自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

珍珠宮

3b 發表於 21-5-2 11:32
用純人壽保障作為留給家人的遺產, 老實講保額可以有幾大? 這種保險有紅利嗎?幾十年後保額貶值, 保費卻 ...

通常買純人壽唔係為有家產留返買花戴,係想俾個保障屋企人,冇咗經濟支柱都有適量錢,唔駛咁驚

呢種保險,付費少,保額大。

舉例同樣100萬保額

純人壽$100 個月
儲蓄人壽$1000 個月

鍾意邊樣自己揀

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

mother904 發表於 21-5-2 10:47
我用佢地個計算機check過報價,65歲買100萬保額,保費503, 相信到時加加埋埋都係千零元。始終打開門做生 ...

現在65歲買就保費$503, 到你65歲時(幾十年後)可能係幾倍保費, 我之前都想買, 所以睇過下, 但計落到退休時未必每個月仲可以攞2/3仟蚊交保費, 要自己養自己,到時子女亦已出身工作,人壽保障的意義亦降低,所以最終放棄了

子爵府

hoilong 發表於 21-5-2 10:50
上星期才買了保呔人壽,4月30号前申請仲有免3個月保費。

我剛查過,五月份得返免2個月咋

大宅

Gniw 發表於 21-5-2 08:53
我之前喺宏x買純人壽,只能說年少無知,及後發現5仔平佢好多,再問agent,佢都承認如買純人壽,揀間最平就 ...

請問邊間係5仔?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

投保之前一定要睇清楚哂啲條款&你要負既責任呀,好似Bowtie咁,佢有離港條款㗎,你永久/至少連續183日喺香港以外地方(例如你返咗大陸),都唔得㗎,佢唔同傳統果啲全球受保既人壽囉,平係平,但一定要謹慎比較睇清楚呀⋯
https://www.bowtie.com.hk/assets/product/term-life/Bowtie+Term+Life+-++Policy+Provision+(combined).pdf

珍珠宮

hfl2000 發表於 21-5-2 11:45
投保之前一定要睇清楚哂啲條款&你要負既責任呀,好似Bowtie咁,佢有離港條款㗎,你永久/至少連續183日喺香 ...

爆呔平果少少, n 樣嘢唔保,不化算

公爵府

我十幾年前買過十年term 嘅純人壽,當年因為買樓,擔心有事層樓供唔到。真正嘅純人壽,只會喺過身時先有錢攞,其他情況可以攞到錢嘅,供款額一定有好大分別。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

babytt2 發表於 21-5-2 12:00
爆呔平果少少, n 樣嘢唔保,不化算

係呀,所以想話依家啲人壽保唔同以前傳統果啲人壽byebye就賠咁樣囉,依家好多新型尤其係網上投保果啲,睇落好簡單但係可能有陷阱… 完全係靠哂自己去睇條款&主動申報(當然傳統經agent買果啲都係要自己把關,唔好信哂agent啦我自己以前買保險果陣都係會睇哂佢啲條款再比較吓先至買㗎,都用咗1,2個月時間去睇去諗去申報,投保之後佢果本好厚既保單條款都要睇哂佢呀,有咩唔滿意既,就要喺冷靜期限之前取消佢先得)

珍珠宮

hfl2000 發表於 21-5-2 12:12
係呀,所以想話依家啲人壽保唔同以前傳統果啲人壽byebye就賠咁樣囉,依家好多新型尤其係網上投保果啲,睇 ...

好彩你提一提,我想像唔到佢咁多嘢唔保

hs , hsbx 好似冇咩變

珍珠宮

heilok 發表於 21-5-2 12:07
我十幾年前買過十年term 嘅純人壽,當年因為買樓,擔心有事層樓供唔到。真正嘅純人壽,只會喺過身時先有錢 ...

