夫婦情感

跳至

首頁
12345...11

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

聽落好似幾嚴重,有咩人講佢會聽?朋友?
有時自己另一半講,係聽唔入耳

複式洋房

nyny87 發表於 21-4-22 20:22
回覆 caliamama 的帖子

可試既我都做過,賺錢,俾佢放假唔係解決個問題根源。

明白樓主都承受好大壓力,太太又唔面對情緒問題。

我建議你上網搵下/問社工有冇能夠照顧特殊需要既院舍照顧細仔(最好連住宿既),暫時將細佬交比專業人士照顧。而大仔交比姐姐及家人代為照顧,先安排/準備好支援照顧小朋友部分。

當你太太再有暴力行為/情緒失控時,報警call白車捉佢入醫院,如果佢情緒控制唔到醫院會強制佢入精神科留院觀察。雖然咁做太太會好嬲好抗拒,但只有專業醫護先幫到佢。某些人或者會覺得好殘忍,但其實香港太大壓力,一個人既問題,影響一家人既情緒,好多病者都接受唔到自己有問題或擔心好多野而為畏疾避醫,最終令病情更嚴重。

happylife28    發表於 21-7-14 12:52

複式洋房

Bb700 發表於 21-4-23 01:30
明白樓主都承受好大壓力,太太又唔面對情緒問題。

我建議你上網搵下/問社工有冇能夠照顧特殊需要既院舍照 ...

入院一方面有專業醫護處理佢情緒問題,二來強制住院比佢喘息時間,再來這段時間比佢學識放手,照顧特殊需要兒童好多時都要問,要其他人支援,唔能夠獨自承受,咁會壓力爆煲。直接比佢知道無論係佢或細仔都有其他專業人士幫到手。

最後先處理/傾返你哋夫妻之間嘅問題,因為佢好可能係將你視為唯一既發洩對象,可能係病情影響,如果處理左佢情緒問題後(好多時會變返正常思維),大家都相處唔到,最後先諗離婚。

Ps:我曾經係沙田醫院精神科女病房工作,其實一啲都唔可怕,希望你相信我,亦希望幫到你。

水晶宮

PIGPIG朱 發表於 21-4-23 00:54
對方好癲,聽到好驚...

媽媽好辛苦好慘

子爵府

kaka2003922 發表於 21-4-22 17:52
聽你咁講你老婆係全年365日對住細仔冇休息過(我意思1日或半日),小朋友你有份,你好應該一早同步去學湊 ...

你講得好啱!我嘅情況同樓主太太類似、一年冇乜幾多時間休息、其中一個小朋友有sen問題、差不多所有照顧、管教都落係我一個人到、長期咁樣搞到我情緒出問題、壓力爆煲
樓主應該正視太太情緒方面、應該學懂湊好小朋友、令太太放心、慢慢太太個壓力就會冇咁大;最好鼓勵太太一星期出街休息幾個鐘

複式洋房

gilgil39 發表於 21-4-23 07:24
你講得好啱!我嘅情況同樓主太太類似、一年冇乜幾多時間休息、其中一個小朋友有sen問題、差不多所有照顧、 ...
除左佢自己, 無人能令佢放心。工人姐姐又好, 就算之前阿仔住院, 護士醫生 加上一班姐姐, 佢都係唔滿意。
今日佢主動搵我傾財產分配同小朋友既事了.

BK始終都係jm多, 更多人用女性角度出發, 換轉同一篇文, 男女角色調轉, 相信回覆及留言會不一樣

男爵府

回覆樓主:

你同太太其實都心裡有數,成日咁嘈相方都辛苦,最主要係你同佢傾好分配財產仔女安排

男爵府

nyny87 發表於 21-4-23 11:34
除左佢自己, 無人能令佢放心。工人姐姐又好, 就算之前阿仔住院, 護士醫生 加上一班姐姐, 佢都係唔滿意。
今 ...
情況都真係惡劣,你已經盡做,既然佢都想分開就跟佢意思,睇下你搬咗佢係咪會好啲,不過真係要多留意情況,醒啲錢叫工人姐姐私下會報畀你知,怕佢越搞越差,大爆發唔知點對兩個仔同自己

男爵府

今 ...

大宅

今 ...

佢都唔放手,不過既然佢都咁講跟佢意思去,我相信佢會想攬哂2個仔,如果可以你湊大仔,等佢可以輕鬆dd,同經常去探望佢,怕佢壓力爆煲出事。

子爵府

畀面勳章

今 ...

