自由講場

跳至

首頁
34567...29

尾頁

珍珠宮

我愛Corina 發表於 21-5-1 20:50
琴日係group 先見到有人話去左英國8個月,連超市都搵唔到

好正常,大把大隻佬移民爭住做,歐洲嚟嘅都大把人做,點解要請又瘦又矮嘅華人做呢啲勞工?不合符成本效益

伯爵府

好媽媽勳章

zitamamama 發表於 21-5-1 19:57
另一半同我講用BNO全家過英國,最多去做餐館超市唔死得。

個問題係,本身我地係香港收入都過十萬一個月, ...

一個要走、一個唔想走,兩個若堅持己見,無出路,好簡單,離婚吧,道不同不相為謀,無謂互相埋怨!

叫你另一半快點走添呀,遲啲走唔甩,怨妳一世!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

3333 發表於 21-5-1 12:59
做超市要搬搬抬抬擒高擒低執貨㗎!一排排可樂汽水咁嘅重嘢,唔係做開體力勞動嘅中年人幾日就可以直接去睇 ...

佢連擔抬嘅機會都無。

不過亦都有人話搵到文職or 同香港相關工作。

珍珠宮

睛靈勳章

brother4 發表於 21-5-1 20:12
看番三色台當年尋人記,分手和回流'有人想去咪去,你不想不去,-定要—起去?
...

有睇!好可惜!個女既仲要話睇到個仔而家咁開心係值得既,我心諗,你又知佢地响香港會唔開心?唯有係咁堅持自己冇決定錯
如果訪問埋佢老公,肯定唔同講法

伯爵府

zitamamama 發表於 21-5-1 20:50
就係睇下多唔多人係咁。

係香港用開外傭,過到去要做粗工(如果搵到),仲要親手攪掂全屋家務

男爵府

fmf903 發表於 21-5-1 20:55
唔肯定嗰邊有人請嘅話,我一定唔會走,第一你有兩個小朋友,你嗰邊請唔到工人,你其中一個人係要全職湊仔 ...

我都有想過 ,而家讀到一線,以成績計係可直上band one 直屬中學,我唔想放棄。
佢成日覺得去外國可以唔使錢讀書,咩都抵,但佢冇諗過外國都有差學校。

我以前有想走,就係因為顏色思想教育。但而家諗諗下,班人走晒,又有國安法見班人靜晒,唔需要走。

同埋小朋友9歲6歲,我問過佢地話好鍾意學校。

子爵府

daijuju 發表於 21-5-1 20:45
咁佢不如試下send cv搵下工先,急咩?

基本無可能。我前上司Bno移民英國已經舉家去咗,申請去我哋英國分公司同樣職位重操舊業,英國嗰邊咁耐都未畀答覆。

珍珠宮

zitamamama 發表於 21-5-1 21:03

我都有想過 ,而家讀到一線,以成績計係可直上band one ...

如你對學校有要求,倫敦都有好多好嘅公立,你咪research下果啲學校附近買樓要幾錢,計距離入,越近越大機會。有D唔接受租樓地址。不過你預你當地冇工開未必做到按揭,有機會要full pay。自己計下條數先。

男爵府

daijuju 發表於 21-5-1 20:58
如果冇keep住有工做,5年後未必批護照。冇生產力冇交薪俸稅點解要比護照享福利?佢哋5年後填果份表同普通 ...

人各有志,相信佢已經各方面考慮過。雖然即使我覺得佢應該有一二千萬帶埋過英國,始終只有四十幾歲。都幾驚唔夠駛。

珍珠宮

減齡達人勳章

明明香港有車,有樓,有工人,有份好工,小朋友又讀brand 1 學校。點解個個都話過英國做超市,樓面,廚房,搬貨,packing ,小朋友讀state school 之類
將自己和家人 downgrade 到咁都冇問題,為乜呢?
如果英國真係咁好景,班已經用LOTR 過咗去嘅香港人,又點會個個走去做KOL, YouTuber, 為咗生計,叫人請佢地飲杯咖啡,又有YouTuber已經開口話後悔過咗英國,又有啲話想返香港.

