3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小朋友五歲,日日都話肚痛,已經痛左近一個月,有時痛到喊,看左西醫及中醫,都未有改善,每日食得,玩得,痾得,見佢日日都痛,都覺得慘,請問有咩方法改善?謝謝!

大宅

amandaliwaiman 發表於 21-4-22 08:44
小朋友五歲,日日都話肚痛,已經痛左近一個月,有時痛到喊,看左西醫及中醫,都未有改善,每日食得,玩得, ...

要找出日日肚痛的原因先知道要點搞,痛成個月而且日日痛,我會睇專科,兒科搞唔掂,就睇腸胃科,一定是先從西醫方面排除嚴重疾病,需要時就做詳細檢查,才會睇中醫,因為你說的是日日都好肚痛,仲要痛到喊,不是濕熱或食錯嘢痛幾日。

大宅

amandaliwaiman 發表於 21-4-22 08:44
小朋友五歲,日日都話肚痛,已經痛左近一個月,有時痛到喊,看左西醫及中醫,都未有改善,每日食得,玩得, ...

我仔都試過喎,又係五歲咁上下,醫生話係生長嘅痛,佢話有啲小朋友喺呢個階段係會有時會肚痛嘅,佢都係開咗啲益生菌,腸胃藥俾佢食,我自己都買咗一包益生菌俾佢食,食晒之後,慢慢又冇乜聽佢講話痛。佢如果痛嘅時候我會磋熱對手同佢按摩肚仔

複式洋房

dogrush009 發表於 21-4-23 16:48
我仔都試過喎,又係五歲咁上下,醫生話係生長嘅痛,佢話有啲小朋友喺呢個階段係會有時會肚痛嘅,佢都係開 ...

請問你仔食邊只益生菌呢?我仔都成日肚痛特別吃飯時間,照咗超聲波係腸係膜淋巴結,好多小朋友都會咁

大宅

一舊番薯 發表於 21-5-18 00:46
請問你仔食邊只益生菌呢?我仔都成日肚痛特別吃飯時間,照咗超聲波係腸係膜淋巴結,好多小朋友都會咁
...

都係普通藥房買,我記得係黃色包裝,康xx,你試吓搵下

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

佢排便正唔正常?係咩時候痛?最近生活上有冇大改變?

大宅

醫生點講?

別墅

有無試過比部機佢打..?壓力大都會

複式洋房

...

Hello 我女都肚痛左一個月未找到原因, 係咪只係照超聲波就知道㗎喇?咁醫生有冇開藥俾佢

別墅

...
請問你仔好返未?我女又係成日食食下飯話痛!睇過幾個醫生都未好返!請問腸係膜淋巴結要吾要食藥?會吾會斷尾?謝謝🙏!

大宅

小朋友好番未?

首頁

尾頁

跳至