始終男性同女性角度差好遠,你需要嘅唔係認同,而係你盡咗力問心無愧,知道問題係邊度,盡量幫助太太就好了,始終兩公婆嘅事你哋兩個最清楚,外人幫唔到幾多... 首先要處理你自己自身嘅情緒,如果唔係只會攬炒,如果太太決定咗同你傾財產分配嗰啲,而你又無法解決到太太嘅問題,就唯有順住佢意思先,見步行步,都係嗰句只要自己問心無愧盡力了就好,唯有順其自然吧~祝福你

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

回覆 nyny87 的帖子

唔知可以點幫你地,只識講加油!明顯你太太真係好大壓力,好辛苦,你除左叫佢睇e生外,有冇試過語言或行動關心你太太?感覺上你地生活都只係好重視小朋友o既日常。你有冇試過讚過你太太或者公開感激佢為小朋友犧牲?有冇表達過你好愛佢?比起小朋友,你更愛的是她?佢有冇試過同你講佢好辛苦或者你面前喊?當佢發完火後,你有冇抱抱佢?然後話佢知你明白佢,之後再好好傾下?

男爵府

咁多人話離婚唔係解決辦法,我唔認同,同個已經好慘嘅人講 你繼續氹下幅牆啦? 咩方法都試勻就唔好天真,抖下回下氣先,分開至少解決咗依家呢個死胡同,現實狀況有改變 個人唸嘢先會有改變,繼續困獸鬥唔會有出路

既然講佢唔聽,搞好自己先,找回自我價值 唔好成日唸佢點樣鬧你,佢心理唔健康咁你至少確保自己健康,其實依家咁樣鬧法同分咗有乜分別,佢唔放心咪繼續俾佢湊,你俾錢但不再參與,佢見到你都唔開心咁咪消失,要俾佢知道鬧你怨你亦唔係解決辦法

珍珠宮

nyny87 發表於 21-4-22 14:48
與太太關係越來越差, 可能不止用差來形容。自從有左小朋友之後, 情緒控制, 脾氣越來越差。當然佢覺得都係我 ...

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/teacher/student-guidance-discipline-services/lecture-notes/lecture-notes-201516/lecture-notes-1516-early_identification_and_intervention_for_sa_by_dv.pdf

複式洋房

多謝上述各位意見, 雖然我一邊傾緊離婚, 我同時亦繼續搵緊社工去幫手, 睇下幫唔幫到佢, 同處理小朋友安排。就算分開, 我亦希望處理到佢心理上既問題 同心靈上既結.

係, 我唔係一個有情趣既人, 唔識花言巧語, 被佢侮辱完, 打完, 我唔係一個仲會識走埋去抱佢既人 (我唔知有幾多人做到, 被罵完打完仲可以死死氣氣地走去抱住對方...?)。 性格係咁, 當初你覺得既優點, 今日被當成缺點。

大宅

今 ...

我明白你既感受, 因為老婆都係好難溝通果種人(未去到你老婆咁嚴重),
起佢既角度永遠都係人地既問題, 自己係無問題既.

分開都未必係壞事, 再係咁落去你都有情緒問題.
不過你老婆情緒咁嚴重, 再加上你細果個要長期照顧.
要諗清楚分開之外點樣照顧你細果個.

我覺得首要係諗辦法令到佢肯去治療下個情緒, 可能醫好左就解決所有問題.
又或者叫你外父外母過來一齊住, 等佢地幫手湊, 咁樣箭頭就唔係全部去晒你身上.

複式洋房

tonywkl 發表於 21-4-23 15:26
我明白你既感受, 因為老婆都係好難溝通果種人(未去到你老婆咁嚴重),
起佢既角度永遠都係人地既問題, 自己 ...

搵左社工幫手, 睇下可唔可以叫到佢去正視自己心理/精神上既問題
外父外母唔黎了, 怕左佢, 之前來過同住幫手, 都係時不時會被佢罵, 幫佢做事還要被指指點點, 說這做不好, 那做不好。

子爵府

今 ...

其實當你知道細嗰個有長期病患、你有咩感覺?你又知道你太太有咩感覺?

珍珠宮

nyny87 發表於 21-4-23 15:22
多謝上述各位意見, 雖然我一邊傾緊離婚, 我同時亦繼續搵緊社工去幫手, 睇下幫唔幫到佢, 同處理小朋友安排。 ...

我支持你,你要加油面對人生

大宅

nyny87 發表於 21-4-23 15:45
搵左社工幫手, 睇下可唔可以叫到佢去正視自己心理/精神上既問題
外父外母唔黎了, 怕左佢, 之前來過同住幫 ...

同我老婆一樣, 佢爸媽一樣話唔掂佢, 最後都係順個女意思

你老婆應該係因為過份擔心細果個導致情緒病.
試下臨訓前, 佢情緒安定果時攬住佢, 細聲起佢耳邊講 : 老婆辛苦喇, 等我同你一齊分擔好唔好?
睇下佢有咩反應, 如果佢喊就由佢喊, 喊可以發泄左D負面情緒.

同埋佢咁既狀態我估社工都幫唔到佢, 因為有D人真係咩人講野都聽唔入耳.
試下多D分開下佢地, 唔好24小時都對住, 等佢唔好時時刻刻都提心吊膽咁擔心細果個.
等佢慢慢習慣唔係日日見到細果個, 就試下叫工人同細果個去佢父母度住
等通關後帶佢去旅游散下心.

首頁
12345...11

尾頁

跳至