0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB兩個月啦,食親奶都郁來郁去,食完又容易嘔奶,已經中間有掃風,一食就成個鐘。
一係就一路食一路訓,又係要成個鐘,一日七至八餐,只係食到80-110ml! 擔心佢奶量唔夠,身心俱疲!

我係新手全職媽媽,冇諗過湊女咁辛苦架,仲辛苦過返工,又擔心第日出返黎做嘢冇人請,好似有啲產後抑鬱,點算好

大宅

我完全明白
果時我都不停想返出去做嘢唔湊b
但係又唔放心俾人湊
日日喊住咁過
真係捱過左百日先好啲
希望你個b都係咁
盡量搵人幫啦
無辦法,bb頭3個月最辛苦

大宅

回覆 bst01178 的帖子

係呀完全係一樣!要自己湊佢先放心,不過攪到自己好累又緊張啦⋯⋯

大宅

知足的快樂 發表於 21-4-27 11:33
BB兩個月啦,食親奶都郁來郁去,食完又容易嘔奶,已經中間有掃風,一食就成個鐘。
一係就一路食一路訓,又 ...

會唔會係厭奶呀, 醫生個時話唔影響生長線無問題的, 湊初生bb真係好地獄架, 加油, 捱過百日就會好啲

大宅

triplebaby 發表於 21-4-27 16:08
會唔會係厭奶呀, 醫生個時話唔影響生長線無問題的, 湊初生bb真係好地獄架, 加油, 捱過百日就會好啲 :fortu ...
過咗一百日之後真係會好啲?而家都未戒夜奶啦,好似有排都見唔到曙光。佢出世只有四磅幾咋,我都好擔心佢點追正常生長線,但係好彩佢跟到自己果條線嘅

大宅

知足的快樂 發表於 21-4-27 16:11
過咗一百日之後真係會好啲?而家都未戒夜奶啦,好似有排都見唔到曙光。佢出世只有四磅幾咋,我都好擔心佢點 ...

我個b都係早產的, 得5磅, 而家半歲都追返晒了, 同埋我個陣都係過左百日先介到夜奶, 始終都係唔足月, 佢想食就俾佢食好了, you are not alone, 加油 同埋我過左百日都有俾保嬰丹佢食, 食完又真係好啲

複式洋房

唔好諗太長遠啦 而家搵工都好難 大學生都無工開 真係要調一下自己心態 不過我明白 講係好容易 得閒搵下啲媽媽谷友傾下計 分享下

男爵府

初生至6個月係真係「捱」(當然有啲BB 一出世就天使B)。6個月後好啲,再大啲又好啲,1歲後又好好多。2歲又好得意。但3歲就開始駁嘴你又覺得原來初生先係最易湊...
加油呀,咬緊牙關又一日,個個都係咁過。

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

過咗一百日之後真係會好啲?而家都未戒夜奶啦,好似有排都見唔到曙光。佢出世只有四磅幾咋,我都好擔心佢點 ...
阿女早產
都係得4磅幾
照顧佢個重辛酸
真係唔知點講
捱下捱下
而家4歲幾啦

大宅

另外想請問大家,如果BB 37w0d出生,得1.9kg, 會唔會影響到佢智力發展的?佢到而家兩個月仲係一舊飯未識得同人玩

大宅

我個仔差唔多百日先唔飲夜奶呀,佢大個仔自然唔食,冇得迫架

阿仔過左百日飲奶飲得好左,好似好肚餓咁,唔知係咪猛長期,個size突然大左好多咁

媽媽加油啦

大宅

知足的快樂 發表於 21-4-27 18:00
另外想請問大家,如果BB 37w0d出生,得1.9kg, 會唔會影響到佢智力發展的?佢到而家兩個月仲係一舊飯未識得 ...

兩個月冇咁快識得同人玩啦,3個月啦,識得周圍望野同笑,好玩好多

大宅

放心,我女嗰時都係咁,每餐餵1.5小時,三個鐘一餐,餵到成家癡左線。但一過左100日就無再嘔奶,跟住捱到4個月就即刻開始加固,出奇地原來加固加得好好,原來係囡囡天生唔鍾意飲奶。所以放心,過左100日就會易好多。

大宅

個半月新手媽媽,未戒夜奶,有時bb喊又唔知佢扭咩,同樣感到身心疲累,成日聽到3個月會好好多,真心期待

大宅

個個都話三個月後會好啲,希望係真,而家真係度日如年,又怕佢條生長線追唔到

大宅

hellokinkibb 發表於 21-4-27 18:20
兩個月冇咁快識得同人玩啦,3個月啦,識得周圍望野同笑,好玩好多
我希望佢快啲識得玩下笑下,咁餵奶都會開心啲呀嘛

大宅

知足的快樂 發表於 21-4-27 18:00
另外想請問大家,如果BB 37w0d出生,得1.9kg, 會唔會影響到佢智力發展的?佢到而家兩個月仲係一舊飯未識得 ...

足月出世都好好啦:) 我仔35w5 出世,1.8kg ,所有發展都跟到正常滿月bb,只係keep 住under 生長線,但都有增長。依家都已經3歲喇。

如果bb肯食奶,就算係輕磅b,只要跟返自己條生長線,發展成長一啲都唔會有影響的。
2個月仲細,3,4個月先會多啲啲互動回應架:)

別墅

我女滿月之後嘔得好勁
一餐奶嘔六七次
之後帶佢睇醫生
本身食緊金裝美素
醫生開左罐美素comfort 比我
開五安奶 就2.5匙金 2.5匙comfort
啲奶會杰啲,係無咁易嘔
但bb 便便就好似用力啲先痾到
但comfort 好貴210先得400g

大宅

我BB食奶都成日郁嚟郁去,抱佢又係咁。所以都好攰!因為郁嘅關係,所以一飲完奶就嘔,有時掃完風又嘔。唔掃風反而嘔小咗,但要抱直佢,起碼20 分鐘!過咗100 日好好多,加油媽媽!

大宅

我寶寶因為食既問題住左71日醫院
頭兩個月我日日醫院渡過
慘過返工
我深深明白餵奶既苦
我而家都成日擔心架
加油,大家一齊捱

首頁

尾頁

跳至