自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

大宅

回覆樓主:

見到大家嘅反應都同我一致,正明大家都很正常!

大宅

回覆樓主:

我有。不過好你少少,佢係晨早6點幾交代一陣返工嘅嘢

都唔 爭在啦, 過兩三個鐘頭都返公司見到㗎 。。。係都要咁嘅

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我通常mute group同一啲夜鬼,可能樓主set漏左老細

珍珠宮

回覆樓主:

見到有啲jm話老闆唔啱
咁當然係佢唔啱
但佢係老闆你有乜辦法
自己set靜音返工先睇
如果佢問嘅話咪直接講
平時放工好忙唔得閒睇whatsapp

大宅

Zong56 發表於 21-4-25 04:53
堅嬲,唔係講笑!而家都仲嬲到訓唔番!頭先我訓訓吓覺,收到Whatsapp 響聲,星期日早上2:30 會有乜 ...

樓主嬲的反應好正常,我覺得有個jm 講得好啱,無理由改變自己既生活習慣,樓主熄唔熄電話唔係重點,重點係老細半夜揾你,好奇怪好多jm 覺得無問題,我就覺得好離譜!打工唔係賣身,每個人都有自己作息模式,不能話急半夜揾人影響人,政府都有規定每個星期既工作時數,咁即係話認同要給足夠時間予僱員休息!以前資訊未發達,又唔見老細半夜打上台call,而家有whatsapp,就有咁既怪現象,最重要係大家講到理所當然,我覺得樓主老細好自私,不懂將心比己,尊重員工休息時間!工作時間克盡己任不夠,私人時間亦然,不合作就代表做不夠,怪怪怪

男爵府

bk2013 發表於 21-4-25 07:56
唔會嬲亦唔會留言鬧返老闆,你應該訓覺前熄左whatsapp訊息通知提示,你老細都唔係叫你半夜起身做野,堅嬲 ...

同意
佢可能驚唔記得,又或者好多嘢做,所以逐樣交低咗先

子爵府

我manager 試過半夜2:00 打俾我. 我又濛濛瀧瀧照聽仲答左佢一d 問題!到朝早我醒左之後諗極都諗唔番內容 但我manager 話我答d 野係岩!

BTW, 我又冇嬲,可能我公司一貫文化係放左工都on call. 只係未試過半夜接電話. 但其實好小事,唔駛嬲啦! 下次你mute 左咪得

公爵府

居然甘啱多啲人覺得無問題

珍珠宮

自己習慣瞓覺較振音
好多時老闆會好忙,怕自己唔記得,所以一唸到就download比下屬
如果唔接受一個咁嘅老闆,可以有3個選擇:
1. 整走佢,等公司換過個老闆~但唔一定比呢個好
2. 飛躍進步,做佢老闆~但可能個skip level仲堅
3. 另謀高就,搵過一個你喜歡嘅老闆~但隨時reorg又改老闆

要注意要求老闆為你改變唔係選擇項目
其實重點係改變自己心態,因為所有外在因素都係不可控的

大宅

mizuho 發表於 21-4-25 14:42
自己習慣瞓覺較振音
好多時老闆會好忙,怕自己唔記得,所以一唸到就download比下屬
如果唔接受一個咁嘅老闆 ...

心態好重要,不過唔代表老細係啱,我諗大部分jm 唔會半夜whatsapp 老細啩,都怕嘈醒老細,己所不欲勿施於人!大可以話唔鍾意咪做,我諗樓主係呻下打工仔之苦唧!點講半夜講公事唔係好正常既現象!唔好合理化件事!要講企業良心!好多老細都好有人性既

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Zong56 發表於 21-4-25 04:53
堅嬲,唔係講笑!而家都仲嬲到訓唔番!頭先我訓訓吓覺,收到Whatsapp 響聲,星期日早上2:30 會有乜 ...

唔駛咁緊張喎!睇到都扮睇唔到喇!
放下自在

子爵府

Turnoff the notifications particular for your boss whatsapp ONLY

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Zong56 發表於 21-4-25 12:02
首先,如果老闆半夜連續通訊係因為有緊急事或重要事,我覺得可接受;但老闆今朝交底星期一做嘅事唔係緊急 ...

又唔係打比你! 駛乜咁勞氣?!
有時放工時間都會whatsapp比同事, 真係怕第二日忘記啫! 無expect佢會即做!
放下自在

珍珠宮

Angela77 發表於 21-4-25 08:16
半夜三更打攪人休息就係冇禮貌,老闆唔係大曬,好多人仲覺得冇問題!基本禮貌都唔知
...

咪就係囉!

伯爵府

可較震機吧

男爵府

回覆樓主:

訓覺我開會勿擾mode,會停通知

珍珠宮

我唸你平時一定好大壓力了。所以假期收到老闆信息都好容易動怒。我明白你啊!
下次你訓覺時mute 佐手機,或者關data。眼不見為淨,或者直接mute 佐你老闆WhatsApp.

珍珠宮

其實manage up/expectations在外資公司係一個非常重要嘅職場技能。
既然開post想聽意見,同老闆關係好嘅話,可以坦誠溝通一下,他/她可以隨時WhatsApp但你可能沒辦法立刻回覆。如果非常urgent,最好打電話,但亦希望老闆可以尊重休息時間。

伯爵府

明白樓主不滿。whatsapp當email用?咁不如打埋上款下款啦。其實喺適當時候whatsapp人係基本社交禮貌,你唔知人哋會唔會俾你嘈醒,亦唔可以assume人哋有set mute/ flight mode。

調返轉,你半夜唔舒服第二朝想sick leave會唔會立即whatsapp老細請假?我會等第二朝(當然係公司講明的時間前,例如8點)先通知老細,唔係因為佢係上司我係下屬,而係通訊軟件使用界線感。

我真係會等外地朋友日間時間先whatsapp,一諗到人哋凌晨四點都send唔落手,又唔係urgent。

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

職場上真係有好多人好老土!
我嘅情況係唔止老細會半夜三間whatsapp或者email大家,連一啲為咗表現自己好勤力嘅同事,都會咁樣!
成日喺假期或者夜媽媽就whatsapp或者email一啲完全唔緊要嘅嘢!為嘅只係話畀其他人聽,「我還在工作中」!
但其實我每次收到佢哋依啲whatsapp反為覺得佢哋嘅辦事能力有問題

首頁
45678...11

尾頁

跳至