少年成長

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

上咗中學表面上同細個一樣好似好乖,但係只要離開父母親線就會用言語蝦細佬,默書深驗考試都唔上心,假扮我簽名,一半科目唔合格,小學全級係考10幾,現在派咗唔俾我知分數,欠交功課咩都有,用零用錢偷偷地貨金,關埋門扮温書其實係度打機,教佢教到好心淡。其實佢都知我哋知,但仍然每天係我兩公婆面前做戲。其實上咗中學係咪好多時都會係咁

別墅

要鬧啦,咁唔守誠信又蝦細

男爵府

judycyk 發表於 21-5-2 19:00
上咗中學表面上同細個一樣好似好乖,但係只要離開父母親線就會用言語蝦細佬,默書深驗考試都唔上心,假扮我 ...

拿出來好好傾,但中學實在不能官太多
設定底線,考試測驗要考咩成績,考得好按比列加零用錢,考得差同樣減!錢比左佢就係佢既,佢用於課金也由得佢!
雖然話成績不應與金錢成獎勵,但奈何到了中學很多小朋友都係對打機充滿熱誠,控制打機時間也是辛苦家長

珍珠宮

上咗中學表面上同細個一樣好似好乖,但係只要離開父母親線就會用言語蝦細佬,默書深驗考試都唔上心,假扮我 ...

中學同小學成績唔可以咁比較
小學龍蛇混集,中學精英中精英
至於扮乖都好正常,至少仲肯扮
好多大人
係老闆面前一樣扮勤力
係老公面前扮小鳥依人
無偷無搶仲有得救

公爵府

2024年龍年勳章

mike89 發表於 21-5-9 23:22
中學同小學成績唔可以咁比較
小學龍蛇混集,中學精英中精英
至於扮乖都好正常,至少仲肯扮

派咗測驗卷,呃我哋話未派,中英數三科肥哂,問佢有無嘢暪住我哋,只要老實講可以俾機會佢,佢都係堅持話學校未派,已經聯絡咗班主任一齊傾下,睇下點先可以挽救到佢

男爵府

朋友相處方式,篤爆佢

別墅

judycyk 發表於 21-5-12 16:56
派咗測驗卷,呃我哋話未派,中英數三科肥哂,問佢有無嘢暪住我哋,只要老實講可以俾機會佢,佢都係堅持話 ...

同我個仔果時好相似, 成日講大話, 但係D 大話假到爆,

一聽就知道係吹水, 拆穿左佢, 下次又係講D 無謂大話
我唔明點解要成日講大話, 根本就冇人鬧佢

講返你仔仔, 可能佢自己都未接受到自己突然咁多科唔合格,
我相信你已有同佢傾過, 可能佢都係收埋自己,

唔肯正面回應你, 唯有比多D 時間, 得閒同佢傾多D 計, 睇下佢自己有冇想挽救返個成績.

到左呢個年紀, 其實乜都要靠佢自己, 如果佢自己咩都唔肯做, 真係迫都迫唔到
我個仔中一時都係咁, KEEP 住成績追唔到, 到中三仲留埋班, 留班果年更加係慘不忍睹
我地家長真係無咩可以做, 細個時仲話可以迫佢溫書, 但咁大個已無得迫
真係愛莫能助, 鬧得多自己又辛苦, 大家關係又差

希望班主任可以幫到你仔, 加油 !!

公爵府

2024年龍年勳章

hwl2b 發表於 21-5-18 15:45
同我個仔果時好相似, 成日講大話, 但係D 大話假到爆,

一聽就知道係吹水, 拆穿左佢, 下次又係講D 無謂大 ...

謝謝妳,真係好似,你仔仔大個咗有無改善呢?

別墅

judycyk 發表於 21-5-18 18:25
謝謝妳,真係好似,你仔仔大個咗有無改善呢?

我仔今年中四,突然好返啦!個反叛期相信已完左,現在佢自己努力溫書,追成績。無再大話連篇。所以比多啲時間亞仔,佢會變好的 。

公爵府

2024年龍年勳章

hwl2b 發表於 21-5-18 18:44
我仔今年中四,突然好返啦!個反叛期相信已完左,現在佢自己努力溫書,追成績。無再大話連篇。所以比多啲 ...

多謝你,希望係咁啦

複式洋房

回覆 hwl2b 的帖子

我仔都係咁,完全失去學習動力。你仔仔而家點?繼續升學嗎?

大宅

judycyk 發表於 21-5-12 16:56
派咗測驗卷,呃我哋話未派,中英數三科肥哂,問佢有無嘢暪住我哋,只要老實講可以俾機會佢,佢都係堅持話 ...

了解仔仔的點解這樣,互相溝通好重要,做聆聽者,聽吓仔仔的內心表達,鬧係唔work 的,只會大家越走越遠,慢慢嚟,仲可挽救

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

要轉換方式!升左中學真係會有一段反叛期,覺得自己好大個,唔想聽到父母日鵝夜鵝!

認真,放下作為父母的身段,做下朋友!OKAY 的

禁止訪問

別墅

Bean0710 發表於 21-6-1 01:59
回覆 hwl2b 的帖子

我仔都係咁,完全失去學習動力。你仔仔而家點?繼續升學嗎? ...

我仔現在好返啦, 大個左, 識諗左, 學習動力返左嚟,現在慢慢追緊成績,

時間真係可以幫到佢, 令佢成長, 唔好灰心, 多D 同佢溝通,

比多D 時間佢

別墅

以朋友方式傾下,或揾佢信既親友傾下

公爵府

牛年勳章

貨金, 作為父母認為可付擔嗎? 孩子娛樂費用, 如果每月1000-1500, 感覺係吾係, 可以呢? 時代不同, 現在又疫情下, 在家娛樂, 可能安全過出街 如果我係樓主妳, 我會主動傾, 如果因為增值貨金而偷錢, 這行為不當, 媽媽失望了, 如果你需要, 大可告訴我們, 傾,

成績吾好, 有娛樂正常, 但別忘要讀書, 如果盡力唔合格, 接受, 但如果為左玩, 唔努力, 那就不可以, 都係傾, 是否功課和課程太難

蝦人, 玩下啫, 有誰未蝦過人或被人蝦過, 無需太介意

青少年已經成長 有自己主見, 有自己思想, 跟自己的想法行, 父母千萬板出一塊面, 什麼也no no no , 吾得, 吾可以,

想想自己青少年, 如果妳好聽話, 今天, 妳仍覺得好自豪嗎? 醒目的孩子, 應該係有思考能力, 從自己的心, 不委屈, 但懂體諒別人, 有一顆真心, 做自己

首頁

尾頁

跳至