我老公係英國人,連我老公都覺得要揾食一定留香港

lky3107    發表於 21-5-1 22:04

珍珠宮

fmf903 發表於 21-5-1 20:58
其實我兩邊顏色都唔係,但係我覺得中國唔係想像中咁差,可能係政治因素先令大家咁反感。但係大陸嘅經濟發 ...

都係一樣嘅勸喻,自己住過唔同國家,住大陸好多年,到現在我們家庭仍然喜歡這裡嘅生活,但退休反而準備回香港,因為,一個疫情突然發現自己更加想家了!
所有居住過嘅地方其實都是一樣,都有理想同唔理想嘅生活元素,好多事情住了多年仍然冇辦法理解,但必須學會尊重。唔好道聽塗說就開始fascinate,亦唔好有太多presumption本能性拒絕。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好傻啦,外國超市都係重要self check out,有幾多收銀要請人? 外國開中餐館都大部分都係中國人,黃人會想同大陸人打工講普通話? 西餐館你又唔係做開食開,英文又唔係native,點解請你唔請local做server? 而家唔係幾十年前,當年d人去移民係真係捱得,而家香港人食慣嘆慣,一年咁多紅日假期,佢地真係肯移民做嫌惡性工作? 唔好咁天真啦

lky3107    發表於 21-5-1 22:06

男爵府

daijuju 發表於 21-5-1 21:09
如你對學校有要求,倫敦都有好多好嘅公立,你咪research下果啲學校附近買樓要幾錢,計距離入,越近越大機 ...

得800萬,我地唔會買樓,只會租。
佢話睇過小鎮萬多元租。

珍珠宮

chadtanner 發表於 21-5-1 21:01
係香港用開外傭,過到去要做粗工(如果搵到),仲要親手攪掂全屋家務

可以請aupair幫手睇下細路,不過多數唔點做家務。仲要包佢食住。

伯爵府

daijuju 發表於 21-5-1 20:34
如果提前考到好嘅英國私校
或者你買到靚校網,先入到好公立
一般隨便都入到嘅免費學校不建議,同你小朋友而 ...

水晶宮

畀面勳章

只可以講你C6幾搞笑
「樓俾人充公」其實幾好笑,你睇吓大6,如果d樓俾人充公,駛等到今日?
滿口國語有乜問題?佢唔係中國人?
佢邊方面自由被剝削?

不過我明。顏色人士有時就係咁搞笑。佢哋又點講都唔明

樓主既然你唔想去,唯有試吓說服佢
如果你屈服,到時無論點都唔好怨

老實講你哋呢個環境,本來響香港生活真係唔差。完全想唔明有乜原因走(小朋友升學除外),去到做低收入勞工。如果你真係決定走,只可以講,好儍

子爵府

牛年勳章

zitamamama 發表於 21-5-1 20:50
就係睇下多唔多人係咁。
諗住屈就做收銀的想法,樂觀咗啦!
英國零售前綫極少有華人,
即使有都系BBC多,冇歧視就假,
華人同印度人一齊見工,佢地都會揀印人先,
華人只可執貨執倉,退而去華人超市,
但到時共事的大多是大陸人,
而且唔系區區都有,返工也是問題,
除非專業人仕,想做office 小文員仲難。

伯爵府

daijuju 發表於 21-5-1 21:12
可以請aupair幫手睇下細路,不過多數唔點做家務。仲要包佢食住。

做超市或其他普通/基層工點請呢啲幫工呀!不如自己賺番嗰啲錢,仲要做香港無做開的繁重家務

珍珠宮

JoslynPeonies 發表於 21-5-1 21:10
人各有志,相信佢已經各方面考慮過。雖然即使我覺得佢應該有一二千萬帶埋過英國,始終只有四十幾歲。都幾 ...

當然啦,不過我見好多人話諗住就咁住5年後一定有護照,成件事太理想化姐。 我識嘅其他普通移民呢5年個個都不停工作先攞到護照的,點解覺得bno會例外

珍珠宮

咪傻啦,十萬月薪寧願去英國做阿四做二等公民
唔好講到香港咁差,冇錢仲學人講咩自由

首頁
34567...29

尾頁

跳至