家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

本人已50歲,對股票投資零認識,多謝賜教! thx

男爵府

唔知你背景/有幾多資產,我自己就覺得後生月供會比較好,如果有番咁上下不如一手手買
同埋你年齡應該買收息股好D? 定你想進取D?

禁止訪問

琥珀宮

零認識,簡單就供指數ETF。
睇好科技股前景,可以買恆生科技指數ETF 3067/3033
無特別睇好,就再隱陣d買2800盈富基金

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

木土土 發表於 21-4-22 16:15
零認識,簡單就供指數ETF。
睇好科技股前景,可以買恆生科技指數ETF 3067/3033
無特別睇好,就再隱陣d買280 ...

你會揀邊隻呢?3033/3067?
開心過每一天吧!

琥珀宮

希爾達 發表於 21-4-22 17:31
你會揀邊隻呢?3033/3067?

其實差不多,我買咗3067

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

木土土 發表於 21-4-22 17:33
其實差不多,我買咗3067

我3033但坐緊
開心過每一天吧!

禁止訪問

子爵府

傻仔魚 發表於 21-4-22 12:45

強積金可扣稅自願性供款可減稅,可優先考慮。

年齡唔係最重要,最重要的是筆錢幾時要用,如果 65 歲後先要用,強積金可扣稅自願性供款可考慮,如果未夠 65 歲就要用,則不可考慮強積金可扣稅自願性供款。投資年期愈長(即筆錢愈遲要用),愈可選擇高風險,愈短(即筆錢愈早要用)則愈要選擇低風險,皆因升完會跌,跌完會升,投資年期長的話,愈有時間等升回(要多少時間是無人會知的),投資年期短則未必有足夠時間等升回。對股票零認識的未必會明,交過學費才會明。

我買賣股票已超過 20 年,窩輪也買過,雖然學費交咗唔少,但至今仍基本上是亂咁買,博買得中。
我幾年前月供過股票(是我唯一一次月供股票),供咗 3 年後停供,等升回。

雖然我唔係好識喺股票度賺錢,但慶幸我識得供基金,我供基金亦已超過 20 年(係股票玩唔掂先試下基金),係直接係基金公司供,唔係保險公司嘅投資相連壽險,二者差別很大,前者無限年期,後者有限年期,前者只有基金層面的收費,後者既有基金層面的收費,也有保險層面的收費,sell 基金所賺有限,sell 投資相連壽險肥過肥仔水,有腦嘅都 sell 投資相連壽險。千祈千祈千祈唔好掂投資相連壽險呀!

月供股票嘅玩法可能唔同銀行 / 證券行會唔同,我只玩過一次,只知中銀、南商嘅玩法—— 6 千元可供幾隻股票 / ETF,每次供款收 $50 手續費(首年或首兩年先收後回,其後才收後不回),不收存倉費、代收股息手續費,用中銀信用卡(南商出嘅都係叫中銀信用卡而唔係叫南商信用卡)供可賺積分。

別墅

傻仔魚 發表於 21-4-22 12:45

多謝大家意見,thx

首頁

尾頁

跳至