1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

檸檬茶葉 發表於 21-5-1 11:58
佢依家歲半,平時半粒字都唔肯講,連媽依個單字都唔講,聽指令我覺得佢聽唔明,叫佢好少回應,佢想食嗰樣嘢 ...

去check咗先⋯叫佢佢唔應?平時同父母有冇眼神接觸?

別墅

你可以排定協康全面評估,都要3個月到4個月!排得黎都就2歲!2歲做會準好多!

大宅

fasola 發表於 21-5-6 14:15
全面評估要幾千蚊, 要精神科或者心理學家做

單係語言就言語治療師做. 一般千幾蚊就得. 不過我以前試過一個 ...

想問下個言語治療資料,謝謝(emoji)(emoji)

男爵府

2014bb 發表於 21-7-20 02:17
想問下個言語治療資料,謝謝(emoji)(emoji)
可惜個言語治療師轉左工. 我當時又唔好意思問佢轉去邊度做.

之後同一公司(非NGO)派另一個負責, 明顯無第一個咁好.

大宅

fasola 發表於 21-7-20 22:51
可惜個言語治療師轉左工. 我當時又唔好意思問佢轉去邊度做.

之後同一公司(非NGO)派另一個負責, 明顯無第 ...

你有佢個名嗎?有時用名都可以search到

大宅

回覆 CCHINGC 的帖子

喜歡擁抱原來都係其中之一個(輔助/輕微)特徵黎架?

大宅

回覆 fasola 的帖子

你可以問返間機構, 之前輔助小朋友既專員叫咩名, 咁家長想要返/自己record成個treatment既資料, 都唔算係好唐突姐

大宅

檸檬茶葉 發表於 21-5-1 11:58
佢依家歲半,平時半粒字都唔肯講,連媽依個單字都唔講,聽指令我覺得佢聽唔明,叫佢好少回應,佢想食嗰樣嘢 ...

即係已經響政府評估左, 佢地覺得需要, 所以安排言語treatment?
我以為佢既評估係all round 既添, 定佢地當時評估, 覺得只係言語遲緩, 其他方面冇問題, 所以冇安排?
我估政府排到咁後, 可能因為你B當時都係細, 言語方面處於起步階段, 未能有效地評估到. 我排政府佢都係安排我2歲先做評估.
出面做全面評估, 我前排有打去問, 要6,000蚊左右, 要排個幾月, 所以如果真係想做, 要盡早排.

子爵府

回覆 BerniceL 的帖子

唔係,我意思係同專家講所有觀察到嘅野,佢地先可以準確判斷,因為小朋友對親人、陌生人表現會有分別,家中行為只有靠照顧者去補充

男爵府

BerniceL 發表於 21-7-22 10:31

你可以問返間機構, 之前輔助小朋友既專員叫咩名, 咁家長想要返/自己record成個treatme ...
我知佢名. 有時報紙訪問都有.
但google 極都唔知轉左去邊間做. 網上資料已經上上間任職公司.

大宅

咁佢都算幾出名WOR. 會唔會佢冇再響機構做, 而自己freelance?

大宅

fasola 發表於 21-7-22 14:45
我知佢名. 有時報紙訪問都有.
但google 極都唔知轉左去邊間做. 網上資料已經上上間任職公司.

可以pm佢個名比我嗎?我個囡就快一歲半,本身都delay, 我觀察緊佢,估佢應該都要做言語治療

首頁

尾頁

跳至