自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

日chur夜chur,純粹呻下,我知香港人返工九成都好大壓力、但升咗一級後真係忙到抖氣都無時間,其實大家返工係咪都係咁辛苦

真係有時訓都訓唔好,唔知係咪能力問題,唉

伯爵府

queeniebabyy 發表於 21-4-22 13:42
日chur夜chur,純粹呻下,我知香港人返工九成都好大壓力、但升咗一級後真係忙到抖氣都無時間,其實大家返工 ...

壓力來自工作量,客人,上司,下屬定咩先?工作時間又如何?否則好難同你分析。
每人能力唔同,有人好識分配時間,工作好多,但安排得好好,有D人,其實做好少野,但效率好差。

複式洋房

queeniebabyy 發表於 21-4-22 13:42
日chur夜chur,純粹呻下,我知香港人返工九成都好大壓力、但升咗一級後真係忙到抖氣都無時間,其實大家返工 ...

你都好,有職升。我老公無升職,但佢 department 炒淨佢一個,所以咩都要佢做晒。攪到得閒死唔得閒病。半夜隨時有call要做嘢。個人又燥晒,攪到同屋企人嘅關係都差咗。唉..

大家加油,依家有份工做算係幸福嘅事。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你咁叻女有呢個人工壓力點會少,學習䆁放壓力,最緊要唔好影響健康。

侯爵府

係過渡期未上手而壓力大,定係本身結構性的壓力?前者可解決,後者只能調整心態

大宅

我覺得好大原因係上司好chur
但咁講 係佢升我同加左我咁多人工 我絕對明 只係唔知係咪關自己能力事

禁止訪問

大宅

真心好忙
今晚應該又要十點先放工,好想死
升左職之後完全無怪過男朋友太忙唔理我

子爵府

虎到金來勳章

壓力來源係咩?會唔會解決到?如果唔得,就要搵辦法去減壓

男爵府

個個減人工左停加薪既時間,有得升職加人工,係好幸運;放假放空自己,咩都唔好就岩架啦,盡量放鬆,我都成日訓唔到,唯有放假時訓返囉,有啲野氹下自己啦

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

有職升都好過乜都冇,淨係加 工作 量

男爵府

回覆樓主:

升職自然加辛,老闆用錢買你既勞力、腦力。
睇開d,命就一條,長命功夫長命做。不要為工作太賣力,失去健康就得不償失啦。

公爵府

2023年兔年勳章

twchung 發表於 21-4-22 19:03
有職升都好過乜都冇,淨係加 工作 量

咁都好過減人工,再加工作量。

呢個時勢,係老板惡過伙記。

珍珠宮

回覆樓主:

試一排,唔得就唔升
身體最重要

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

未上手啫,升得你即係有能力

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

初初做新既位置,有如轉新工。總會有好多野唔識,如果將呢個視為過渡期,一步步黎,你可能會舒服d。

慢慢會好d,一件件咁拆解d工作。加油啊 恭喜你高升了

翡翠宮

queeniebabyy 發表於 21-4-22 18:44
真心好忙

唉!時間仲長过做保安

男爵府

其實你都知升左後會咁, 既然你選擇左, 放全副心神去做啦

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

queeniebabyy 發表於 21-4-22 18:44
真心好忙

咩工有得升?
我c6公司話6月會裁員,叫大家做嘢小心啲同有心理準備

首頁

尾頁

跳至