1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我阿B13個月行的好穩,有時我係地板爬來爬去同佢玩,佢都會跟住做,我大女以前跳過爬的階段,依家左右都唔合調,爬多D有好處⋯⋯

別墅

黃金鳳 發表於 21-5-6 14:21
我阿B13個月行的好穩,有時我係地板爬來爬去同佢玩,佢都會跟住做,我大女以前跳過爬的階段,依家左右都唔 ...

我就係驚.....

別墅

honeybid2 發表於 21-5-6 13:48
係咪上身唔夠力?因為轉到身其實用手一撐,背脊夠力挺起就可以坐得到,應該幾自然吓。你可能留意多少少佢 ...

知道

侯爵府

Julie1116 發表於 21-5-5 11:27
我都有上網睇過有小朋友唔會爬,直接行,但我想佢爬☹️

我發覺屋大,地方夠,無野扶既家庭,小朋友多數會爬,但有野比佢扶,好多都會直接行,好少爬

別墅

Julie1116 發表於 21-5-5 08:43
bb 1歲唔識爬,係地下反轉佢,想比佢爬下,但爆喊,其實都1歲仲駛唔駛要佢爬,定直接行?
...

如果bb無特別問題,其實BB識唔識爬好睇你哋平時點樣凑BB,仲有就係你哋係未一定要BB爬。我仔主力係99凑,我老公成家人都覺得我仔唔識爬無所謂,99凑B都好少擺落地,抱多+放學行車。9個月果陣開始,我每日放工後,單對單花1個鐘放我仔落地,每次爆喊拍墊唔郁,我要慢慢引佢轉圈爬,向前...一日一日見到成效,去到1歲自己識得由肚痴地到離地4手腳左右協調爬。我仔學行路都係1y2m放到手行幾步,之前我仔細膽唔敢扶行,但個1y3m突然識向前沖向後行,仲有轉圈,由坐到獨立企起,仲會自己爬上到自己腰高的闊椅,或者攞矮櫈踩高,依家個衰仔學緊原地想跳套我99講法我仔係俾我逼住學識爬

別墅

RainniePoon_FB 發表於 21-6-1 22:36

如果bb無特別問題,其實BB識唔識爬好睇你哋平時點樣 ...

咁似我老公一家,佢地就係話唔識爬唔緊要,而家我放假都會同佢爬下,佢開始有少少進步

別墅

回覆樓主:

放心,我兩個女都唔識爬直接學行!正正常常,健健康康!

複式洋房

Julie1116 發表於 21-5-5 11:29
真係好少係地下,所以咁抗拒,我地用佢鐘意既野聊佢,佢都唔願郁,就爆喊!!我就係想佢爬多d,可惜佢唔鐘 ...

唔識爬直接學企學行都好多,不過一歲仲唔使自己訓係度轉側身坐好就似乎要關注下,見妳話好下落地,係咪屋企湊果個人成日抱?其實BB適應力好強,今日開始就比距係地下玩啦

複式洋房

我個仔半歲開始有去政府物理治療 所以姑娘都Keep住有教點幫佢學爬/瞓變坐等等動作
姑娘嗰時好強調盡可能都教到佢識爬 因為對以後行既平衡協調幫助好大, 識爬佢既Core發展好d會有力d
佢學爬 可以試下佢瞓響度你捉住佢兩隻手等佢好似sit up咁自己起身啦 幫佢練個core
將佢反轉到好似爬既姿勢但你用手捧住佢個腹 等佢練手仔腳仔既力 然後又可以將佢放響你大脾然後打側佢好似做side plank咁練佢手力 仲要佢學由坐變爬 你可以擺d佢鐘意既野響佢左邊45度角左右 等佢一伸手拎既時候輕輕托佢個patpat等佢自己隻腳摺起變四點爬....如果要學瞓低再坐番起身 就可以將佢打側然後幫佢一隻手禁地下再轉佢另一邊身......

有d難形容 不過我諗youtube會有好多教學 得閒幫佢地做下其實都係train佢小肌肉 對佢地都好嫁

首頁

尾頁

跳至