自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

水晶宮

Qq555666 發表於 21-4-20 20:43

競爭力系睇本地有冇值錢產品或天然產業。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Qq555666 發表於 21-4-20 20:43

競爭力系睇本地有冇值錢產品或天然產業。

香港有嘅只是人,但 Sorry,大陸已經唔需要香港做中間人,外國人可以直接聯絡大陸商家,大陸唔係三十年前咁封閉,大把人去世界各地旅遊或留學。香港還可以提供什麼?
我認為香港將會發展成中國有錢人的退休城市和想食福利嘅三無人士城市,高不成低不就嘅就唯有北上。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

至於樓主提及國際社會'去中國化',中國只可以靠內循環經濟, 這是冇可能發生的事

中國佔全球約四分一人口. 外國人不賣貨去中國(或國民抵制外國貨), 外國公司的營業額和盈利會大跌

五眼聯盟中的紐西蘭已明白這道理, 不聽美國支笛, 搶了不少澳洲銷貨去中國的生意

況且西方大國不可以控制全世界的國家去中國化, 例如非洲, 馬來西亞同中國十分友好, 不愁冇生意

中國的皇牌(最大殺傷力的貿易武器)就係稀土, 無論重稀土或輕稀土, 縕藏量都係全球最多
很多產品,包括高科技產品都需要稀土. 中國曾將稀土出口減少, 外國就呱呱嘈.
西方大國如敢完全去中國化,
中國就停止稀土出口,
睇下誰倒下先

SU213    發表於 21-4-21 12:57

男爵府

soso1227 發表於 21-4-20 20:52
香港有嘅只是人,但 Sorry,大陸已經唔需要香港做中間人,外國人可以直接聯絡大陸商家,大陸唔係三十年前 ...

中國為了保護自己產品 唔守外來影響。
而需要香港 俾中層消費買 產品。
中國為了不影響自己經濟而拒絕開發自由金融市場。而需要香港呢個金融市場。
因為香港散戶有錢

子爵府

Qq555666 發表於 21-4-20 19:45
大陸要發展就需要名聲。唔似美國甘已經第一。科技 金融等霸權
第一做咩基本上都無人敢出聲 敢反對。
所以 ...

原来要咁功利先做得世界第一?
有見識!學到嘢

翡翠宮

Qq555666 發表於 21-4-20 20:58
中國為了不影響自己經濟而拒絕開發 ...

樓主
你以為香港可以做國際第三大金融中心
係因為香港散户有錢?

你冇讀過經濟學,就不要自暴其短或拾人牙慧

香港今日做到金融中心, 不是靠英國管治好, 係因為香港是'中國之窗'. 幾十年前, 大陸封閉經濟, 想同這世界第一大人口的國家做意, 一切金融貿易往來就必須經過香港.狐假虎威, 不要夜狼自大.

中國已開放經濟幾十年, 習習嬲反骨子, 已取回很多貿易, 直運進出, 無需經香港. 香港如繼續反骨, 中央拿走所有中港貿易, 直接自己運都得. 係中央冇趕絕香港, 不是中國冇香港唔得.

你講“香港散户有錢”係講股票市場? 股票市場一向由大鱷舞高弄低, 散戶加埋的錢, 對大鱷來講只是碎銀

SU213    發表於 21-4-21 12:58

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Qq555666 發表於 21-4-20 20:58
中國為了不影響自己經濟而拒絕開發 ...

夏蟲不可語冰。
確係冇一個地方可以完全取代香港,但如果上海做金融丶海南島做旅遊免稅區又點呢?呢年幾封關,大陸人已學會去海南島買名牌。

香港暫時仲有得做金融中心,絕對不是因為香港有專俾大鱷做點心嘅散戶,而係因為人民幣未開始自由兌換,但那一天遲早會來。香港人自求多福。

水晶宮

Qq555666 發表於 21-4-19 23:49
https://www.zhihu.com/answer/1836945084

人口普查結果不斷推遲,好似數據好難睇。全世界等緊中國份人口 ...

自從有曱甴,中國無好過
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

翡翠宮

Jasmine-4711 發表於 21-4-20 21:22
樓主
係因為香港散户有錢?

