婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

其實你心淡到一個位,C6 講d野傷害吾到你就是你最高境界,嘈冇用,咁就不出聲,軟皮蛇過軟皮蛇。可以分開瞓就分開瞓,自己同d仔女瞓。吾再愛佢就表現出黎,男人有時很賤,佢覺得你不愛他,可能有天會諗下。我同我C6 都嘈,一樣成日俾佢話,我同佢完全吾夾,不過有個仔。我直接同佢講大家吾夾,你出聲就得,我即刻可以離婚。感情吾好,小朋友係知的,為左一個所謂的家去勉強,大家吾改善自己個內心,一直行落去最終都係爆。最尾我結論係女人最緊要有錢,走都走得快,改變到自己心態不代表要自己處於下風,係話俾自己同另一半聽,你吾經營我隨時可能冇左你都生活生存到。

大宅

離婚啦!人生苦短,為咗所謂完整家庭日嘈夜嘈,以淚洗面!前面JM講得啱,以你c6同姑仔一家之力,以後你個仔性格都會被影響到,變到一樣咁唔識尊重人,睇你寫都鄧你辛苦,何況日日對住佢地兩個?如果我係你就同你c6傾,講埋你嘅底線,最差會離婚!你依家最多係30幾歲,姑仔唔係99,唔係話忍多幾年就拜拜,而係佢好似個小三咁,一直係你同c6中間,如梗在喉,唔通你諗住剩低幾十年命日日都咁唔開心過咩?

侯爵府

嘩,你咁都頂到,你姑仔係咪同你老公親兄妹嚟呀,似小三/二奶多啲喎
8-)

侯爵府

如果樓主選擇繼續忍,唔做反啲野,到仔女大左,將會係百無
老公有等於無
仔女大左有自己生活,唔會再咁得閒理樓主
錢又比曬頭家,無儲蓄

唔好諗住而家個重心係仔女就忍左個老公就算
將來可以陪自己到老嘅係另一半,唔係仔女,為自己諗下而家個老公可唔可以陪你到老
如果你選擇為仔女而忍,千萬唔好寄望將來你仔女會感激你

伯爵府

回覆樓主:

嘩,你姑仔同我癲姑一定系失散咗嘅姐妹,不過我好運D,我C6,大伯,62全都知佢搬弄是非,都企我呢边,佢鬧我,6299代佢道歉.以前我C6還在世,佢就在我C6面前扮可怜.而家佢就等大伯不在時就鬧爆我.佢仲在我D仔女數我,在外面数唔夠,仲話去佢屋企慢慢數。佢都想霸我D仔女,边有仔女鍾意人地數自已父母.我又唔系虐待我D子女.我D仔女而家憎到佢死.好心D姑9姑仔想管细路,就管自已生啦,唔好想霸人D子女.有病就睇醫生啦.

大宅

boboyeung 發表於 21-4-30 17:42
回覆 大隻熊貓 的帖子

我地已經冇三人行, 但我地family 既野, 特別是仔女教育方向, 禮儀, 飲水啦, all 屎 ...

你老公先係最大問題,你宜家係喪偶式育兒,真係替你辛苦。唔好聽果句:妳老公都無當你係一家人,你何必自取其辱?你老公的責任究竟係咩?錢唔比,教育唔理,只負責批評,毫無建設性。

伯爵府

如果你老公係愛你我硬吾信鬥吾過你姑仔,只不過你為左家庭和睦而選擇忍讓,又擔心離婚冇咗個仔,但你諗吓,如果個老公為咗姑仔而同自己老婆離婚,呢啲老公你要來做乜嘢,一個和諧嘅家庭唔係靠一方面去死忍。

你搵錢小過你老公,但你喺屋企付出嘅錢多過你老公,而你老公俾佢細妹啲錢仲多過你個家庭,呢樣真係冇可能可以接受,我覺得你依家首先比仔女嘅洗費繼續比,其他錢一毫子都唔好出,睇你c6點

比個限期自己,再冇改善寜願離婚,一個愛個妹仲多過老婆嘅男人唔係你嘅Mr Right.

cathngai    發表於 21-6-6 14:15

子爵府

其實d “毒姑”嫁唔嫁得出都一樣咁煩同乞人憎,開口埋口都“大家一家人……”真係難聽過粗口,如果真係一家就唔會搞咁多小動作啦!

伯爵府

小晴bbma 發表於 21-5-20 07:09
其實d “毒姑”嫁唔嫁得出都一樣咁煩同乞人憎,開口埋口都“大家一家人……”真係難聽過粗口,如果真係一家 ...

