自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

貓薄荷123 發表於 21-4-29 00:00
其實我無咩想點,我就系唔爽個男人個句責任唔完全歸佢仔,咁責任應該歸我女?如果我地放學唔去公園玩就唔 ...

責任唔完全歸佢仔,意思應該係指係另一個小朋友推跌你女?

子爵府

女女係可憐, 只可以話係無妄之災, 如果位爸爸講既野係屬實, 無論佢兩父子咩態度都好, 我都唔會追究, 因為知道個男仔係無心

不過咁, 個男仔值得欣賞, 比著我會潤果位爸爸一句: 個男仔真係你個仔? 都唔似既, 仔仔有禮貌咁多既??

大宅

天真B 發表於 21-4-28 23:55

即是你想點?

佢咁講即係唔奮氣,佢仔見到我女手腫咗,話要睇醫生呀,佢爸居然話唔使睇醫生咁小事,既然小事,我唔需要道歉不如俾我坐下佢只手

大宅

天真B 發表於 21-4-29 00:03

或者啦,件事過咗就算,只希望快d好返

男爵府

其實我無咩想點,我就系唔爽個男人個句責任唔完全歸佢仔,咁責任應該歸我女?如果我地放學唔去公園玩就唔 ...

在你角度,你女女係無辜,所以如果責任在你女,你會覺得只有如果放學唔去公園玩就唔好整親,聽落好荒謬
但在男仔家長角度一樣,責任全在男仔身在,因為如果佢向後跌,唔坐落你女女手就冇事?咁一樣係荒謬,如果向後跌時能控制,就唔係跌啦

男爵府

貓薄荷123 發表於 21-4-29 00:03
佢咁講即係唔奮氣,佢仔見到我女手腫咗,話要睇醫生呀,佢爸居然話唔使睇醫生咁小事,既然小事,我唔需要 ...

咁只能說因為受傷唔係佢仔,佢緊係覺得唔需要睇醫生,有啲野係要發生自己身上先知痛聽到坐親好似好少事,但真係只有媽媽先知自己小朋友既反應係平唔平常
女女早日康服,要好好休息

大宅

天真B 發表於 21-4-29 00:07
在你角度,你女女係無辜,所以如果責任在你女,你會覺得只有如果放學唔去公園玩就唔好整親,聽落好荒謬
但 ...

其實整到就系整到,責任完唔完全歸個男仔都好,佢都真係有坐咗落去,所以個男仔道歉我無再話佢,但大反應嘅系佢啊爸,非要狡辯咩責任唔責任

伯爵府

回覆樓主:

就咁描述成班小朋友玩到失控,男仔無後眼撞向囡囡,確係意外,而個位爸爸表達唔好亦不似你預期,有點氣難下。
最緊要囡囡無事,留意傷口如果繼續痛考慮再覆診。

別墅

回覆樓主:

記得教返小朋友唔好跟得太貼,K3玩得太忘形真係會炒車,大人一定要睇實小朋友,係講緊用對眼望住望實,唔好掛住玩電話或同其他家長吹水,你而家都應該會好內疚無望到事發經過,今次好彩人地小朋友肯勇於認錯,只係個家長口氣令你條氣唔順,如果遇著啲"小朋友玩係咁架啦",我諗你即刻火山爆發添

珍珠宮

天真B 發表於 21-4-29 00:03

我都認為推跌妹妹嗰個都有責任,妹妹唔跌低,手唔會放係地下。當時情況應該幾混亂,仲要都係幼稚園小朋友,大人全部都無睇住小朋友秩序?

大宅

wan_sosin 發表於 21-4-29 00:29
我都認為推跌妹妹嗰個都有責任,妹妹唔跌低,手唔會放係地下。當時情況應該幾混亂,仲要都係幼稚園小朋友 ...

我事后問啊女係咪被人推跌再坐落手啊,佢話無人推,但我剛好無睇到,而個位爸爸佢話佢睇到,所以我都唔知點,六七個小朋友玩緊吧

大宅

Hanayori 發表於 21-4-29 00:17
就咁描述成班小朋友玩到失控,男仔無後眼撞向囡囡,確係意外,而個位爸爸表達唔好亦不似你預期,有點氣難下 ...

好的,有心

大宅

amychiu106 發表於 21-4-29 00:28
記得教返小朋友唔好跟得太貼,K3玩得太忘形真係會炒車,大人一定要睇實小朋友,係講緊用對眼望住望實,唔好 ...

火山爆發又唔會,但一定追佢賠湯藥費

男爵府

咁個男人又無錯嘅 啲確責任唔係完全係佢仔身上 見樓主都講個男仔向後跌 佢都係因為前嘅嘅小朋友令佢向後跌 佢自己都係跌果個 而咁啱樓主囡囡又係佢後面 所以中晒啲力「即係最傷果個」所以個意外真係唔能夠過完全怪佢(100%)而當時樓主見囡囡咁傷可能語氣都有機會重咗 所以男主爸爸先解釋返件事始末同講返其實佢都唔係100%責任嘅 而且佢咁細就解釋返咩事同埋向你囡囡道歉 可見其實佢係一個都幾有家教嘅小朋友 所以會唔會有機會係機主過份解讀男童父親嘅意思

大宅

ppiikkoo 發表於 21-4-29 00:49
咁個男人又無錯嘅 啲確責任唔係完全係佢仔身上 見樓主都講個男仔向後跌 佢都係因為前嘅嘅小朋友令佢向後跌 ...

我唔知事情真正始末,因為事後問過阿女系咪被人推跌跟住再被坐落手,佢話無人推過佢,我問咗兩次,佢都話無人推過佢,咁個男仔向後跌係意外,但都真係整到我女,佢啊爸解釋責任唔完全歸佢仔,咁其實咩意思,整到就需要道歉咖啦,我女整到人,無論直接或間接,都需要道歉,解釋咁多其實係咪唔奮氣,覺得我應該追究前面塞住滑梯個位小朋友?無佢塞住,佢仔就唔會跌,就唔會發生意外?我覺得有點兒此地無銀

大宅

咁個男人又無錯嘅 啲確責任唔係完全係佢仔身上 見樓主都講個男仔向後跌 佢都係因為前嘅嘅小朋友令佢向後跌 ...

發生意外,大人點都會講有利自己嘅說話,我唔揣測個位爸爸有無推卸嘅意思啦,事情已過,算數

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

貓薄荷123 發表於 21-4-29 00:45
火山爆發又唔會,但一定追佢賠湯藥費

小朋友玩得癲,碰撞難免,況且大家都無心既,只可以自己睇緊d。
你亦唔需要小題大做,小朋友已主動道歉,你與其不停怪人,不如諗下點解當時自己無睇緊d;下次小心d,大家都有責任的。
祝女女早日康復!

瑪瑙宮

边个係机主

珍珠宮

貓薄荷123 發表於 21-4-29 00:41
我事后問啊女係咪被人推跌再坐落手啊,佢話無人推,但我剛好無睇到,而個位爸爸佢話佢睇到,所以我都唔知 ...

咁點解妹妹隻手仔會係地下?真係難搞得清楚。加上小朋友都係幾細個,自己都分唔清發生咩事。
做媽媽一定心痛,可惜件事都追究唔到。
希望你同妹妹都能平服心情,妹妹手仔快啲好返唔痛

珍珠宮

回覆樓主:

只可以講,大家都有責任,重點係因為妳無睇到件事發生,所以就算妳想追究,都無可能,記住以後去公園玩,係陪住個女一齊,唔好自己企埋一邊,吹水或睇手機,咁樣會好啲,避免左好多口同鼻拗

首頁
12345...7

尾頁

跳至