接上:
如冇左很多貿易, 亦無需咁多為貿易做的融資, 連累銀行/保險/航運及股市等

而且香港藍籌有很多中國公司的H股. 外資及中國北水南流, 佔股市的資金不少,
不是因為香港散户有錢, 香港才成為國際金融中心, 香港散戶只係大鱷點心.

外資可以直接向國內A股市場買中國股, 香港的金融地位已下跌緊

因控制了covid, 中國經濟將會係全球增速最快的大國, 在全球最大經濟體中坐二望冠.絕對不會被全球去中國化, 要靠內循環經濟.
如香港想分一杯羹,想香港繁榮, 不要反骨, 習習已收貨

你不用睇得中港前途咁灰,
中國的皇牌都未出

子爵府

Jasmine-4711 發表於 21-4-20 21:43

接上:

難為JM咁肯解畫,但佢哋唔會想明囉。
其實係佢哋眼中,即使中國第一季GDP同比增長18%,佢哋都有本事解讀為增長不符預期。

咁佢話未來唔樂觀就唔樂觀啦。

男爵府

樓主,請問知乎啲文同留言係唔係要比錢買佢個apps先有得睇?

侯爵府

是但啦, 一路唱衰一路睇住中國越唱越好, 心理又真係會err....

clarawuwu    發表於 21-4-21 07:25

複式洋房

男爵府

花生蘿蔔 發表於 21-4-20 21:49
樓主,請問知乎啲文同留言係唔係要比錢買佢個apps先有得睇?

直接網站打知乎 下載
唔需要俾錢
全部免費

男爵府

Jasmine-4711 發表於 21-4-20 21:43

接上:

股市看似分配
其實系一個解決 通脹既一個方法。
我不認為外資在有能力左右香港股市動向。(經過15年之後)
當年將索羅X 打走,外匯就係城牆 子彈
保護住自己既金融市場。
香港金融市場基本上是大陸在香港回收 散戶d錢(包括外國人,只要參與股票既玩,解決通脹同流動金錢,增加勞動力既方法。 (窮就會打工)。
香港經濟環境優惠 先可以玩到金融。
有破產機制,輸曬打份工又有萬幾蚊。
相對大陸玩金融風險更低。
香港人手上錢都係外匯之一。

男爵府

Jasmine-4711 發表於 21-4-20 21:22
樓主
係因為香港散户有錢?

就系背靠大陸同外資,香港經濟環境先好。
平均人工先高,散戶就有錢落場玩。

珍珠宮

好媽媽勳章

Qq555666 發表於 21-4-20 23:55

股市看似分配

大家唔好再同樓主講經濟吧, 佢完全語無倫次

clarawuwu    發表於 21-4-21 07:26

男爵府

ddkaka 發表於 21-4-20 20:40
美國真係咁勁就唔駛怕中國追上佢啦,駛乜日日 China China....

因為有軍事既力量,加完整工業體系。
穩定既發展追上美國就要看科技既進程。
對於中國而言未來10~15年好重要。

產業發展不平均 會否導致 人才流失,民心是否穩定等。
等等。最重要系科技能否突破。
如果科技突破唔到,而內部又階級固化,甘就有難度。
系計謀 策略上面美國可以話系最頂尖。
一個比特幣就將美國電子產品 得到實質既消耗。
一個疫情幫美國解決左50萬窮人或老人。
容許一些州毒品合法化,讓底層自生自滅。
接收莫西哥 小朋友等等。
看見美國系一個只為目的 不介意犧牲人民既國家。

珍珠宮

中國未必最強大,但外國絕對唔見得比中國好!

翡翠宮

echoo 發表於 21-4-21 00:03
大家唔好再同樓主講經濟吧, 佢完全語無倫次

佢越講得多, 越明顯佢係唔識經濟

btw.新架玻都係人民兑換中心( 10年前中國批准左, 阿爺要分散風險),
係國際金融中心之一,有股票市場

香港如繼續動蕩, 資金會繼續流出香港, 很多已流左入新架玻市場, 李顯龍都話香港人唔識分析形勢的話, 新架玻就很快可能取代香港排全球第三大金融中心. 李生係好心先提下我地, 香港人如仲唔醒, 好快地位不保

ps 我唔係花時間解釋俾樓主聽, 我係唔想其他人信以為真, 被佢誤導.

littlemrs    發表於 21-4-23 13:10
SU213    發表於 21-4-21 13:01

首頁
23456...11

尾頁

跳至