自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Charlotte_mom 發表於 21-5-2 13:11
家人做bank
佢話,你同佢講想買純人壽,佢一定sell你儲蓄保險,因純人壽無肉食
果然!到約定果日,agent整 ...

其實都好睇你需要既係咩,如果好似某啲jm諗法話驚「血本無歸」呢啲就要諗清楚純人壽係咪真係啱你,我啱啱以匯豐為例去睇佢既報價,假設39歲投150萬保額,投到80歲都「唔中獎」既話,總共至少係要付出$533,456「血本無歸」(如圖,仲要呢個係按現時保費去計算既將來保費,如果計埋佢每10年可能因應通賬/其他情況而加既價,所付出既應該係唔止呢個數)。
儲蓄人壽既好處係,你固定一個保費一個年期(例如供18年)供咗一筆錢出來就保到你100歲,到你80歲都「唔中獎」其實就算退保都保證拎得返你保障額個數,但缺點就係先苦後甜囉,你要確保呢18年都供得起呢個比較貴既保費。

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 21-5-2 13:35
純人壽,無儲蓄無紅利
好似旅遊保家居保咁,一年年計保費,中咗(瓜咗)就有賠償,唔中就白俾,就係咁簡單 ...

我都係咁買,我覺得值得比。尤其供樓加子女細,值得買。

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 21-5-2 13:35
純人壽,無儲蓄無紅利
好似旅遊保家居保咁,一年年計保費,中咗(瓜咗)就有賠償,唔中就白俾,就係咁簡單 ...

我都係咁買,我覺得值得比。尤其供樓加子女細,值得買。

男爵府

笑得好勳章 BK猜猜猜慶中秋

爆呔真心平,計保額差唔太遠,個人首選推薦

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 21-5-2 13:11
家人做bank
佢話,你同佢講想買純人壽,佢一定sell你儲蓄保險,因純人壽無肉食
果然!到約定果日,agent整 ...

個保費差十倍,基本純人壽冇佣咁濟

當然力 sell 儲蓄保

珍珠宮

魚_魚 發表於 21-5-2 13:48
爆呔真心平,計保額差唔太遠,個人首選推薦

前面有jm 提過,爆呔好多嘢唔保,小心

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hfl2000 發表於 21-5-2 13:37
其實都好睇你需要既係咩,如果好似某啲jm諗法話驚「血本無歸」呢啲就要諗清楚純人壽係咪真係啱你,我啱啱 ...
你應該計錯,佢張圖係已經累積計算,保費總數係5x萬,唔係123萬

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 21-5-2 13:07
我都係咁唸
我自己有5號,c6想加,我唸過爆呔,同你一樣唸,唔執唔賴數就應該claim到掛?
...

Bowtie有啲條款陷阱我頭先有講,你睇吓啊,要小心啲諗清楚啱唔啱你
(人壽保險公司因為受到保監局監管,執笠係非常罕有幾乎唔可能發生,喺香港應該過去100年都未試過,但轉手俾其他公司收購就常有發生。)

珍珠宮

Astra00 發表於 21-5-2 13:37
我仔女未出來工作及層樓供緊,term life好值得買。我買滙豐,但限十年;十年後才再續。可能買多一次十年保 ...

我同你 case, 想法差不多

侯爵府

MsBusy 發表於 21-5-2 13:50
你應該計錯,佢張圖係已經累積計算,保費總數係5x萬,唔係123萬

係呀我睇錯,改返喇,thank you

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

hfl2000 發表於 21-5-2 11:06

而且我啱啱都有睇過bowtie既「主要不保事項」,自殺係唔賠㗎 ...

影份5號保單(實物)
似乎係得咁多

爆呔d terms我又覺得唔算難接受,買前自己衡量好了

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實純人壽,我覺得係買一個短時期,比家人一個保障,例如家中年老父母,幼孩, 供緊樓,每月需要有一定開支先維持到, 到適當時間,孩子又有能力自己照自己,就可以cut,唔需要供到7老80, 年紀大,保貴一定貴

子爵府

mother904 發表於 21-5-2 06:50
HSBC同aia都只保到80歲,香港人出名長命,特別係女人,我驚80歲仲係度就血本無歸。而家研究緊manual life, ...

只有想長期依賴他人生活,不工作的人,不負責任的人,才想長命百歲。

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得唔好買啲太新嘅公司,驚執笠

翡翠宮

畀面勳章

萍pig 發表於 21-5-2 13:57
只有想長期依賴他人生活,不工作的人,不負責任的人,才想長命百歲。

你父母有冇教你咩叫禮貌?三唔識七,我有冇工作,係咪不負責任駛你管?!
我只知冇家教的人先會九唔搭八,開口得罪人
日日是好日

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我買恆生, 不過應該唔係人壽, 係住院果啲, 信用卡過數, 如果十年冇claim過就全數退(claim過點計我唔記得, 只記得話全數比返我就買), 我當儲錢唔經唔覺出年就到期, 佢有問我寄票定去銀行搞, 你咁問我緊係話寄票啦, 假如我失業先揾你吹水

完左如果價錢差唔多我都會再續, 反正當儲錢咋

侯爵府

萍pig 發表於 21-5-2 13:57

你嘅諗法好驚人

侯爵府

MsBusy 發表於 21-5-2 10:46
我印象中係咁,但係,頭先睇煲呔條款,有不保事項

請教你講不保是什麼?是否純人壽?

侯爵府

mother904 發表於 21-5-2 14:07
你父母有冇教你咩叫禮貌?三唔識七,我有冇工作,係咪不負責任駛你管?!
我只知冇家教的人先會九唔搭八, ...

由佢啦,奇奇怪怪咁

侯爵府

hfl2000 發表於 21-5-2 11:45
投保之前一定要睇清楚哂啲條款&你要負既責任呀,好似Bowtie咁,佢有離港條款㗎,你永久/至少連續183日喺香 ...

你好細心,你講完我先留意到,其實仲有冇咩蠱惑野?準備買純人壽,之前買匯豐

首頁
45678...12

尾頁

跳至