自由講場

跳至

首頁
34567...18

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

#10341400443 發表於 21-4-29 14:51
佢已經唔係第一次挑戰學校權威
阿仔試過放假交請假信,冇着到校服
書記姐姐叫佢着返套校服先至嚟交

「我屋企好遠,我唔想換」,仔仔已經講咗重點

呢間係名校嗎?好值得咁遠去讀?

伯爵府

唔會投訴,比個教訓佢,自己做錯自己承擔,日後出來工作一樣,無人同佢揹鑊。

大宅

2024年龍年勳章

ada_fung 發表於 21-4-29 14:52
我會贊成記小過
小過點會跟一世?只會記中學階段
我明白老師想佢明白守校規的重要性,都罰左幾日啦!老師 ...

好似話考公務員某一啲職位係會查返學校有冇被記過, 我都係聽返嚟, 唔知真定假, 有錯請指正

男爵府

#10341400443 發表於 21-4-29 14:51
佢已經唔係第一次挑戰學校權威
阿仔試過放假交請假信,冇着到校服
書記姐姐叫佢着返套校服先至嚟交

你說這件事同你仔今次這事是2件事,上次佢都已經受到應有的懲罰,即唔比佢入學校,白行一趟!
今次你仔穿拖鞋回校係唔啱,應要受罰,但受罰的後果最低限度要合理,安全!

珍珠宮

一定唔會投訴,校規係用嚟遵守,仔仔見過鬼就怕黑,係對佢一個好好嘅教訓。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

你提左佢, 佢都要做, 連帶對濕的皮鞋返學做下樣/做證據求情都冇, 係唔識人情世故. 都讀中學, 要學下為自己的抉擇承擔後果.

但學校真係罰得太重, 不着鞋一個月, 學校地下如有雜物刺傷腳又由誰承擔責任?

不過不要和學校作對, 寫封求請信, 話不着鞋一個月, 學校地下如有雜物, 你怕兒子刺傷腳. 他已知錯(呢句必定要寫),可否縮短為罰一星期....

至於穿黑袜, 是否犯校規?
如校規係只可穿白袜, 你唔洗問了.

伯爵府

#10341400443 發表於 21-4-29 13:55
Miss話如果唔接受可以記小過一個代替

叫佢自己二選一,中學大個仔,自己選擇。

複式洋房

s0650993 發表於 21-4-29 14:55
你仔仔脾氣咁大,多啲由得出邊嘅人罰佢話佢教佢會比較好。你自己就冷靜地唔好再鬧多佢一次,佢同你呻你就 ...

多謝你的建議同鼓勵,你估我知佢喺學校淨係可以着襪唔心痛?見到佢每日着住對污糟嘅白襪返嚟我幫佢洗唔辛苦?

Miss話可以安排社工同我同阿仔傾吓,希望件事情唔會影響仔仔同我,或者同學校嘅關係。學校話酌情容許仔仔着黑色襪係想減輕我洗衫負擔,仔仔唔需要着對污糟襪返嚟又容易啲接受,又可以令到佢有深刻印象要着整齊校服。

Miss又講如果仔仔態度好嘅,有反省嘅你不妨可以考慮幫佢寫。坦白講,我寫封信+買襪嘅成本大過打個電話去投訴,但我覺得如果咁樣可以教我個仔,好值得。

複式洋房

bubu7 發表於 21-4-29 15:05
叫佢自己二選一,中學大個仔,自己選擇。

佢之前已經揀咗唔着鞋,但佢又要我幫佢投訴

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

#10341400443 發表於 21-4-29 13:43
吖仔讀緊中學,校規好嚴,必定要着整齊校服才可以回校。但因為之前落雨,佢對皮鞋濕咗,就着咗對拖鞋返學
...
sorry 離咗題, 我女以前讀中小學我會準備定一對spare鞋 隨時可以用, 好似我地返工咁, 屋企都唔會得一對鞋~
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

水晶宮

畀面勳章

alicewtw 發表於 21-4-29 13:49
我覺得學校嚴得黎個懲罰唔合理,著鞋係有保護作用,因地下可能會有釘或石仔等會整傷腳板,而且長期唔著鞋行 ...

