論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

haycham 發表於 21-5-4 14:54
出世紙應該冇established, 所以應該讀唔到政府學校

請看98樓,thanks
恭賀新禧,迎春接福!

珍珠宮

木土土 發表於 21-5-4 18:34
所以來港工作人士,拎working visa 有HKID ,若佢地子女申請到visa合法留港,都可以讀政府學校。
...

好似話要父母有working visa先得,父母冇visa,小朋友都冇得留。但如果小朋友留到7年,就有永久居民
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/132026/%E5%8D%B0%E5%82%AD%E6%87%B7%E5%AD%95%E8%A2%AB%E8%BF%AB%E8%B5%B0-%E5%A4%96%E5%82%AD%E5%9C%A8%E6%B8%AF%E7%94%A2%E5%AD%90-%E5%AC%B0%E5%85%92%E5%8F%AF%E5%90%A6%E6%88%90-%E7%9C%9F-%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%BA%BA

別墅

Happybabyhbb 發表於 21-5-4 18:17
問清楚相關部門,有可能產假無糧出

朋友已經問左勞工處, 仲帶埋亞姐去

別墅

木土土 發表於 21-5-4 18:34
所以來港工作人士,拎working visa 有HKID ,若佢地子女申請到visa合法留港,都可以讀政府學校。
...

前提係佢仲有visa

琥珀宮

daijuju 發表於 21-5-4 19:43
好似話要父母有working visa先得,父母冇visa,小朋友都冇得留。但如果小朋友留到7年,就有永久居民
https ...

外傭在香港工作的visa,不算working visa?

珍珠宮

回覆樓主:

算呀,但留唔到7年咁耐吧

專門跟進懷孕外傭情況的組織「PathFinders」指,印傭在港子女獲居港權需「過三關」,組織聯席服務總監周翠珊指,其機構接觸的個案中,過去9年成功取得身分證的外傭子女不足10名,「個外傭媽媽要無間斷,連續7年續到工作簽證先得,再加上日間湊唔到小朋友,其實好難」,直指成功個案並不常見。

大宅

c27cheun 發表於 21-5-3 17:01
睇黎樓主工人個老公真係幫趙生打工,連報紙都上埋。其實我覺得趙世曾應該真係比班工人帶朋友去遊艇玩,唔係既 ...

要錢唔係仲好? 比前佢提早離職

大宅

haycham 發表於 21-5-4 14:59
已經講左, 佢話佢老公負責喎人地一次產檢都1200。醫生refer 佢去公立生都唔制
...

OMG 佢真係唔care錢 可能佢地好多秘撈

伯爵府

haycham 發表於 21-5-4 14:59
已經講左, 佢話佢老公負責喎人地一次產檢都1200。醫生refer 佢去公立生都唔制
...
嘩, 咁有錢㗎??

趙生屋企任攞……

複式洋房

haycham 發表於 21-4-21 20:49
千金難買好工人

所以好怕請菲傭!請過一次都叫晒救命

大宅

回覆樓主:

佢哋向趙生隻艇開party?

子爵府

haycham 發表於 21-4-21 01:34
入過醫院後真係唔同d, 冇再嗌暈。但係換黎既係日日朝7晚7咁無間段咁講電話, 就算屋企人上黎睇細路, 唔會 ...

咁爆呀!原來係佢哋
人哋趙小姐話係刑事,要報警
處理喎!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

似趙生叫工人揾D friend 來, 諗住請佢地食一餐, 趙生又可食一餐, 點知D bun大貪, 講唔掂數, 咪攪成咁。
趙生出名孤寒, 無人攞到佢著數。

子爵府

細姐姐 發表於 21-5-5 23:40
咁爆呀!原來係佢哋
人哋趙小姐話係刑事,要報警
處理喎!

樓主知道下文嗎?

別墅

KoneyB 發表於 21-5-7 12:54
樓主知道下文嗎?

下文。。。。放工慢慢打

別墅

haycham 發表於 21-5-7 15:21
下文。。。。放工慢慢打

報紙賣左趙生決定唔報警, 只係比左warning 個佬。

女主角話佢老公成晚係度喊冇訓過。 咁我問返我fd 女主角點樣啦, 原來人地不知幾好訓, 仲同佢講冇事。

報紙出左第二朝, 亞姐仲好開心同人講佢地上報紙, 係趙小姐唔鐘意佢地想炒佢地, 但趙生係happy go lucky man, 所以冇所謂。 仲話以後去玩同佢講聲就得。

到第三日個news, 漫延到菲傭群組, 佢開始發癲, 搵晒share post 出去既人, 叫人del post, 唔係求人, 係直接叫人shut up 喎。

點解佢咁得閒msg 人? 因為人地又話肚痛去睇醫生拎左兩日病假囉!

子爵府

haycham 發表於 21-5-7 17:36

女主角話佢老公成晚係度喊冇訓過。 咁我問返我fd 女主 ...

上得船,可能當開房真係dirty!叫你個friend推埋呢個post上報,可能趙小姐會嫌麻煩嫌樣衰,終極炒左班工人,到時你friend個姐姐應該會好頭痕,可能考慮返鄉下

別墅

Happybabyhbb 發表於 21-5-7 21:50

上得船,可能當開房真係dirty!叫你個fr ...

有冇開房就唔知啦, 但見到有張相係佢坐係船上面張大床, show 佢隻訂婚介子咁囉

子爵府

haycham 發表於 21-5-7 22:22
有冇開房就唔知啦, 但見到有張相係佢坐係船上面張大床, show 佢隻訂婚介子咁囉
...

唔好話係張床上影相,我見到有張相係個姐姐著鞋係甲板上,如果我係船主,我真係會好嬲

大宅

haycham 發表於 21-5-7 17:36

女主角話佢老公成晚係度喊冇訓過。 咁我問返我fd 女主 ...

無賴是無敵的

首頁

尾頁

跳至