自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

cecelc 發表於 21-4-29 14:50
呢度好多case就係老公只想生一個,但老婆堅持生兩個,

最終生左,老公唔幫手湊,

如果老公已講明唔幫手湊,生幾多個分別不大。

大宅

cecelc 發表於 21-4-29 14:54
你真係醒目 無聽c6講,否則佢繼續打機,就揾著你黎搞,專心培養呀女仲好。
...

我c6都係咁,成日話想生想生,我堅決唔肯,冇咁的條件,我唔會辛苦自己

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

點會冇?又唔係佢生又唔係佢湊,生幾多都冇所謂,但我又要生又要湊,搵學校報興趣班又係我,生一個都嫌多

伯爵府

回覆樓主:

完全冇分歧,一個夠晒數
如果為咗有人陪呢個理由我覺得唔好生,佢大過自然會有朋友家庭,兄弟姊妹間好就好,唔好嘅係一種痛苦

大宅

牛年勳章

無共識真係唔好生丫

禁止訪問

侯爵府

nowheregirls 發表於 21-4-29 19:54
自己想追返個女, 可以幫佢化妝, 扮靚
睇見人地個女真係好可愛, 自己個仔就好激氣 ...

囡囡真係好sweet

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我唔想再生
但老公成日話要生多個
已經2個仔

禁止訪問

別墅

368覆機 發表於 21-4-30 07:26
係呀係呀, 如果我第時個囡可以咁可愛就好啦

https://www.facebook.com/meadjohnsonhk/posts/8268676179273 ...
真係好精靈好Q
其實生仔生女都好既

別墅

回覆 竹取公主 的帖子

呢啲嘢我哋俾完意見你都冇用 點都要同老公傾好咗 養一個小朋友唔容易 係你地兩個之間嘅事

男爵府

從來冇分歧, 我同老公都覺得, 有冇仔女係緣份。而家有一個囡, 真係中左就生, 唔中得一個女一樣咁開心。

大宅

竹取公主 發表於 21-4-28 23:24
大家有無試過同另一半對於生唔生多個小朋友有分歧?
老公覺得一個夠, 我就想兩個, 等佢地大個左都有人陪, 有 ...

我同你剛好相反,我覺得一個就夠了,但我老公就係話兩個有個伴。但我覺得感情好就係,我都同佢講,我識有個朋友,阿哥又爛賭又借錢,仲走埋佬,留低一灘難攤子比佢,我眼見佢照顧父母,仲幫阿哥還過唔少錢...咁又好唔好呢?有時啲嘢,真係隨緣,唔好強求。
我唔係話一定唔好,我自己三姐弟就冇乜大問題,但坦白講,而家大家都有自己家庭,其實都只係過時過節會食下飯,有時忙起上嚟,可能幾個月都唔會見面.

侯爵府

無試過, 大家都唔想生,點知佢自己偷渡黎,唯有一齊去面對佢接受佢愛鍚佢

男爵府

兩個未必多個伴,反而好多個案見到大個爭家產,或者十年都唔會見一次,各自有自己圈子家庭。
不過最重要係兩公婆有共識,唔好格硬生。
我自己生多一個既原因係如果得一個,所有心機放曬一個度,將來佢好蠢,或者不務正業,或者有咩意外,我會好傷心,兩個就起碼可以分散投資。雖然我冇諗過有咩回報,但起碼唔好黎討債。

首頁

尾頁

跳至