婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

你哋會唔會封利是?向來冇封係同佢食下嘢,點知原來今年70大壽,因疫情冇大搞但親戚有比利是佢。佢就嬲我冇表示(我提過老公比但佢又冇件事)現在仲向我媽呻投訴我唔識做,我唯有補返比佢(佢幫我湊小朋友冇得唔見)。真係好樣衰

珍珠宮

女做岀一㗎喎

大宅

占妹 發表於 21-4-22 16:05
你哋會唔會封利是?向來冇封係同佢食下嘢,點知原來今年70大壽,因疫情冇大搞但親戚有比利是佢。佢就嬲我冇 ...

会封,多少唔緊要,表示一下有佢心,佢會受落好多

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

終極熊貓 發表於 21-4-22 16:31
女做岀一㗎喎

我一直聽都係,我仲同佢講。但我爸問返親戚又話男先做出一。加上奶奶講到出口照做。不過後補好尷尬

侯爵府

lynnchan 發表於 21-4-22 16:53
会封,多少唔緊要,表示一下有佢心,佢會受落好多

係的。我媽就話封多啲唔好失禮,定真係隨心?

珍珠宮

占妹 發表於 21-4-22 17:16
係的。我媽就話封多啲唔好失禮,定真係隨心?

咁你媽生日,你老公有無封返岳母先?
總之待遇對等就ok

侯爵府

終極熊貓 發表於 21-4-22 21:24
咁你媽生日,你老公有無封返岳母先?
總之待遇對等就ok

就係冇(emoji)我媽就冇所謂一齊食餐飯有旦糕ok. 原來奶奶咁重視,仲要話個個有比係我(哋)冇比所以佢條氣唔順。但咁多年都冇比開,係所謂70大壽就睇得好重。

侯爵府

占妹 發表於 21-4-23 09:11
就係冇(emoji)我媽就冇所謂一齊食餐飯有旦糕ok. 原來奶奶咁重視,仲要話個個有比係我(哋)冇比所以佢條氣 ...

昨日比佢,最後佢都冇收到,托小朋友比返我

珍珠宮

就係冇(emoji)我媽就冇所謂一齊食餐飯有旦糕ok. 原來奶奶咁重視,仲要話個個有比係我(哋)冇比所以佢條氣 ...

我(地)㗎嘩
即係你老公責任啦,佢呀媽黎㗎嘛
點會係燒到你

侯爵府

終極熊貓 發表於 21-4-23 09:18
我(地)㗎嘩
即係你老公責任啦,佢呀媽黎㗎嘛
點會係燒到你

總之中晒箭,因為只怪我係新抱,係我唔識做!佢話過咗唔使啦下次先。即暗示出年都要封利是比佢 咁我老公今年都比利是我媽囉:公平嘛

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

占妹 發表於 21-4-23 09:32
總之中晒箭,因為只怪我係新抱,係我唔識做!佢話過咗唔使啦下次先。即暗示出年都要封利是比佢 ...

你地今年冇封俾99, 亦唔應該封俾你媽, 否則你99會更嬲差別待遇.
而且, 封利是銀碼唔係隨心, 你叫老公打聽下姑仔/叔仔果D封幾多. 如果係獨生子, 起碼封唔少過其他親戚封俾佢嘅數目.

大宅

占妹 發表於 21-4-22 17:15
我一直聽都係,我仲同佢講。但我爸問返親戚又話男先做出一。加上奶奶講到出口照做。不過後補好尷尬
...

女人做出一的如果個老公仲在生。如果老公不在了先會做齊頭。
男人就點都做齊頭的

侯爵府

根媽媽 發表於 21-4-23 12:07
女人做出一的如果個老公仲在生。如果老公不在了先會做齊頭。
男人就點都做齊頭的
...

網上有說法講佢哋係計虚齡,即女人今年70歲、虚齡加一歲即計71就可搞大壽

侯爵府

tantanmama 發表於 21-4-23 11:27
你地今年冇封俾99, 亦唔應該封俾你媽, 否則你99會更嬲差別待遇.
而且, 封利是銀碼唔係隨心, 你叫老公打聽 ...

我昨晚又補返利是比佢係佢最後冇收

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

占妹 發表於 21-4-23 14:06
我昨晚又補返利是比佢係佢最後冇收

要出晒聲怨你地先俾, 佢面子問題發晦氣話唔收啫. 你唔好咁天真以為佢真係唔想收, 佢想個仔'求'佢收呀, 亦係提示你地以後要喺佢生日前俾, 唔可以後補. 仲有佢唔收亦都會唔想你媽有得收架. 佢要開口先有得收, 你媽唔洗開口就有得收, 佢仲唔嬲爆咩, 明嗎?

琥珀宮

咁你99今年生日,你地有無一齊食餐飯有旦糕?

侯爵府

木土土 發表於 21-4-23 15:39
咁你99今年生日,你地有無一齊食餐飯有旦糕?

有呀!係漏比封利是

侯爵府

tantanmama 發表於 21-4-23 14:22
要出晒聲怨你地先俾, 佢面子問題發晦氣話唔收啫. 你唔好咁天真以為佢真係唔想收, 佢想個仔'求'佢收呀, 亦 ...

放心我媽講明佢生日唔使比利是亦冇做開。係奶奶今年話大壽就要個個比佢。現在我只係想清楚以後每年都要比?我老公就話過左先比已經好樣衰,佢一定唔會再求佢媽收返封利是 我知佢冇收都打比佢問週末出嚟我哋請佢食嘢啦,佢又話唔得閒⋯未嬲完定擺款?

大宅

甘大件事?虛唔虛齡都好,70,80呢d係做大壽敏感數字。已經疫情關係無得大搞,仲要金器利是你地都無。
佢而家心中有刺,慘啦!有排嬲。唉。。。未嬲完囉,雖然你有氹佢,但你c6又唔配合,為難你喎。同你c6講下幫手氹啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

咁唔識do仲要靠佢湊小朋友,c6又豬隊友叫佢封又唔封,c6係自己個仔,99嬲唔落,你就中哂箭,

就黎母親節,買大份或重手禮物送比佢把啦。

首頁

尾頁

跳至