自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有無推介,比家中長者用。做完化療後,雙腳無乜力,想買一部方便出入。

水晶宮

bkit 發表於 21-4-30 23:13
請問有無推介,比家中長者用。做完化療後,雙腳無乜力,想買一部方便出入。
...

唔係長期的話會唔會考慮手推?2手嗰邊有人free 出嚟,你可以睇吓仲有冇

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 bkit 的帖子

反而我想知用電動輪椅要唔要向政府登記, 一般人用是否合法, 我見過D伯伯行得走得都用電動輪椅, 有無人可以答我?

禁止訪問

男爵府

Sabina0617 發表於 21-4-30 23:50
回覆 bkit 的帖子

反而我想知用電動輪椅要唔要向政府登記, 一般人用是否合法, 我見過D伯伯行得走得都用 ...

唔使

男爵府

...

我家長者買「鉑康」 ,佢有自己工場,會送貨上門教長者用,售後service好,可以whatsapp問嘢。

https://cwheelchair.com.hk/

我買嗰款較貴,因為seat位闊啲 有6個避震同埋可拆2件方便放車尾箱。長者話出街都唔少人問佢張輪椅邊度買。長者本來話貴話冇用,但而家日日都用緊。

長者其實可以用拐杖慢慢行一陣,但我哋用手動輪椅推得辛苦,買嘢要幫佢拎嘢又要推輪椅,對照顧者都好大負擔,所以我寧願貴買平用。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

侯爵府

...

有無得租?

男爵府

jyjy1684825 發表於 21-5-1 00:50
有無得租?

別墅

罐頭湯 發表於 21-5-1 00:10
我家長者買「鉑康」 ,佢有自己工場,會送貨上門教長者用,售後service好,可以whatsapp問嘢。

https://c ...

請問你用那個型號?

男爵府

bkit 發表於 21-5-1 07:52
請問你用那個型號?

分拆式電動輪椅
Freedom ChairLE08L

【可上飛機|1秒摺合|超輕|可分拆兩件|省電|長途行駛】

建議你上去佢公司(最好同埋用家一齊)親身試下了解下。我家長者因為骨嘅神經問題要坐輪椅,所以要強力避震先搵到呢款。如果用家係中風人士,未必需要呢個型號。

公爵府

2023年兔年勳章

回覆 bkit 的帖子

反而我想知用電動輪椅要唔要向政府登記, 一般人用是否合法, 我見過D伯伯行得走得都用 ...

依家係無王管。

可能要出事,撞瓜咗,先至有人肯去立法規管。

用戶要求終止服務

牛年勳章

回覆 bkit 的帖子

無規管,其實限制電動輪椅速度就對路人安全 d,不過太慢又未必可以比到輪椅人士應變嘅能力。
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

opclk99 發表於 21-5-1 00:15
Agree x 2
有d人真係乞人憎,
以前返QuarryBay,

遲早出意外,她自己受傷

opclk99    發表於 21-5-1 16:24

首頁

尾頁

跳至