越冇能力越開口埋口一家人,咪想其他兄弟姊妹做佢後盾羅

水晶宮

sumpo 發表於 21-4-30 17:28
你姑仔幾大?
梗有一個呢啲咁嘅姑仔係左近,真係好討厭

同我件毒姑有得揮喎!好彩最終件野有人要,佢有頭家之後先沒時間插手理我屋企。

水晶宮

jojo1234 發表於 21-5-20 09:04
越冇能力越開口埋口一家人,咪想其他兄弟姊妹做佢後盾羅

同意。

水晶宮

jojo1234 發表於 21-5-20 00:13
如果你老公係愛你我硬吾信鬥吾過你姑仔,只不過你為左家庭和睦而選擇忍讓,又擔心離婚冇咗個仔,但你諗吓, ...

同意。

男爵府

Xmas吸收勳章

回覆 Bicanna 的帖子

"其實你心淡到一個位,C6 講d野傷害吾到你就是你最高境界,嘈冇用,咁就不出聲,軟皮蛇過軟皮蛇" 呢句真係好用, 可惜我未有咁高道行....

我發脾氣是因為老公說話太過份, 我嬲唔係因為愛佢, 而係自覺對家庭付出多, 但老公仍然可以講出一些傷人說話....

昨晚我再次要求佢俾多D費用in my family, 唔知講到咩..老公就話你對我家人唔好, 我會十倍還返俾你, 仲話佢下半生只對付我一個人...試問你聽左可以唔嬲嗎?

其實我同老爺奶奶冇野, 老公指屋企人咪就係佢妹, 我姑仔, 我同姑仔完全當大家透明, 冇正面鬧過交, 老公竟然為佢妹出頭可以咁對我, 而不會為老婆出頭, 真係忍唔住講:你搵你妹做老婆!!!

一個男人搵既人工是我既雙倍, 但我呢三年付出既家庭開支比我老公還要多, 昨晚佢只答應比我付出既家庭恆常開支多出$5000, 仲話如果要再多, 就自己升職, 唔好問佢拎, 但點解老公可以縱容姑仔呢? 老公又冇要求我姑仔升職, 老公比我姑仔既家用多$8000 左右(姑仔俾$5000左右, 老公俾$13000左右, 但我老公一星期返一次老爺到, 而姑仔是長住老爺), 老公解釋是因為姑仔搵唔多, 老公唔介意俾多D家用去老爺到, 我唔知我是否太計較, 我都要求我同老公俾既家庭支出都是$8000 Difference, 但老公唔肯...

坦白講, 不用等十年, 我已經覺得枕邊人是陌路人, 我地一齊放假, 都不會一齊食早餐(但我地2個都是出去食早餐), 但老公放假會同佢妹食早餐, 其實我同老公生活不知不覺間已經是各自各, 我承認小朋友出生後, 我是一隻牛, 唔似佢妹咁識哄我老公開心, 但老公一次又一次的傷害說話, 已經冇得返轉頭了, 因裂痕已長在....

現在outing 只因小朋友, 或許,小朋友長大後, 我同老公就會離婚 (我相信姑仔等呢日等左好耐), 我不離婚, 唔係因為愛佢, 愛已經在多次傷害中消失了, 因為我為了阿仔, 阿仔喊因為唔想同妹妹分開住....我太鍚我一對仔女, 唔想佢地分開...

男爵府

Xmas吸收勳章

回覆 jojo1234 的帖子

離婚已經唔重要

我同佢唔離婚, 只是大家都有利益關係, 老公利用我去照顧小朋友, 而我亦都利用老公在金錢上既support... 這樣的婚姻...真係好可悲...

我真係忘記唔到老公曾經對我說出傷害性既說話....我餵人奶餵得辛苦, 只拋下一句:你自己攞黎, 冇人叫你餵人奶" 老公係完全唔可以SHARE 我既唔開心.反而令我更難受...

我老公底線是唔可以對佢家人差, 但我話老爺奶奶都對我冇意見, 只因佢妹.....我嫁佢一個男人, 而唔係佢家人....可惜, 佢已俾姑仔啦老爺啦洗哂腦

老公簡直是老爺翻版, 老爺當伯爺(老爺大佬)神咁拜, 話佢大佬講野冇錯, 話老婆如衣服.... 依家我老公就學哂老爺, 覺得佢妹講咩都O岩, 冇錯, 老婆如衣服...所以老爺奶奶關係極度惡劣, 我姑丈都頂唔順姑奶, 要離婚, 我姑仔嫁唔出, 依家我老公同我關係都極之惡劣, 我真係想講原生家庭既影響好大, 老公一家都唔識咩叫尊重, 所以我唔會俾我對仔女俾個姑仔洗腦...