非常同意
罰要
但咁樣罰有意思?
sorry我覺得你學校超無聊

罰打掃課室我覺得都叫做有意義

學jm話,唔着鞋,整親腳點算?

我好記得我細個著白飯魚,在美術室踩到撳釘踩到流血

好老實我會打去揾個訓導講,唔係叫佢唔好罰,係唔該佢選擇適合的懲罰

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

#10341400443 發表於 21-4-29 15:05
多謝你的建議同鼓勵,你估我知佢喺學校淨係可以着襪唔心痛?見到佢每日着住對污糟嘅白襪返嚟我幫佢洗唔辛 ...

你講錯了,你打去投訴嘅後果,大過你寫信&買黑襪喎!

有時成本,係要同後果比較值唔值得架!

子爵府

#10341400443 發表於 21-4-29 15:05
多謝你的建議同鼓勵,你估我知佢喺學校淨係可以着襪唔心痛?見到佢每日着住對污糟嘅白襪返嚟我幫佢洗唔辛 ...

講得好!打個電話去投訴容乜易,但係咁樣只會縱容個仔變本加厲。當然心痛佢無鞋着會受傷,又會擔心衛生問題,又擔心佢嘅心理受影響。寧願而家心痛啲,好過將來闖禍更加難受冇力挽救。難得學校願意安排社工傾吓呢個問題,我相信仔仔嘅問題唔係一朝一夕,老師先會咁樣罰佢,睇嚟學校都唔係放任啲學生,睇吓屋企可以點樣配合學校去引導仔仔。

加油,很欣賞你將仔仔長遠發展嘅重要性凌駕自己嘅感受。你咁理智,一定可以教好仔仔的。

水晶宮

回覆樓主:

着拖鞋返學,你同邊個講都唔通。

學校罰得係有d太重,你可以求情。

不過睇晒你post,你仔亞媽勸又唔聽,堅持着拖鞋。唔着校服返學校,自己唔啱,仲夠膽發脾氣。呢d性情,除非好叻仔,否則日後蝕底呀。

伯爵府

#10341400443 發表於 21-4-29 13:43
吖仔讀緊中學,校規好嚴,必定要着整齊校服才可以回校。但因為之前落雨,佢對皮鞋濕咗,就着咗對拖鞋返學
...

咁污糟,罸過第二樣得唔得

水晶宮

畀面勳章

就算我個仔點脾氣大點曳,都係應該搵適當丶適合的罰則,無理由因為佢曳,完全揾埋d無厘頭兼有傷害性的懲罰

我情願你罰佢洗廁所,都叫為大家服務

男爵府

capricornbb 發表於 21-4-29 15:11
你講錯了,你打去投訴嘅後果,大過你寫信&買黑襪喎!

有時成本,係要同後果比較值唔值得架!

同意,打去投訴嘅後果,大過佢寫信!
不過咁,如果呢件事係真,樓主係呢度開post講,其實同投訴都冇乜分別,一間學校有幾百個學生,學長,老師,總會傳返去當事人(老師),學校知!

複式洋房

s0650993 發表於 21-4-29 15:12
講得好!打個電話去投訴容乜易,但係咁樣只會縱容個仔變本加厲。當然心痛佢無鞋着會受傷,又會擔心衛生問 ...

不過約社工要星期六特登返去,阿仔要着校服,即係要多多一日除鞋(總之懲罰期間一入到學校就要除),佢未必肯見

珍珠宮

...

罰-個月就太多…將功補過,應用其它方法。。。。

伯爵府

#10341400443 發表於 21-4-29 15:07
佢之前已經揀咗唔着鞋,但佢又要我幫佢投訴

揀咗唔着鞋又何需投訴?佢不明箇中道理?如要投訴就一開始乜都不揀,揀了就不要後悔或最先點點點,要解釋比佢知喎。

首頁
34567...18

尾頁

跳至