自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

換句話說,香港樓市走勢不但跟大行預測有點背道而馳,甚至可說超乎大多數人估計,皆因大家都覺得香港爆發「移民潮」,勢必對樓市構成衝擊,為何樓價卻不跌反升?

此番現象背後有三大因素,首先,Bloomberg和BofA的推算皆正路,香港人移英浪潮確實洶湧。《倫敦時報》引述英國政府官方數據,截至今年4月中旬,BNO簽證啟動約10星期,已收到3.5萬宗BNO簽證申請,平均每星期3000多宗,較英方當初估算更高。由於不少申請以家庭為單位,攜同一家大細,所以今年有10萬至20萬人申請赴英毫不出奇。

然而「申請還申請,赴英還赴英」,因英方處理人手有限,加以疫情阻延,根據筆者非官方統計(針對身邊為數不少有意移英的朋友),至今為止,真正獲批申請並已起行赴英的家庭僅佔極少數,即便現在提交申請,但考慮到各種阻滯,可能要一年半載後方可踏足英倫土地,自然未須急於賣樓。

北水續撐場 供求仍失衡

更重要的是第二項因素,關乎香港經濟及樓市結構。直接而言,移英人士大部分對香港政治感到失望,惟不等於他們一定睇淡香港經濟及樓市。相反,很多人心知肚明,隨着龐大「北水」(內地資金)及「新香港人」(內地人才)南下,本港樓市至少在中短期內可獲支撐。就像社會主義制度下的上海、深圳,這些大都會均經濟興旺、樓價高企。香港前景就算未必及「北上深杭」凌厲,亦不見得會特別差。

正因如此,對於很多移英香港人,「政治還政治,樓市還樓市」,再加上當局篤行「逆周期」措施多年,現今業主大多實力雄厚,甚至已經「供滿樓」,或者持有不止一個物業,所以他們決定移民也不一定要拋售磚頭,大可一邊收取香港租金,一邊支持英國生活。

第三,樓市始終講供求,差餉物業估價署預計香港今年僅有1.8萬個私樓住宅單位落成,較去年減少2660伙,未來幾年供應量亦不樂觀,「明日大嶼」則屬遠水難救近火。需求方面,根據稅務局資料,今年3月份三項「辣招稅」(SSD、BSD、DSD)總額達9.95億元,按月飆升1.1倍,較去年同期亦猛增46%,反映不少買家甘願「捱辣」堅持入市。其中,買家印花稅(BSD)稅款達2.7億元,按月勁漲2.5倍,較多涉及豪宅交易,或許顯示未待「來港易」開通,已不乏內地買家「用自己的方法」(例如以上市公司董事身份來港)提早入市。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

https://www.google.com/amp/s/hk. ... 2593-193500603.html

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

政治還政治, 樓市還樓市

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

我聽朋友講就唔係咁,申請多數3個月左右就批了,大部分人都賣樓先過去,因為1.唔賣過去無錢駛, 2. 過咗去先賣,要喺英國納capital gain tax, 3. 話將來香港層樓會被充公

複式洋房

有排升, 唔好賣

男爵府

wmkcnw 發表於 21-4-29 17:29
換句話說,香港樓市走勢不但跟大行預測有點背道而馳,甚至可說超乎大多數人估計,皆因大家都覺得香港爆發「 ...

移民英國的人一般會賣樓,因為如果以後才賣,英國會收資產增值稅,以買入價與賣出價差額計算

侯爵府

PonyoBB 發表於 21-4-29 17:56
我聽朋友講就唔係咁,申請多數3個月左右就批了,大部分人都賣樓先過去,因為1.唔賣過去無錢駛, 2. 過咗去 ...

我親戚四戶都係賣樓過去,其中3戶已經賣出了,但不是戶戶申請已獲批。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

一定要賣樓先夠去果面燒錢,通常英國搵得少,稅重

有個問題就係去咗都好難返嚟,如果賣樓

有人走,有人嚟,冇咩嘢。

香港太多人啦

珍珠宮

一句講曬,錢是最重要,當香港有好多錢派,啲人會放棄英藉回頭,所以一定要取消雙國藉

珍珠宮

iamiam 發表於 21-4-30 10:20
一句講曬,錢是最重要,當香港有好多錢派,啲人會放棄英藉回頭,所以一定要取消雙國藉
...

如果取消香港身份
應該唔多人走了

珍珠宮

mike89 發表於 21-4-30 10:22

緊係啦!而家雙重福利

珍珠宮

如果佢做到大陸咁除名冇得返轉頭就好

伯爵府

買賣樓同移民無必然關係。有錢即使移民都唔會賣港樓,有錢買外國樓唔等於移民。只有部分想連根拔同唔夠錢嘅人先會賣港樓。但香港人算到盡,除咗英國要連埋外國物業收稅,去其他地方即使移民夠本錢就會留港樓收租同比條後路自己。因為移民令樓價大跌機會好微

大宅

講左好多次, 移民去邊都好, 不要賣香港自住樓
不要賣
不要賣

大宅

你點解會咁樣諗?香港身份有乜咁值錢?

香港身份去西方國家冇優越性,而在內地也是當你外人,工作讀書置業也與本地人不同。我有啲深圳嘅朋友,幾年前已經睇唔起香港人了,估唔到去到2021年仲有香港人咁自戀覺得香港身份好巴閉(emoji)

大宅

2018復活節勳章 醒目開學勳章

卡通農場 發表於 21-4-30 11:32
講左好多次, 移民去邊都好, 不要賣香港自住樓
不要賣
不要賣

願聞其詳

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

作者係台灣人吧?心目中唔係佢哋所想,就自圓其說

成日想香港經濟差、 分裂,該走就會走啦!理得香港市冧唔冧啫!

大宅

lchemdirector 發表於 21-4-29 17:59
有排升, 唔好賣

對。一來QE , 二來國內很多人來買,三香港適婚年齡嘅人通常都有一兩個兄弟姊妹,個個結婚都會買樓,四國內企業來港IPO , 點都會有個辦公室喺香港,亦都會有一班管理層來香港,公司比員工福利可能比一筆錢佢哋買樓或者公司買一大堆物業比佢哋住。

首頁

尾頁

跳至