0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我b出世就食能恩,係陪月介紹的,話呢隻會有便便!的確我仔日日都有便便,但勁臭,而且成日放屁都好臭!宜家飲緊5餐左右,飲緊120ml,好多時飲到2-3安左右就好扭,扭來扭去都唔知咩原因,掃完都係扭!食一餐奶要掃4-5次左右!食完仲係扭,以為佢要飲多少少啦,點知飲多30ml就嘔!餵到我好辛苦,係咪隻奶粉唔岩佢呢?同埋如果唔係有濕疹bb飲能恩會唔會無咁好吸收呢?宜家太多牌子,都唔知邊隻岩阿b,好矛盾!求有經驗媽媽分享下!謝謝!

複式洋房

kkky123 發表於 21-4-27 17:50
我b出世就食能恩,係陪月介紹的,話呢隻會有便便!的確我仔日日都有便便,但勁臭,而且成日放屁都好臭!宜 ...

我個問題同你一模一樣,尋日開始唔肯飲奶,都唔知點算好!

複式洋房

便便同屁都好臭即係消化得唔好呀 因為我b 飲金裝無呢個問題 日日都有便便 正常臭囉 同埋都幾吸收 幾長肉 生長線正常水平

可能厭奶期呀 唔好迫佢食啦 唔食就由佢 遲d會食返架啦

複式洋房

回覆 mandy555171 的帖子

你b幾大?都係飲緊能恩?我仔一個月多啲

複式洋房

回覆 kinkin2017 的帖子

我仔係飲超級能恩,佢啲屁係臭到以為佢開大,好誇張!佢一個月多啲,要下個月返健康院先知重幾多,我自己又覺得重得麻麻地!佢啲屎會有一粒粒細細粒的,你b飲金裝有無呢個情況?

大宅

回覆 kkky123 的帖子

可能厭奶期,吾好迫佢飲,過一排就正常,我小朋友食樓上講果隻都係日日有便便,生長線正常

大宅

可能係厭奶期,你試下沖希啲奶,落少半匙,睇吓會唔會好啲。同埋佢唔飲唔好迫佢飲。我b 都係飲樓上講果隻無呢個問題 日日都有便便 正常臭囉

大宅

應該係唔適合你bb腸胃 所以消化唔好 谷氣 bb肚仔唔舒服先扭來扭去 奶粉唔啱就儘快換奶粉啦 費事傷到bb腸胃

禁止訪問

大宅

虎到金來勳章

bb係咪大概3個月到厭奶期?佢3個月大嗰陣時有厭奶期 但都迫唔嚟bb飲奶架 佢飲得幾多得幾多 後尾過多幾星期左右就慢慢正常返 我bb都係飲金裝又唔覺佢放臭屁 日日便便都好正常

禁止訪問

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

係咪厭奶唔知
基本個零月未到厭奶期

食到扭黎扭去
有無換過奶樽?
可能奶咀唔岩
佢食得辛苦所以扭
試下奶咀頭拮多幾個窿
睇下有無改善先

日日都有便便
只係臭少少
如果係我唔會轉奶粉
轉完一隻唔岩
唔通又轉過
最重要係日日有便便
唔係無呀

兩個月時
去到健康院磅重
睇埋生長線
有增長既唔使轉
跌既你再決定啦

禁止訪問

複式洋房

kkky123 發表於 21-4-28 08:53
回覆 mandy555171 的帖子

你b幾大?都係飲緊能恩?我仔一個月多啲

我個女三個幾月,佢又肚餓比奶佢飲又哭,好苦腦

別墅

可能係奶粉唔夾,轉aptamil essensis php試下,呢隻低敏奶粉係醫生建議阿仔轉,有益生菌同水解蛋白,對腸胃好,便便去得幾靚。

複式洋房

回覆 Carman5 的帖子

多謝分享!

複式洋房

回覆 NemoDory 的帖子

好的,多謝分享!

複式洋房

回覆 宗怡 的帖子

明白,去完健康院再決定!多謝分享

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

kkky123 發表於 21-4-29 08:35
回覆 NemoDory 的帖子

好的,多謝分享!
記得留意生長線

複式洋房

kinkin2017 發表於 21-4-28 07:20
便便同屁都好臭即係消化得唔好呀 因為我b 飲金裝無呢個問題 日日都有便便 正常臭囉 同埋都幾吸收 幾長肉 生 ...

首頁

尾頁

跳至