 發表於 21-4-23 22:17

你講就輕鬆,今日先知

邊個國家無問題?有問題咪想辦法解決囉。中國在清末被西方列強欺淩,民初軍閥內戰,之後有日本侵華,國共內戰。。。甘多年一大堆問題都係甘樣走過來。

甘你話啦,依家邊個國家最樂觀?

男爵府

licpd 發表於 21-4-23 22:29
大陸人的觀念係要有樓先可以結婚,家長係要幫新人買定婚房。距地覺得一個家庭要有幾層樓先叫OK。甘高要求有 ...

如果你有個女,對方無樓。要租屋住。
你肯唔肯俾個女 同人地挨世界!?

大宅

tamacat89 發表於 21-4-22 09:54
聽聞,
明澤公主, 係美國生活多年...
另外, 大陸d有錢人,外國生活多...

你所講果D只喺好少好少一部份人,亦都說明,中國人可以自由選擇去任何一個地方生活,唔該你唔好咁井底,大陸現在都好多好多有錢依然生活喺中國!

男爵府

Qq555666 發表於 21-4-23 23:21
如果你有個女,對方無樓。要租屋住。
你肯唔肯俾個女 同人地挨世界!?
...

租屋住=挨世界!? 大把人都要租幾年樓儲夠錢先買樓。你以爲個個都有樓卑子女啊?後生又想結婚未租住先再買樓儸!做醫生都要儲夠錢啦!莫欺少年窮尼的道理都要教?

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

回覆 Qq555666 的帖子

數jnd難睇咪仲好,可以名正言順壓低樓價,大力改革,將有錢人資產轉移到共產去建設國家,最好林鄭效法,大陸學者同紫荊黨都出左口術,要政府根治房屋問題,如果效法調控樓價就好。

大宅

man09876 發表於 21-4-23 20:34
一帶一路應該可以幫到GDP,國內重工生產sell 比一帶一路的國家,起大型基建,火車加碼頭港口,人力輸出就係 ...

除了一帶一路,還有兩條路可走:
1 大灣區 走創新科技
2 亞太經濟合作組織 APEC 加強經濟發展

珍珠宮

Qq555666 發表於 21-4-21 07:18

唔出奇,香港甘唔乖,

確實過去幾年不斷有新政策,刺激內消
個人相信內循環只是疫情下自我保護嘅機制,減少開關壓力,同時保持經濟穩定增長。但唔同意呢個會可以長遠執行,而影響出國消費。國內嘅說法反而係開關(呢個係早晚嘅問題)後必定有爆發性旅遊活動,刺激國外消費,影響內消。

國內不斷有新政策吸引高端人才到國內發展,剛剛才頒布政策容許外籍高科技術人才可以在國內做part-time,呢個係以前完全冇可能嘅事,而且可以在達到退休年齡之後繼續留國發展。海龜嘅高科公司嘅高管和技術大牛,還可以為外籍子女申請綠卡,保證可以繼續國內生活,不受VISA影響,留人才嘅力度是越來越強。

子爵府

Qq555666 發表於 21-4-20 07:38

國家發展未來動向(內循環,樓價是否會跌,重點培養行業等 ...

這是事實麼
陸國的醫療 應該沒有負擔
負擔? 你都未有佢咁識計數

別墅

我哋香港自身難保,人口老化,香港男女老人家全,世界最長命,
貧富懸殊,
社會上顏色壁壘分明,
仲有年青一輩自我又自私,某些甚至冇乜血性....

別墅

仲有失業率高,經濟差

男爵府

bbkiki2011 發表於 21-4-24 08:03
這是事實麼
陸國的醫療 應該沒有負擔
負擔? 你都未有佢咁識計數

https://www.zhihu.com/answer/1850533951

人地d網友 自己分享 認同既野。

男爵府

licpd 發表於 21-4-24 00:48
租屋住=挨世界!? 大把人都要租幾年樓儲夠錢先買樓。你以爲個個都有樓卑子女啊?後生又想結婚未租住先再 ...

當不合理情況出現,出生率就會越黎越低。
呢d系分配問題,久而久之。
將來既年輕人去到一個年齡就未必愛國,甚至一旦發生戰爭,年輕人未必同你企出黎!?
因為距地唔知保護d乜!?
國與國之間一直鬥爭緊。
美國靠犧牲本地人用移民換新血換無限既勞動力。
時間越長中國越不利。

男爵府

lawiskcyu 發表於 21-4-24 04:37
1 大灣區 走創新科技

https://www.zhihu.com/answer/1100855720
科技要做出產品 去搵人地國家既錢。
仲要對方無,唯獨你有。
先睇睇 美國CPU 是否人類造物的巔峰。就知美國既科技系咩位置。
都會點解明白 點解日本可以步入發達國家行列。
就算中國做出產品,但結果又系平賣。
除非你有創新科技 吸引到市場消費,航拍就係一個中國獨大既產品。
記得睇埋評論

男爵府

lawiskcyu 發表於 21-4-24 04:37
1 大灣區 走創新科技

del

大宅

Qq555666 發表於 21-4-24 09:10

https://www.zhihu.com/answer/1100855720

講對了,記著看看中國"光子芯片"的發展,三十多年前 digital equipment 已經想做。

首頁

尾頁

跳至