自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

珍珠宮

hthlmami 發表於 21-4-28 00:35
因為當時阿姨話想甩返個名出黎, 個阿媽又唔肯搬返去同阿爸住, 咁嘗試出此下策, 但一出就試到阿媽係要無出錢 ...

講到尾你媽一蚊都無比番你?13年黎,每月供幾多先?

水晶宮

ctsang 發表於 21-4-28 00:38
阿姨無食咗層樓已經好好彩,有咩理由
買樓寫阿姨嫁!

依家唔食, 到個阿媽百年歸老時, 唔交返出來都唔奇

個阿媽好奇怪, 層樓寫阿姨名....
賣樓話分錢, 分俾阿姨都唔分俾有份供嘅女.....
其實, 阿姨只係託管, 如果樓主同爸爸一齊追, 拎返買樓出首期同供樓嘅証據, 法律上應該追得返

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

趁而家睇清楚阿媽既, 樓主你以後就要就醒目。
樓主你生得2個小朋友, 我係外人都認為你生活無憂,更何況果個係你阿媽。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

回覆樓主:

阿姨無貪左層樓,樓主真係算好好彩

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

clarawuwu 發表於 21-4-27 08:52
"但我講漏一件事, 因為當時買樓另一原因係阿女自己理虧, 因為阿女當時係個車場見到佢啲兄弟不同時期比車車 ...

我睇到呢度就唔想睇,講到一舊舊,我開始懷疑樓主係咪打緊中文,點解寫嘢可以咁冇條理到完全唔知佢講乜? 邊個兄弟? 真係好九唔搭八。樓主不如你先考慮改善下溝通技巧。

侯爵府

回覆樓主:

樓主話見到兄弟俾車車,是否樓主看到自己兄弟發生意外?但之後又話養狗?狗和兄弟是甚麼關係,而且看到意外點解會理虧?阿媽買樓竟然落阿姨名,成家人既行為都好令人迷惑。

水晶宮

回覆樓主:

講咗5版, 樓主侬然冇講
1) 層樓買入價
2) 首期幾多 (阿爸俾?)
3) 每月供樓幾多
4) 樓主每月俾阿媽幾多錢
5) 層樓賣出幾多

其實, 整家人的思維特別, 非一般人可理解

水晶宮

littlefunpig 發表於 21-4-27 15:47
個呀媽無敵
首期唔洗出,樓唔洗供
明明自己有責任搞掂住又要個女另外幫自己供樓

我老爺奶奶都想昆我老公做白供(間居屋沒我老公名、沒話立平安紙、我連平安紙都信不過!)二老拜拜就另外其他仔女出來爭一份。我一早看到個(局),所以沒上當!

stagea    發表於 21-4-28 09:34

水晶宮

opclk99 發表於 21-4-27 17:19
Agree x 2
啱啱味有件facebook旦散,
依排BK有人開貼,

大肚都係小心為上,沒事就沒事,有事自己不安樂。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

睇完長文之後,如果件事係真嘅話,你應該好慶幸首期唔係你出,咁起碼會開心d!其實用咗13年睇清你亞媽為人,都係好事,雖然比我就認為你應該一早知⋯ 無論如何,「講錢失感情」呢句係老生常談,親人又好、朋友又好,甚至親到父母老公都係咁話,唔失就當bonus啫!你錯在當年層樓唔寫自己名,不過既然當年你冇insist咁做,即係預咗冇得分都冇所謂,咪當係比咗13年家用你亞媽佢自己投資囉!賺到嘅咪係以後d家用,從今以後唔比錢佢係咪咁會感覺良好啲?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

polliebb 發表於 21-4-27 21:36

健康院應該唔會鼓勵大肚婆去跑步嘛,普通yoga應該ok,跑步 ...

慢跑無問題
Pacing 7-8

珍珠宮

rayrayus 發表於 21-4-28 01:25
我睇到呢度就唔想睇,講到一舊舊,我開始懷疑樓主係咪打緊中文,點解寫嘢可以咁冇條理到完全唔知佢講乜? ...

