自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

其实我阿媽對我永不認同, 總是潑冷水、嫌東嫌西永遠, 负能量。每次都搬出不孝, 报應。
得不到讚美 ,沒多鼓勵。不過都會关心我。仍可傾心事。當然是重男輕女啦。
其实正在深深傷害我。我在想為什麼我這麼盡心盡力,還是覺得我做得不夠好?好多時, 令我不想去看她。腦障礙愈來愈差。無关心我。同時近年不再說不孝, 报應。無法再傾心事。
學習忘記吧。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

洋房

~玉子豆腐~ 發表於 21-4-22 21:45
宜家有能力咪搬之後唔好理佢,等佢寶貝仔同佢過年咪算,不過到頭黎通常呢d都係得番自己一個
...

試過寶貝仔嫌佢煩鎖門唔俾佢入屋,結果喺門口等我哋返嚟,不過佢好似覺得無嘢(emoji)(emoji)‍♀️

水晶宮

RHWK 發表於 21-4-22 20:15
我慶幸有個錫我嘅家姐,過多兩個月我哋就搬啦!唔使再對住佢哋兩母子

祝福你忘記過去,展開新生活

珍珠宮

RHWK 發表於 21-4-22 20:21
自從自己搵錢有俾家用後偶爾都有好面口睇,不過稍有任何令佢不滿就有說話聽
...

忘記過去,努力向前

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

男爵府

RHWK 發表於 21-4-22 21:39
講唔上融唔融洽!只想儘快離開

如果你經濟許可!又決定咗!
Gogogo !
祝你:心想事成,生活愉快!

珍珠宮

RHWK 發表於 21-4-22 20:21
自從自己搵錢有俾家用後偶爾都有好面口睇,不過稍有任何令佢不滿就有說話聽
...

搬理後唔好聯絡,唔好比佢知你住邊,唔好再比家用,佢唔配~~開展新嘅人生。只要你經濟獨立,內心就會越來越強大同自信~~~加油

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

RHWK 發表於 21-4-22 21:50
試過寶貝仔嫌佢煩鎖門唔俾佢入屋,結果喺門口等我哋返嚟,不過佢好似覺得無嘢(emoji)(emoji)‍♀️
...

可恨之人必有可憐之處。
你媽媽是單親,你爸爸怎待她,
她有受過教育不?家庭背景怎樣?

聽過輔導,婚姻及家庭關係,禍延三代。
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

RHWK 發表於 21-4-22 21:50
...

可恨之人必有可憐之處。
你媽媽是單親,你爸爸怎待她,
她有受過教育不?家庭背景怎樣?

聽過輔導,婚姻及家庭關係,禍延三代。
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

男爵府

RHWK 發表於 21-4-22 20:58
我打算搬走之後唔來往啦,自己過好自己!我覺得已經盡咗做囡嘅本份

搬走都好 迎接新生活 加油

子爵府

RHWK 發表於 21-4-22 19:57
最近5歲妹妹虐待案令自己諗起細個嘅嘢,呢幾日不停記起以前俾吖媽打嘅記憶,覺得好辛苦。
我成長喺一個重男 ...

而家無事啦⋯

象牙宮

Add oil

大宅

最近5歲妹妹虐待案令自己諗起細個嘅嘢,呢幾日不停記起以前俾吖媽打嘅記憶,覺得好辛苦。

忘記過去,努力生活

男爵府

最好的報復方式是 : 活得比你好!

此生不再見

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我童年也得不到父母愛,生活係一個 覆雜家庭。從來唔認同,世上只有媽媽好,父母最偉大。
二手市場>>懷疑受騙或不愉快事件張貼區>>睇#1656,騙子andy.ma,賣2手舊計數機$100,騙人9成新,最終delete post 不退錢

大宅

RHWK 發表於 21-4-22 20:19
其實我已經好耐無諗起,多謝你建議

有本書叫「Toxic Parents」係一位美國的心理治療師學的,講點樣從原生家庭的傷痛中走出來,重塑自己的正面人生!中文名好似就叫「原生家庭」。祝福你。

子爵府

吾好吾開心,我細個也是,我丫媽也對我好嘛嘛,買條魚都問我拿返錢,太多野了,講吾曬

恨一個人好辛苦,做人一定要識放開

我以前勁憎我媽,成日同佢吵架,

家下年紀大,冇咁執 著, 油佢啦

自己開心好重要

子爵府

學識自己揾錢,好重要,第日吾洗求邊個,

至理名言

別墅

daijuju 發表於 21-4-22 22:03
搬理後唔好聯絡,唔好比佢知你住邊,唔好再比家用,佢唔配~~開展新嘅人生。只要你經濟獨立,內心就會越來 ...

講得好
iris

伯爵府

阿媽唔錫你,你更加要愛錫自己。好好生活。加油。靠自己無人可以再傷害你。

別墅

呢d啊媽、冇得原諒、啊媽唔係高高在上、要講道理、搬左唔駛再見、從新過自己既新生活、忘記過去、搬左應該好好多、起碼唔駛再見到她、比著係我、唔會再見、將來呢個啊媽、如果有病入左醫院、我都唔會睇她一眼、我要等她知道、我是幾恨她、人在做、天在看
iris

首頁

尾頁

跳至