時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

zxyggp 發表於 21-4-21 11:37
我之前試過係無明顯標貼嘅黃店食,食食下可能有手足黎食,佢地傾傾下計叫口號,連廚房都回應xx死全家,好 ...

成班精神病

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

之前街市有D店舖有黐豬貼紙、蛙貼紙,呢排冇。
唔知會唔會同以前陀地過年收保護費咁,畀D嘢舖頭貼住,就唔會有人嚟搞場。
之前亂要貼,依家唔驚有人搞就唔貼。

男爵府

polliebb 發表於 21-4-21 09:01
其實如果間店無貼標語,無放核突動物,根本就唔會知咩顏色,我唔會特別去check,但如果間店自己唔歡迎其他 ...

冇錯,佢唔貼啲核突公仔出黎趕客,跟本我唔會知,亦唔會去查佢咩色先幫襯佢

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

如果間嘢冇貼d核突嘢, 唔會特登check 佢係咪黃, 但如果擺明係黃, 咁我唔會幫襯, 商店千千萬, 幫襯第二間幾唔閒, 點解要俾錢D 支持殘害香港人既壞人膁? 我完全唔覺得唔幫襯黃店有乜咁辛苦喎

大宅

lakgarden 發表於 21-4-21 12:40
顏色唔會改變我消費習慣, 因為我從來唔會幫襯支持破壞香港嘅舖頭.

發生咗就係發生咗, 破壞完香港, 黑金袋 ...
明明佢地分先,大條道理走去破壞“藍店”

珍珠宮

itsvera 發表於 21-4-21 11:54
之前去間台式小店食野,do安心出行,店員堅持我寫紙,我同同行友人show俾佢睇我地do左,俾店員反白眼。我想 ...

甘叫待客之道?太過分,貼錢買難受

子爵府

funseller 發表於 21-4-21 12:45
邪教

同意,仲好聽教主話,只要教主叫佢哋做嘜就照做,例如唔用安心出行,唔檢測,唔打疫苗......,其實不是我哋想分,係佢哋自己要分,總之如果個名和佈置表示出是黃店,我就唔會入

子爵府

zxyggp 發表於 21-4-21 09:28
我附近就開左好多顏色小店,只係半年左右,開左小餐廳,糖水店,炸雞店,格仔店,咖啡店同小食店 :surprise ...

在商言商,其實顏色小店係可以生存得到,生意亦應該可以唔差 首先,小店面積唔大,人手唔多檯唔多,坐滿都可能十零廿人。再者,賣既食物只係幾十蚊貨仔, 消費不大,又可以滿足黃色物體嘅崇高理念,最緊要turn over快收。 只要顏色經濟圈依個概念仲有人支持,有生意甚至好生意又有幾難?你幾可見大少少嘅餐廳(even黃店都係得幾間)酒樓,高級食市做顏色店架,有嘅,班顏色支持者可以支持下多次

男爵府

回覆 zxyggp 的帖子

我覺得係宣傳, 引後生個班去幫襯.

大宅

怪獸青BB 發表於 21-4-21 12:58
甘叫待客之道?太過分,貼錢買難受
冇計,佢地覺得唔用係反抗,係抗爭勝利。你用就係藍絲去踩場,同佢地作對。大佬,食餐lunch者...

男爵府

我冇所謂,不過多人要排隊就一定吾會去

複式洋房

好味就自然有人幫襯
有問題 就唔幫襯嫁啦

侯爵府

2024年龍年勳章

banbanmm 發表於 21-4-21 10:29
某類店舖努力標榜顏色,視而不見?過唔到自己嗰關

我好專心認住佢地, 永不幫襯!

吾係班黑暴我都吾知原來360果仁好平, 而家我消費只去藍店! 我過吾到自己嗰關!

子爵府

2024年龍年勳章

樓主既心意係明白既
但有時唔係你願意包容便可以天下太平
都要另一方肯放過人先得
你去X登睇下就知佢地用緊咩手段來對付"異己"
佢地先係唔想香港復蘇既一群
真心希望佢地收手

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

唔係要分顏色,係反黑暴,支持暴徒既就無辦法幫趁,如果唔係太高調既,都唔會理咩色

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 Png 的帖子

唔去睇唔去討論由自己做起
唔論邊只顏色
太過偏激只有等佢哋自己醒悟
或者時間會慢慢磨平佢哋嘅憤怒

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

PingWu_FB 發表於 21-4-22 08:29
回覆 Png 的帖子

唔去睇唔去討論由自己做起
黃色經濟圈除咗呼籲同路人幫襯返自己人外,仲有就係抵制藍店,黑暴期間甚至會去破壞藍店。其實藍店比佢哋更難生存,所以先會有人刻意去幫襯,希望藍店撐得住,角色好被動的。

如果佢哋唔放棄黃色經濟圈,大家一廂情願主動扮無事咁去幫襯黃店…

無形中藍店的生存空間不是會變得更差嗎?

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

作為普通消費者,其實正常唔會專登check間舖咩顏色先去,只concern食物質數、價錢、衛生、環境、地點。其實係某d店舖揀客人攪小圈子,只歡迎同類人入去幫襯,拒正常人於門外。所以主動權在食肆老板,並不在消費者。

大宅

moma1023 發表於 21-4-21 09:04
我從來都不因顏色改變我嘅消費習慣,即便是持不同政見嘅朋友,我都唔會因政見而改變同佢嘅關係 (除非佢哋 ...

Me 2! 但如果問店係擺明黃到屎,貼晒野又係為反而反,內裡擺設都係一d令人不安既語句等,我就唔會幫襯!如果明知佢係黃店但低調既,食物或貨品係有質量既,我都會支持既。唔會為顏色而令自己生活不便或專登制造什麼顏色圈

首頁

尾頁

跳至