自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我最近有個親人走左,我父親是他親屬
我父親可以唔送佢最後一程
我唔知佢地發生咩事,我生氣父親點解個個同你一個娘生的人兄弟姊妹,點解你可以拋低之前的事,人已走,點解你送都唔送佢.......
如果換是我們子女,唔送你,你係唔係覺得冇所謂?

我完全唔明白我父親?

我真係唔知我父親同直屬親人為什麼事面左左!
可能因為一個字 我父親冇錢,佢睇唔起佢!
另一個兄弟有錢,就禮上往來。
完全唔明佢地上一代。

翡翠宮

畀面勳章

既然你唔知父親與先人之間發生的事,也好難去評論。
我也有些親戚是不會送他們最後一程的。
日日是好日

男爵府

回覆樓主:

個人選擇

子爵府

好媽媽勳章

tingtingalex 發表於 21-4-27 10:30
我唔知佢地發生咩事,我生氣父親點解個個同 ...

咁呢個親人以前做左d咩事可以令你父親做到咁絕?你父親做到呢步我諗都係對呢個人好失望先會咁,在生時都冇見的話,人都走埋就算送同唔送又有咩分別呢?
我都有個咁嘅親戚,我爸都冇同佢聯絡好多年,我地都係,相信佢唔係度我地都唔會到。自己做過d乜野令到人咁對佢只有佢自己先知。

子爵府

sukili1981 發表於 21-4-27 10:37
咁呢個親人以前做左d咩事可以令你父親做到咁絕?你父親做到呢步我諗都係對呢個人好失望先會咁,在生時都冇 ...

人地會覺得我父親
過左去 唔好同已走的人計較

其實是非一定有 都會話我父親不對
但我明白父親,唔出席都有頭原因

大宅

牛年勳章

tingtingalex 發表於 21-4-27 10:30
你父親親屬即係你親屬,你可以去送
我老公嗰邊長輩過身,都係我老公代表6299去送,很多老人家都忌去呢d場合

子爵府

vmann 發表於 21-4-27 10:47
你父親親屬即係你親屬,你可以去送
我老公嗰邊長輩過身,都係我老公代表6299去送,很多老人家都忌去呢d場合:fo ...

我代表出席

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我會尊重父親決定,我自問冇資格去評論

瑪瑙宮

佢地之間有咩深仇大恨, 你都唔知, 外人更難以論斷.

象牙宮

回覆樓主:

我會唔理,唔見咪唔見囉!

公爵府

回覆樓主:

唔去咪唔去囉,到咗呢D年紀,唔須要去委屈自己去迎合別人。嬲咗咁多年,總有原因的。

伯爵府

tingtingalex 發表於 21-4-27 10:40
人地會覺得我父親
過左去 唔好同已走的人計較

每個人感覺唔同,其他人點會明,每個人出自己心可以出席,何必要勉強人,更加無必要談論

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

直系親屬冇得選擇,你認為不妥,勸過就可以了,你父親的感受旁人未必可以明白。

大宅

回覆樓主:

我有個親戚 害到我地冇哂錢,差d訓街

佢或者佢後代,結婚又好 死又好 我會當冇呢種親戚。唔係流住同一種血就代表咩都可以原諒!!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

losttoa 發表於 21-4-27 10:49
我會尊重父親決定,我自問冇資格去評論

X 2

自己只係一個後輩

男爵府

如果走左後生前做的事就沒有關係,就吾會有天堂地獄的慨念,幾乎所有宗教都不會說生前做錯事吾緊要,走左後就reset過。

何況在生的人比走了的人重要,不要迫在生的人做他不喜歡的事。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

唔好理甘多,自己做番本份,可能死個個講過的太傷你父自尊的說話

男爵府

牛年勳章

我爺爺過身既時候,
我姑姑唔想去睇佢。
我爸爸一人摑佢地一巴迫佢去。
唔去繼續打。
聽我媽講我最細姑姐都18歲。
我有聽過我爺爺既事可以理解得到。

子爵府

回覆 tingtingalex 的帖子

你所講都係你諗,如果唔知來龍去脈,就唔好去評論,我會尊重佢的選擇,換轉頭,可能對家都會係咁做

瑪瑙宮

我試過有個中同個老豆個出殯, 我知但我唔一定會出席, 唔出席我亦唔使交代原因, 另一個中同就 block 左我 whatsapp .

痴痴地, 我出席與否關你鬼事, 果個又唔係我老豆.

首頁

尾頁

跳至