原來我不孤單
我睇咗兩次都唔太明
特別話車死兄弟
之後養狗果度

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

aliensss2008 發表於 21-4-28 08:05
原來我不孤單
我睇咗兩次都唔太明
特別話車死兄弟

我只睇得明狗嗰度

其他全部唔明
明明係中文……
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

DonnieBB 發表於 21-4-28 01:00
依家唔食, 到個阿媽百年歸老時, 唔交返出來都唔奇

個阿媽好奇怪, 層樓寫阿姨名....

問題所有協議都可能口頭上
付款紀錄成10幾年前都唔知有無keep低
俾錢呀媽就咁睇statement 都無用
得個withdrawal 無指名去邊個
上到庭一切都要講証據
隨時樓主同老豆告完得個吉
賠了夫人又折兵

樓主錢多都可以試下
打官司預左要10幾20萬最少
請個律師都唔平
唔知最後爭到幾多
呀媽隨時可以講呀囡俾既錢只係供養呀媽既錢
呀爸俾既係一筆過瞻養費
已經KO左

翡翠宮

aliensss2008 發表於 21-4-28 08:05
原來我不孤單
我睇咗兩次都唔太明
特別話車死兄弟

其實又唔難明
車死左一竇狗兄弟
佢就出於同情,拎左隻「死淨種」(狗)返去養
因為公屋唔養得狗,咁呀媽又想搬,咪落疊去幫手供一層私樓俾呀媽同隻狗囉

侯爵府

環保接龍勳章

回覆樓主:

14年前買,
升咗好多,
賣咗層樓啦!
大家都鬆晒。

翡翠宮

KUDOS 發表於 21-4-28 07:54
睇完長文之後,如果件事係真嘅話,你應該好慶幸首期唔係你出,咁起碼會開心d!其實用咗13年睇清你亞媽為人 ...

斷估樓主當時20幾歲初出茅廬、
唔知人世險惡,更何況果個自己呀媽

個老母出過錢係0,成條寄生蟲
吸完前夫首期又要呀女月供佢住
當時氹呀女供就話供完係佢
樓又落呀姨名

跟住做生意又叫個女借錢,話自己做野還,點知原來呀媽叫個女供樓其實報大數,包埋借錢做生意果筆數。

到賣樓又氹個女同女婿、俾層樓佢住呢就賣樓分錢,點知霸左女同女婿層樓住啦、有個竇啦,個女同女婿要搬返男家住之後呢,呀媽賣樓袋幾百萬又食言,唔俾返供樓果筆呀女,反口後又繼續厚面皮地霸住個女同女婿既新樓住。

呃完一次又一次,講完大話一個又一個
都明解點解呢類人會同人離婚。
自己個女都係咁呃

男爵府

回覆樓主:

亞媽貪埋你果份攞晒d錢,咁你咪以後都唔比家用,佢自己顧自己住邊囉,重嬲嘅咪小d見,佢做得出就預左以後靠自己

翡翠宮

回覆樓主:

我係樓主一定無面俾
叫老公搵執達利上門趕呀媽走
拎返層樓先

呀媽攬住幾球話俾返你就無果刻已經可以斷絕關係。錢既問題都其次,無信用、無口齒、不斷利用個女當提款機先係問題。

樓主既家用都唔洗再俾,1你地層樓俾佢霸左住,已經唔洗錢去租。2佢攬住幾百萬當一炮過俾曬以後咁多年既家用。3 你自己失業要養2個小朋友,顧掂自己先。

翡翠宮

Yee_ng 發表於 21-4-28 08:39
亞媽貪埋你果份攞晒d錢,咁你咪以後都唔比家用,佢自己顧自己住邊囉,重嬲嘅咪小d見,佢做得出就預左以後靠 ...

問題而家仲霸住個女同女婿層新樓一個享受呢
一個月市值租金都萬幾2萬最少

間接個個月俾緊家用個老母

首頁
34567...11

尾頁

跳至