我正正係因為小朋友出世,責任大了,所以月供 $120 有$100萬保障,我比較安心

自己以前份儲蓄人壽,又俾得貴 保額又得幾十萬

大宅

littledog99 發表於 21-5-2 11:41
請問邊間係5仔?

hsbc

珍珠宮

littledog99 發表於 21-5-2 11:41
請問邊間係5仔?

我好快轉5仔,有 apple watch

大宅

hfl2000 發表於 21-5-2 11:45
投保之前一定要睇清楚哂啲條款&你要負既責任呀,好似Bowtie咁,佢有離港條款㗎,你永久/至少連續183日喺香 ...

謝謝分享及提醒。
仲以為純人壽真的死咗就會賠,冇諗過會有其他條款限制。
以前做純人壽轉會,都有條款限制的,我當年問過恒生,差啲中招。
所以如果係轉會嘅,記得問清楚先好cut舊嗰份,否則冇得賠都唔知咩事。

珍珠宮

Gniw 發表於 21-5-2 12:52
謝謝分享及提醒。
仲以為純人壽真的死咗就會賠,冇諗過會有其他條款限制。
以前做純人壽轉會,都有條款限 ...

轉會一定要轉咗去新,先好cut 舊的。

否則新的唔批,舊又冇咗,就冇保障

大宅

babytt2 發表於 21-5-2 12:59
轉會一定要轉咗去新,先好cut 舊的。

否則新的唔批,舊又冇咗,就冇保障

不是這樣簡單,而是說舊的保額要保留最少一半一年,新的才有效。這個說法是早幾年的條款,而家唔知仲係咪。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

小談心 發表於 21-5-2 06:13
我咁啱都揾醫純人壽保險,我本身有係hsbc買緊約人壽,最緊諗住加大少少個保障,求安心。
hsbc睇,其實都平 ...

我都係咁唸
我自己有5號,c6想加,我唸過爆呔,同你一樣唸,唔執唔賴數就應該claim到掛?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

raylife 發表於 21-5-2 08:02
純人壽壽佣金最低,任何一間保險公司都會狂sale 你,呃你出黎話講解保險,然後轟炸你。 跟銀行買就 sale ...

家人做bank
佢話,你同佢講想買純人壽,佢一定sell你儲蓄保險,因純人壽無肉食
果然!到約定果日,agent整定幾個plan教我點樣儲蓄+term,聽落好肉好so實際又....總之我唔想有儲蓄啦!我好堅持要term life (純人壽)佢就幫我做咗

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

上年買左份
1200萬 人壽 , 保費$7xxx 年
30歲左右

王國長老

3b 發表於 21-5-2 11:32
用純人壽保障作為留給家人的遺產, 老實講保額可以有幾大? 這種保險有紅利嗎?幾十年後保額貶值, 保費卻 ...

純人壽,無儲蓄無紅利
好似旅遊保家居保咁,一年年計保費,中咗(瓜咗)就有賠償,唔中就白俾,就係咁簡單
所以保費亦較儲蓄保險低
到某一年覺得唔抵,隨時cut/加保額,無所謂

我40中,200萬保額,去滙x買 $3xx一個月
$3xx,一餐飯價錢,純粹買個保障,有咩衫長褲短即賠200萬,無穿無爛嘅就蝕咗3xx

過得十年八年,可能保費貴了,唔知呀當$1000/2000一個月,繼唔繼續呢?覺得貴,咪唔繼囉。每個月俾咗嘅就無㗎喇,保險concept就係咁,你情我願又唔可以叫搵笨嘅(倒轉講我供得幾個月額係瓜咗,袋袋平安200萬,唔通叫我搵佢笨咩)

水晶宮

heilok 發表於 21-5-2 12:07
我十幾年前買過十年term 嘅純人壽,當年因為買樓,擔心有事層樓供唔到。真正嘅純人壽,只會喺過身時先有錢 ...

我仔女未出來工作及層樓供緊,term life好值得買。我買滙豐,但限十年;十年後才再續。可能買多一次十年保障,仔女出嚟工作就未必再買了。到時候間樓差唔多供晒。

首頁
34567...12

尾頁

跳至