男爵府

Xmas吸收勳章

回覆 boboyeung 的帖子

仲有... 我之前同我姑仔有唔妥時, 我同老公呻, 佢根本唔係睇件事, 佢對我講: "先撩者賤" , <---邊個complaint 先就邊個賤, 呢句說話真係好傷人....
仲有, 老公不大想生第二個, 佢話生左第二個之後, 要我promise 佢" 做死無怨".....

依家老公都會咁remind me 你當初promise " 做死無怨", 我同佢講: 咁不如妹妹以後都唔好去爺爺姑仔到啦, 開心野佢就領哂, 點解衰野要我哽哂?

我老公真係好毒舌, 這些話我真係忘記唔到, 仲要因老公要為佢妹出頭, 而要報復老婆一百倍, 下半生只對付老婆...

試問有幾多女人頂到? 可以聽後唔發火? 發火都唔係因為愛佢, 而係真係嬲....

我真係做唔到咁大方去同佢過下半生, 我都預左我自己一個人, 依家同佢嘈, 想自己儲返個錢傍身, 同男人講感情......算吧啦....我唔係冇努力過, 男人不珍惜老婆, 佢眼中只有佢妹, 佢關心只係佢妹開唔開心, 老婆傷心可以唔理, 咁佢下半生攬住佢妹過世啦....

佢話我計較,點解佢唔諗下仔女補習班興趣班校車費都唔肯俾, 我俾足3年, 我先同佢屋企人計, 老公簡直是又盲又聾, 佢只見佢妹既好, 佢完全睇唔到佢妹既問題, 睇到都可以扮睇唔到, 聽到都可以扮聽唔到 (就算奶奶在生時都投訴姑仔唔會尊重人.....)

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

jm, 你知道自己想點就行了。錢, 要儲, 要cap, 為自己打算, 為母則強
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

boboyeung 發表於 21-5-31 13:30
回覆 Bicanna 的帖子

"其實你心淡到一個位,C6 講d野傷害吾到你就是你最高境界,嘈冇用,咁就不出聲,軟皮 ...

sorry 用10年時間對付你 Lee 句咩都吾洗講 離婚啦。吾好講咩維持頭家 完整的家

cathngai    發表於 21-6-6 14:20

別墅

boboyeung 發表於 21-4-30 13:36
我同老公拍拖到結婚一直好恩愛, 直至老爺奶奶姑仔搬過黎係隔壁屋苑住後, 就經常同老公嘈, 唔係因為老爺奶奶 ...

我老婆係媽寶,嫁5出姑仔寶,姨媽寶。我老婆個邊住得我地近,所以經常都要搵我個仔同老婆,電話zoom出街,週日family day 都不放過,覺得好煩好干擾。

別墅

boboyeung 發表於 21-5-31 14:24
回覆 boboyeung 的帖子

仲有... 我之前同我姑仔有唔妥時, 我同老公呻, 佢根本唔係睇件事, 佢對我講: "先撩 ...

樓主,我一口氣睇哂你既post, 你既婚姻真係好可悲。

既然關係已經去到咁差,冇需要再比面佢。仔女係點教去邊到食飯,做阿媽絕對有權力去控制。我相信你離婚,一定會係一場戰爭,我會勸你將所有事同財務記錄哂去,將來萬一要打官司爭撫養權,都多d 勝數。 要比個官知道你有能力比好既生活一對仔女。

分佢身家加比膳養費,等佢講說話咁惡毒。

樓主,你咁樣既屋企環境,你一對仔囡絕對會受影響,性格係一世,你宜家睇落好似冇事,有機會佢地收埋係心入面,到時影響真係會好深遠。加上你姑仔咁,佢對住你一對仔囡係後面落你針,令到仔囡對你有誤會,到時你就後悔莫及。

伯爵府

whatsuphk 發表於 21-6-7 06:53
我老婆係媽寶,嫁5出姑仔寶,姨媽寶。我老婆個邊住得我地近,所以經常都要搵我個仔同老婆,電話zoom出街, ...

嘗試同太太講出你嘅感受, 你想有一家三口 嘅家庭樂。

首頁

尾頁

跳至