夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

littlefunpig 發表於 21-4-21 17:06
佢而家處於好無安全感既狀態
就算你話而家小朋友細, 呢刻未做到child care,
都可以搵定D 資料去預備定, 到 ...

所以佢揀嘅唔應該係我,我同佢係兩個世界嘅人,我想平淡過,佢唔係,佢執著,我無乜所謂,我都多謝你哋比我嘅意見,我會認真諗下,

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 Dimsumfish 的帖子

你小朋友幾大?你嘅情形,做Childcare係最好,唔需要交通費,又可以同時照顧自己的小朋友。你唔熟手可以只湊一個,唔會太辛苦。
好多夫婦返工前放低小朋友,放工就接返。你可以揀湊小學生,亦可以揀湊BB。你只做返華人亦得,我見華人超市bulletin board常有人貼廣告,你留意下人地點做。

男爵府

Dimsumfish 發表於 21-4-21 14:00
一路都睇緊,但呢便無最低工資,d薪金除非你返全職 ,如果唔係返頭一個鐘,係車資,同香港唔同,仲有我問 ...

商場take away 做中午咪啱你

男爵府

回覆樓主:

男人講嘅野真係唔好信晒,佢d反應似因為你係ftm所以大爺咁少少事都鬧你,介唔介講下你移民邊度,小朋友幾歲?如果小朋友大可以訓練下佢自理能力,自己出去揾野做,如果唔得試下做代購

複式洋房

Yee_ng 發表於 21-4-21 19:44
男人講嘅野真係唔好信晒,佢d反應似因為你係ftm所以大爺咁少少事都鬧你,介唔介講下你移民邊度,小朋友幾歲 ...

我小朋友初小,所以暫時都要我照顧接送,這裡是返半天學

珍珠宮

Dimsumfish 發表於 21-4-21 16:32
私已係佢唔夠錢時已經比哂佢,我無留私已,可能咁佢會覺得我唔可以走。如果佢唔係咁唔認錯或乜都話我錯, ...
有時生活上,無話邊個對邊個錯的,你就唔好甘執著先...睇開啲做人,你會開心生活啲...想下你們溫馨的時間,或者做啲令佢感動的事情,女人就係甘蝕底的了..畢竟佢出去做工真係有壓力的...尢其是你地住係外國,咩都係錢...

侯爵府

2024年龍年勳章

樓主可以尋求當地婚姻輔導?
或者向身邊一個比較可靠的朋友傾訴。
有起事, 例如老公發窮惡對妳不利, 都有緊急支援。
若別無他法, 返香港是唯一後路。
香港免費教育, 帶小朋友回來都會有書讀。
在熟悉地方自力更生。

複式洋房

小菜豆 發表於 21-4-22 11:51
樓主可以尋求當地婚姻輔導?
或者向身邊一個比較可靠的朋友傾訴。
有起事, 例如老公發窮惡對妳不利, 都有緊 ...

呢便朋友就唔會講,香港屋企人已經講左,佢哋都話如果我會返香港一定會支持我,呢個係我最後嘅後路

小菜豆    發表於 21-4-22 12:37

複式洋房

其實解決問題係倆個人嘅事,你先生唔應該搵你出氣!
如果我係你我會同佢講可以有幾個選擇,因為大家黎移民係為將來,但如果結果係咁,不如你同小朋友返香港⋯⋯
另外,你可以提議:
1)你出去做嘢,小朋友由佢去諗辦法照顧。等佢明白你都有付出、亦節省了工人費用及補習費用。
2)你返香港繼續從前的家庭生活。
3)問佢有冇其他建議⋯⋯。
不要由你單獨解決問題,因為係佢角度你樣樣都錯,告訴他,你生氣中

複式洋房

點解要執著佢係咪認錯, 佢話晒你錯? 屋企係講情, 唔係講理既地方。就算你唔反駁, 你黑佢面, 又有咩意思呢?

如果你唔想頭家散, 想修補。會唔會試下自己行多步先, 對佢態度改變先, 你想同佢回復夫妻之間既正常關係, 可以自己做返個溫柔既老婆開始。

我相信佢經濟壓力好大, 佢自己唔夠用, 要喺家用度攞返生活費, 佢無小三, 所有錢都係用返喺屋企度, 你小朋友重細, 經濟負擔都唔輕吧! 真係要認真行動諗下開源既辦法, 減輕老公既負擔。

什麼你唔係佢想要既人, 呢個係極負面既諗法, 繼續咁相處, 你呢個諗法就真係會實現。 佢自己都唔好過, 返到屋企個老婆仲要黑口黑面。我唔係講你唔啱, 只係見議, 你唔想離婚, 或無能力離開呢度, 想維繫, 放個家既關係喺第一位, 係要諗你做D 咩達到呢個目的, 而唔係再執著邊個啱, 邊個唔啱了。你認同感激佢既付出, 然後再商量有咩part-time 可以做, 俾佢覺得你同佢一齊分擔, 試下係咪可行?

如果最終唔得, 你都係要搵part-time 有自己錢再離開, 無論發展成點, 你都係需要錢。 Plan 定後路, 不論為個家或者自己都係事在必行。

珍珠宮

Dimsumfish 發表於 21-4-21 13:04
如果真係行到最後一步,我諗會返香港,因為如果我係度,一定要靠佢,我返香港仲有屋企人,但係係小朋友麻 ...

我唔會想太多,生活點?靠邊個?就係靠自己!路係人行出黎,我唔信自己行唔到一條好道路

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Dimsumfish 發表於 21-4-21 17:14
所以佢揀嘅唔應該係我,我同佢係兩個世界嘅人,我想平淡過,佢唔係,佢執著,我無乜所謂,我都多謝你哋比 ...
樓主,現實點。 平淡呢2個字,某程度上建基在「金錢」上。
我仲以為「細路仔細」,原來已經係初小。
樓上jm 有建議工作方案,你又話要諗下。
我同意你話先生發窮惡, 我亦同意你先生話你幫5到佢。
世上冇完美方案,可面面俱圓事事討好。
你明白嗎?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

複式洋房

Dimsumfish 發表於 21-4-21 16:45
佢對我唔好,但對小朋友好好,佢好鐘意同佢哋一齊,之前我都話佢有情緒病,佢好易炆,但佢唔認,宜家年紀 ...

放學校長假期,你帶小朋友返黎香港休息一段時間,當係兩公婆分開冷靜下。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

初小可以去child care... 我係外國嘅同事, 都係放child care, 放工去接... 你老公似壓力太大... 所以睇咩都唔順眼... 做女人都要有能力, 養得起自己同小朋友... 我唔會交晒個擔子比C6, 亦唔會咁做, 因感情事無保證... 如自己有能力, 感情有咩變化我都仲有得選擇

大宅

請問樓主移咗民去邊度?

首頁

尾頁

跳至