6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB加固食得幾好,但飲奶就越黎越差,三餐奶都食唔晒,有時飲兩啖就唔肯飲… 如果再係咁落去會唔會營養不良?點算好?

別墅

阿仔都試過厭奶, 不過幾日至一星期左右就正常返
佢飲緊ENFINITAS胃口幾好, 加固又肯食,奶又肯飲

別墅

2021勳章

厭奶期係咁,試下少食多餐
過多排就會好架啦

別墅

係啦厭奶都無計,佢加固食得好都ok吖~
不過我b 食金裝又未試過厭奶,成日搶住飲。不過都好個人既,個個b都唔同。

別墅

回覆 fungshuifong 的帖子

我小朋友加固個陣又係咁,過左排又無事

複式洋房

我BB都係咁,我怕佢營養唔夠,其中一餐固就用佢食開隻aptamil白金黎開糊仔,等佢可以食多d奶

別墅

其實加固食得好,都唔使擔心啦,因為加固會飽肚啲架嘛,自然少左胃口飲奶,你試下減少每餐奶量,同樓上位JM 一樣,我仔果陣飲美素金裝配合加固都幾好

大宅

回覆 manmanko 的帖子

冇錯 唔使咁擔心 我仔之前都係沖一樽奶 大半溝米糊 食完再俾剩低d奶佢飲

大宅

2021勳章

BB加固食粥還是米糊?
我有用美素金裝開米糊或麥皮俾BB,咁又飲多左奶架啦,如果你bb肯食嘢,都唔會營養不良嘅

大宅

將奶粉加入米糊一齊食試下會好d

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

其實如果佢加固食得好,唔使擔心,因為固體食物都會比到營養佢哋,如果佢真係唔想飲奶,就唔好逼佢,再真係擔心,減少固體嘅份量,自然就會食多啲奶粉。

大宅

個個b都會試過,之前呀B餵佢食illuma organic都試過一個星期左右係呢個情況,之後都好無事啦,而家都正常返,生長線都跟得到

別墅

厭奶差唔多個個BB都試過, 唔需要太擔心
又或者加固個度轉下唔同野, 希望佢胃口好D,快D過厭奶期

別墅

厭奶嘅話都逼佢唔到嘅 如果佢肯食固體食物嘅話可以俾佢食多啲 食唔同嘅故體食物都有營養 我BB飲開美素金裝 由細到大都冇咩厭奶呢個問題 都消化得吸收得好好

禁止訪問

2021勳章

別墅

如果加固加得好都冇咩所謂既,到一歲仲可以轉全脂奶添,如果你擔心佢唔夠營養想佢食多少少奶可以試下轉奶粉睇下新野佢肯唔肯食囉

大宅

2021勳章

shumkayee 發表於 21-5-5 18:37
我BB都係咁,我怕佢營養唔夠,其中一餐固就用佢食開隻aptamil白金黎開糊仔,等佢可以食多d奶

...

我仔仔都係轉咗食呢隻奶粉,好彩佢飲奶同加固都肯食,而且日日有便便~

複式洋房

Carman5 發表於 21-5-5 18:26

我小朋友加固個陣又係咁,過左排又無事

怕佢營養唔夠好擔心,希望真係過多排就冇事啦

複式洋房

fc1102 發表於 21-5-5 22:08

其實如果佢加固食得好,唔使擔心,因為固體食物都會比到營養佢哋,如果佢真係唔 ...

明白,暫時黎講食固都食得幾好

複式洋房

shumkayee 發表於 21-5-5 18:37

...

thx,我試下先,唔知佢肯唔肯食

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