自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

CathyChan1126 發表於 21-4-21 08:02
林太話要老師打哂疫苗咪可以

打晒防疫唔代表佢地唔會中招,老師都要生活走來走去,其實無嘜意思。但我只知下一代知識質數越來越差,呢年幾學生好似無嘜上過堂,上網課老師自己教,同學就做自己野,如上網打機 ,如疫情再拖落去,學生遲早變廢柴。

水晶宮

第五波都有機會開,全面復課係咪唔需要諗

大宅

mangoicecream 發表於 21-4-21 07:54
教育局其實快d宣布全面復課啦,小朋友番1日放1日,校車又全費 日日都唔同,番 ...

一個幼、1個小兩個都3月復課了、返到而家。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我細女小四,已keep住日日番
大仔中一,一星期都番四日面授,加一日zoom

子爵府

mangoicecream 發表於 21-4-21 07:54
教育局其實快d宣布全面復課啦,小朋友番1日放1日,校車又全費 日日都唔同,番 ...
你預新學年(9月啦),呢2個月要準備DSE,之後都準備暑假

子爵府

中學就一星期實體,一星期zoom

小學就復活節假後全校復課啦!

子爵府

mangoicecream 發表於 21-4-21 08:08
唔好意思,我表達得唔好,我想話係而家2/3 可以番,教育局幾時可以每個年級都日日返。
...

我都想爆粗!
我哋也是輪住返!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

返1放1日?學校安排有問題!

珍珠宮

阿囡間中學已大多數時間半日面授

公爵府

牛年勳章 夏天玩到顛

其實打唔打疫苗都無乜關係,我無打,但都要返工出糧架,點解小朋友可以咁耐都無學返,只不過係要一個正常的學校生活啫,你唔返全日,咪比佢地返半日囉,唔除口罩食飯,我覺得係安全的,唔好犧牲學童啦

大宅

我細既幼稚園,3月頭開始日日番,全校復,大既小學,隔日番隔日zoom

香港教育制度、決策 同一天空下,即使政府學校,都有唔同。各方面都有責任,政府、高官、辦學團體、校長等,做家長都有責任。

我唔會講咩第幾波、係邊個責任最大,只係就著平等,每個小朋友都應該可以日日番學,唔會因為老師檢唔檢測而有唔同。

侯爵府

我好慶幸我哋學校已經返學,但眼見仲有咁多小朋友係一個咁畸形嘅schedule下返學,真係好鄧香港莘莘學子擔心。

到底仲有咩渠道要求政府復課?

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

阿仔學校中三至五除考DSE時要網課,其餘日日都返, 中一及中二就隔星期返
阿女大學都係網課仲慘

侯爵府

sunnymama2 發表於 21-4-21 08:03
政府都好好笑

政府不負責任到一個地步,現在的教育香港未來發展嘅基石,但政府完全冇諗辦法安排學生同疫情共存,將個波推落網課度就算。 繼續落去香港競爭力只會越嚟越差。
我聽過有啲媽媽話自己喺屋企教比起返學更加學得野多。 有冇諗過,喺學校學習嘅時候小朋友先可以同同齡同學相處?兩個學生嘅交流,佢哋討論你眼中嘅silly question,呢啲全部都係學生學習嘅一部份? 就算佢同隔離位嗌交,都係社交,點解要剝奪佢哋?
仲有聲音話,反正全港一齊冇學返,進步退步都一齊,唔好咁緊張。 但佢哋嘅競爭對手唔只係香港,而係整個世界嘅學生,繼續咁停落去,將來我哋點同其他國家嘅人競爭?

珍珠宮

回覆樓主:

我個大囡k2 只返3日

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

好好彩2個仔學校都分別復課

水晶宮

回覆樓主:

我嗰間,日日番喎

侯爵府

mc_pigpig 發表於 21-4-21 08:43
其實打唔打疫苗都無乜關係,我無打,但都要返工出糧架,點解小朋友可以咁耐都無學返,只不過係要一個正常的 ...

我個仔間學校就係出咗呢個要求,通告寫明復課後要有醫生紙先可以喺學校除口罩食嘢。 我好理解,亦盡量叫個仔早餐食多啲野唔好返學校食小食。
其實教育局諗多啲呢啲政策,等學生盡量可以喺學校環境學習,點都好過而家唔湯唔水。

水晶宮

真係好麻煩,我女返得兩星期~又話要zoom.

唔好再玩..

子爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

我仔中學中二&中三輪流返,其他級就一定可以返半天。其實我仔由上年12月開始到而家,只係返咗10天考試和5天實體課,這些日子唔知幾時完

首頁
12345...6

尾頁

跳至