自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

obligation118 發表於 21-5-5 07:17
CA training 得兩日,工作範圍因派彩結果而好唔同

仲要報到當日,佢仲未安排你返邊區,係填完入職紙,佢再 ...

你啱。剛問啲朋友,佢地話ca 2日,aco 至3日。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

公爵府

牛年勳章

my005 發表於 21-5-5 07:58
你啱。剛問啲朋友,佢地話ca 2日,aco 至3日。

但樓主係CA, train 3日喎!會唔會係改左?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Carol999 發表於 21-5-5 08:05

我問嗰個朋友應清楚既。 佢話CA 2日,ACO就3日,兩者同時進行。(因我用WHATSAPP問,佢係咁回應,我照抄。)
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

公爵府

牛年勳章

my005 發表於 21-5-5 08:07
我問嗰個朋友應清楚既。 佢話CA 2日,ACO就3日,兩者同時進行。(因我用WHATSAPP問,佢係咁回應,我照抄。 ...

其實樓主做CA定ACO呢?train 2日定3日都分唔清?

至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

珊瑚宮

Carol999 發表於 21-5-5 08:14

等佢回應先。

男爵府

CA 係咁㗎啦,係會training嘅最後一日先知道要去邊個部門。但係仲未完...你要report duty 當日先知道去邊度返工。

例如你知道你係被派去衛生署,但係衛生署下邊有超級多嘅科,所以report duty 當日去完衛生署人事部簽好晒嘢之後,佢再話俾你知正式響邊度返工,伏唔伏就睇你彩數咁囉~

男爵府

coolchili 發表於 21-5-5 00:01
有冇現職的CA 分享下好唔好做?工作範圍做咩為主?係咪都係要輪班?跨區工作多?使唔使成日OT?

人工相差 差不多一部,我唔考慮了,做到6個月等於一年人工

珊瑚宮

2024年龍年勳章

obligation118 發表於 21-5-5 07:17
CA training 得兩日,工作範圍因派彩結果而好唔同

仲要報到當日,佢仲未安排你返邊區,係填完入職紙,佢再 ...

報到日一定知返邊啦,只係填完野先講啫
預早安排好晒架嘛

大宅

回覆樓主:

我朋友住天水圍派返天水圍,行路返工,另一個唔係CA位,都係派同區可以行路返工。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

coolchili 發表於 21-5-5 00:01
有冇現職的CA 分享下好唔好做?工作範圍做咩為主?係咪都係要輪班?跨區工作多?使唔使成日OT?

睇你派乜位咋喎,不過唔好做咪到期入紙調位,但要排。

複式洋房

哈比族 發表於 21-5-5 00:32
又怕癢又怕痛!
我係你就試左先,未試又驚Lee樣驚果樣,你都係想轉換環境先唔撈舊果份,咪試下囉
...

我都知道自己好矛盾架啦!
我係驚到時伏 人工又低 心理過唔到

複式洋房

Celine524 發表於 21-5-5 07:20
不要著眼眼前的事,加入政府工,你可以計劃未來5-10的事

係,呢個都係自己最初申請的初衷。
係無想過有甘多未知數姐,包括去邊

公爵府

coolchili 發表於 21-5-5 09:20
係,呢個都係自己最初申請的初衷。
係無想過有甘多未知數姐,包括去邊

去馬啦,入到吾易的。

複式洋房

floralw 發表於 21-5-5 09:01
我朋友住天水圍派返天水圍,行路返工,另一個唔係CA位,都係派同區可以行路返工。
...

甘好彩既佢哋

大宅

回覆樓主:

Fyr
做夠3年政府mpf供15%
按年資再一路加上去。
牙科,政府門診/專科免費(包括配偶和子女),
做夠兩年可以公務員隊抽公屋,
夠20年可申請非實報實銷房屋津貼。
依家派位唔會多過一程車。

複式洋房

Carol999 發表於 21-5-5 08:05

我係CA
可能係聽錯。
Training 幾日唔係好重要
重點係我唔知會派去邊度 輪班都算 最驚係要追班
年齡大 頂唔住。

複式洋房

Carol999 發表於 21-5-5 08:14

CA 呀
可能係聽錯左

複式洋房

my005 發表於 21-5-5 06:39
其實我明樓主講咩。

佢意思係佢被通知做CA,要三日做培訓既,(好似話嗰三日講下啲工作例、公務員例....呀 ...

無錯,知道去邊同做咩嘢先resign 會好d 囉!

複式洋房

obligation118 發表於 21-5-5 07:23
係,冇理由返緊私人工,同時又去政府報到,除非賠一個月糧俾私人公司即走
...

而家公司要有兩個月通知。

複式洋房

小華子 發表於 21-5-5 07:29
ca範疇好大,唔同部門有唔同做法,我見我部門d ca唔需要開ot,基本上一個都無,準時收工,有時有急文件想揾 ...

你真係好好的上司。
我又無預會懶懶閒既 上班時間忙都可以。
最驚係要輪班,追跟,又要跨區。

首頁

尾頁

跳至