時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

SaSally 發表於 21-4-21 09:20
唔好誤會, 我只係想話比你聽, 佢地會因需要而改變, 唔會真係只幫襯黃店, 所以唔需要咁擔心
...
Sorry,我唔係話你
係成個社會現象
其實冇乜人討論呢樣嘢時
顏色就會畀模糊

男爵府

PingWu_FB 發表於 21-4-21 08:58
只要大多數人做到不因顏色改變自己消費習慣
我諗疫情過後香港經濟會比較快復甦
每間細鋪頭嘅後邊都維持咗最 ...

我都無特別去分,好食就入去食,即使放到大大隻公仔貼埋口號出黎(但嗰次入到去至知)。但例如珍珠奶茶店門口已經係呢d公仔、字句,我不期然有種陰森感覺就無去幫襯囉。
其實去食店最重要好味、乾淨。我都有照食黃店。
不過連打疫苗都要分顏色,其實係咪想害緊香港,佢地d人口批評打針又自己唔去打。如果佢地肯打針又用身體力行支持佢地認為好的復必泰,我係欣賞架喎

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

polliebb 發表於 21-4-21 09:21

咁咪係囉,唔會改變立場去幫襯貼滿標語嘅店,咁已經係因顏 ...
咁如果佢寫到明
我又有時間揀另一間
最緊要如果同伴都提議換
冇必要為難自己

e家市面上比較少貼標語鋪頭

只會越來越少

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我附近就開左好多顏色小店,只係半年左右,開左小餐廳,糖水店,炸雞店,格仔店,咖啡店同小食店
唔知佢地係唔係有資助,同埋佢地啲傳單用哂黃色同豬 想唔識分都難啦

大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

珍珠宮

虎到金來勳章

PingWu_FB 發表於 21-4-21 09:27
咁如果佢寫到明
我又有時間揀另一間
最緊要如果同伴都提議換

所以想唔想恢復經濟,似係啲店主自己選擇多啲,唔搞咁多野自然咩顏色都會幫襯

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

打疫苗D大是大非上更加唔好分顏色
我屋企人兩種都有人打
我自己兩針都打咗
我揀科興係因為有時需要上深圳處理事情
屋企人揀另一只係因為仔女喺英美
應該由自身情況決定揀邊一只
而唔係顏色

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

zxyggp 發表於 21-4-21 09:28
我附近就開左好多顏色小店,只係半年左右,開左小餐廳,糖水店,炸雞店,格仔店,咖啡店同小食店 :surprise ...

我屋企附近都係,佢唔講都算,個個喺地區group大肆宣傳自己嘅顏色, sorry囉,絕對唔會幫襯

子爵府

最憎入到去又口號又死青蛙周圍貼,坐都坐得唔舒服

侯爵府

開心吸收勳章

食物, 服務, 環境, 價格係選擇消費基本既因素, 百貨迎百客. 最緊要係食得開心, 安心.

珊瑚宮

回覆樓主:

若果貼晒野, 有晒口號既店, 我會唔舒服
仲有叫唔需要用安心出行, 即令我唔安心
無謂難為自己啦, 貼錢買難受
呢類店, 我唔會幫趁

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

簡單講, 佢唔貼標語
我鬼知佢乜顏色
佢自己貼晒, FB又日日講口號多過講產品
呢D無得怪人
從來係反個班逼人表態多
一個唔LIKE又去人地FB洗版
正常人邊有咁得閒
天朗氣清

公爵府

牛年勳章

SaSally 發表於 21-4-21 09:11
放心喎, 幫襯黃店只係口號, 有少少事發生就用黎嗌下, 睇下阿X泰兩日貨仔咁大把, 問下班人有無淘寶 ...

馬鞍山泰記排咗兩個星期都仲有人龍!
重要啲貨擺曬喺門口出面,管業處都唔敢話佢哋!
點會只係口號呢?

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

某類店舖努力標榜顏色,視而不見?過唔到自己嗰關

伯爵府

熊熊老婆 發表於 21-4-21 10:25
點會只係口號呢? :sickm ...

無辦法啦, 馬鞍山立左國比較多市民, 黃大仙依間好大間, 兩日後已經無人排, 仲要係星期日下午已經唔見人

珍珠宮

polliebb 發表於 21-4-21 09:01
其實如果間店無貼標語,無放核突動物,根本就唔會知咩顏色,我唔會特別去check,但如果間店自己唔歡迎其他 ...

Me too, 間鋪自己唔消費政見,我又點分呢?

琥珀宮

熊熊老婆 發表於 21-4-21 10:25
點會只係口號呢? :sickm ...

馬鞍山獨立咗,果然非同凡響

翡翠宮

畀面勳章

唔會專登搵店舖顏色,但如果貼滿標語同海報,成個環境令我唔舒服,或者店主專登做一些令人知道佢立場的事,又擺明只歡迎同顏色的人,我就不會幫襯。

其實除左少部份short上腦,大部份消費者都不會理會店舖立場,只要貨品質量好就得,但店主自己要玩歸邊,就唔好怪非同路人唔幫襯。
日日是好日

珍珠宮

回覆樓主:

我 fb 買開 d 網店,好多賣開小朋友用品嘅無啦啦走去賣台灣菠蘿,咁大家知咩事。但 ok 嘅,只要唔係鬧人咒人講粗口,互相尊重,我見到其他嘢啱都會幫襯。但如果食店貼住 "我好 x 鐘意香港", 我帶住仔唔會入去。點同一個小學生解釋嗰個字或者 L 代表乜我唔識

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果政治色彩太強烈,我盡量遠離。

子爵府

PingWu_FB 發表於 21-4-21 08:58
只要大多數人做到不因顏色改變自己消費習慣
我諗疫情過後香港經濟會比較快復甦
每間細鋪頭嘅後邊都維持咗最 ...

問題唔響我度, 係響間店度。
佢大事宣傳佢係咩色, 咁我真係幫襯唔落。

首頁

尾頁

跳至