自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

lily_fafa 發表於 21-4-26 15:38
有d活動可以訓練專注力丫~好似拼圖、砌lego、做手作果d,由容易既開始玩,亦都訓練到手眼協調~
...

真係會改善到?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

iammonkey 發表於 21-4-27 14:33
而家未有藥食,有咩可以做?出去睇會唔會好貴?

出去睇一定貴(貴得嚟又勁多人!)
所以政府排咁耐就係咁解

珍珠宮

monkeydiary 發表於 21-4-26 21:22
有冇行為問題?老師有冇要求做?

學校冇咩大問題。老師冇叫做
係屋企多問題,同家人相處麻麻

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 iammonkey 的帖子

出去睇實貴架。我排政府都排左接近3年排緊期間﹐醫院有D COURSE比我同小朋友。未有醫生睇前唯有自己教﹐自己TRAIN﹐我就上完醫院D堂跟住做下咁﹐最緊要唔好鬧﹐要多讚賞。功課可以分散D去做﹐10分鐘一節﹐每節又抖5分鐘咁。

男爵府

iammonkey 發表於 21-4-27 14:33
而家未有藥食,有咩可以做?出去睇會唔會好貴?

排緊政府條隊的同時,自己去睇私家先,睇私家連藥費月月3-4千,直至排到政府了就停了私家醫生。因為私家醫生已覆診多次,藥量已調好了,見政府醫生時對方直接照開同一樣的藥單。
錢是用多了很多,但孩子能更早得到適當的治療。

大宅

iammonkey 發表於 21-4-26 11:10
大仔6歲,老師話佢上堂成日離開座位,唔聽指令,教佢做功課真係幾勞氣,同佢講野,佢又唔上心,坐唔夠一陣 ...

我大仔有個同班同學有類似行為,老實講,都幾影響上堂架,不過小朋友其實都唔想,聽過個媽媽講都有帶個仔去做評估同見醫生,之後應該有食藥,滋擾行為係少左既!我都有教返自己小朋友,唔好因為咁而唔同佢玩,每個小朋友都有自己叻同唔叻既地方,要學識欣賞同接納其他人先得架嘛!

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我仔中三先被EP定為專注力不足,
睇精神科真係一個月幾千,
但除咗試藥份量之外都無咩幫到,
因為仔大點食藥都係由仔決定,
醫生聽完照開

禁止訪問

大宅

我個仔都係ADHD,佢今年六歲,仲未排到,所以食唔到藥。我上網做多好多研究,ADHD啲嘅小朋友極缺乏magnesium , 同埋多食fish oil , chia seed, pumpkin seed仲有B雜係對佢有幫助。我個仔食咗大約已經半年,唔係好大明顯改進,但係覺得一路有改善。至於食邊隻牌子唔緊要,最緊要係睇個劑量。你上網睇睇,都有好多資料

男爵府

請問大家點同小朋友講佢有adhd? 會不會小朋友做的不好時用呢個籍口?

男爵府

回覆樓主:

睇吓幫唔幫到你

https://youtu.be/yac4cwbWgfA

大宅

回覆樓主:

這個post好有用,我小朋友都有ADHD,醫生都有建議吃藥控制,之前因為學業暫時能應付到沒有接受,但近期越來越難帶,決定下次復诊開始吃藥。

大宅

回覆樓主:

過來人,呀女由5歲幾開始食藥,佢係嚴重case,正式排政府醫院起計,10星期已經可以見醫生,因為未足6歲,所以一5歲至6歲半前一直政府私家2面睇……私家對我黎講真係好貴,下下幾千出門口……但睇私家都有好處,就係調教藥果方面跟得好貼,由食平藥(有好大負作用),變為食貴藥(我睇唔到任何負作用)……
呀女而家都小5,食左幾年藥我覺得幾ok,學校從來都攞品行獎,同學相處融合~~屋企方面,我獎罰嘅線企得好硬,除非踩線,如果唔係我地一般會好似朋友甘相處,佢叫我臭媽,我都會笑佢肥妹(其實佢中細粒,只係想多個親暱嘅口吻)

大宅

回覆樓主:

到最近覆診(政府醫院),醫生話其實初中已經會慢慢停藥,醫生話唔會長食同依賴藥物,所以大家要加油呀~~~

男爵府

Chole_mami 發表於 21-4-28 00:24
過來人,呀女由5歲幾開始食藥,佢係嚴重case,正式排政府醫院起計,10星期已經可以見醫生,因為未足6歲,所 ...

想問 政府和私家都睇,即係食私家的藥,咁返政府果時,就話私家俾左藥和mark紀錄就走得?

男爵府

早兒媽媽 發表於 21-4-27 15:27
排緊政府條隊的同時,自己去睇私家先,睇私家連藥費月月3-4千,直至排到政府了就停了私家醫生。因為私家醫生 ...

我想問幾多歲先可以check到係咪ADHD?

男爵府

Kiwian 發表於 21-4-27 19:30
我個仔都係ADHD,佢今年六歲,仲未排到,所以食唔到藥。我上網做多好多研究,ADHD啲嘅小朋友極缺乏magnesiu ...

我小朋友讀緊幼稚園都係咁搞搞震,四圍走,可以去邊度做評估?

男爵府

Carolinewongc 發表於 21-4-28 11:08
我想問幾多歲先可以check到係咪ADHD?

確診時係K3即排政府,小二排到了。第一次面見政府醫生已同意食藥。

首頁

尾頁

跳至