跳至

首頁

尾頁

民房

前學校老師這樣招攬學生可以嗎?

本人近日從朋友口中得知兩位於本學期後離職的WKS老師將在本區開設補習社。離職後開補習社,表面上沒甚麼大不了,但他們的招生方法實在令人髮指。
朋友說某天在街上遇到其中一位老師,那位老師表示自己已離職,並會在本人朋友的子女就讀的補習社附近開補習社,問本人的朋友有沒有興趣。朋友說已付了留位費,並想維持現狀,加上留位費不設退還,但那位老師竟不斷游說,朋友也被嚇呆了,最後藉故離開。
前學校老師能這樣招攬學生嗎?

已刪除用户

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

首先又要多謝你報料, 我們亦會再一次跟進...

我感到閣下替朋友的不值, 請問閣下能否親自向學校作出投訴, 我們家教會歡迎有問題要反映, 我們是非黑白一定要分辨, 對學校對老師對學生都需要公平公証...

作為wks家長, 對於近日傳聞, 無論正面負面, 我對於學校處事感到滿意...

作為平民, 每個人都需要生活, 生活就要謀生, 謀生目的就是金錢, 請問大家曾經都有轉變生活轉變工作, 離職轉工有何問題?!尋求更理想生活, 也有錯嗎?!

每個人處事方法有所不同, 言語間就是"是與非", "傳與聞", "黑與白", 一句說話不是每個人都會領會同一意思, 大家亦會用"轉述"形式作出回應, 大家應以多角度去看事件...

原帖由 K.Pandaman 於 09-7-16 10:47 發表
本人近日從朋友口中得知兩位於本學期後離職的WKS老師將在本區開設補習社。離職後開補習社,表面上沒甚麼大不了,但他們的招生方法實在令人髮指。
朋友說某天在街上遇到其中一位老師,那位老師表示自己已離職,並會在本人朋友 ...

民房

認同你既睇法, 我覺得各人有選擇自由, 老師可以選擇轉行, 那位朋友可以選擇報讀那一間補習社, 有什麼令人髮指呢?

[quote]原帖由 mrs.so 於 09-7-16 12:13 發表
首先又要多謝你報料, 我們亦會再一次跟進...

我感到閣下替朋友的不值, 請問閣下能否親自向學校作出投訴, 我們家教會歡迎有問題要反映, 我們是非黑白一定要分辨, 對學校對老師對學生都需要公平公証...

作為wks家長, ...

公爵府

我覺得事件好簡單, 只係商場生意上競爭, 有人有意想利用前"老師"身份作為攻擊點, 讓自己生意不受影響, 又可以作此打擊對方...

複式洋房

呢次我都認同mrs.so她們了~

每個人處事方法有所不同, 言語間就是"是與非", "傳與聞", "黑與白", 一句說話不是每個人都會領會同一意思, 大家亦會用"轉述"形式作出回應, 大家應以多角度去看事件...

上次我見有mama在這"串"了我一下,我之後的回應即火爆起來,後來mrs,so講左一下,
語氣唔同人感受,會唔同,我即時"叮"左一下,
都覺自己有d失禮,所以道歉.同時,都應向tikbikbb致歉.(討論變成了鬧劇般)
上次我的確是想討論話題罷了~
我都唔知會那麼大反應,只係討論問題,都無開任何人名之類.(因只係討論,不想傷害任何人~)結果討論變成了場(家長會議,)煩了很多人,
所以致歉~
但話回來,已離開了就不是老師了,見到認識的,
叫過來學有什麼不妥?
請你都不要那麼火,停一停,想一想.
mrs.so的那段:
大家應以多角度去看事件,我開始明明地了.....

複式洋房

你不如自己去學校一次

唔好好似我這樣用錯了方式討論了,
你不如自己去學校一次la,
如你要找答案.

大家都是日日為生活而生活.,
只是sale俾你果套你唔多受落,
都沒什麼大不了~請去學校一次la.

已刪除用户

複式洋房

我都認同.

學校和家長互信係用時間來建立.
首先我都唔想有人在我那討論後,借題發輝,
總之我那討論已完結,為大家做成不便,致歉~
在此表明立場,他人的言論
與本人無關.
我認同你做法,我只是討論,不想有人從中取利,沒完沒了~

公爵府

無錯, 大家都是日日為生活而生活, 每個人都有一套生活方式, 何必執著...

原帖由 陳mama 於 09-7-16 23:34 發表
唔好好似我這樣用錯了方式討論了,
你不如自己去學校一次la,
如你要找答案.

大家都是日日為生活而生活.,
只是sale俾你果套你唔多受落,
都沒什麼大不了~請去學校一次la. ...

民房

黃建常是否全校用普通話教中文?

我個大女所讀的學校今年會轉用普通話教中文,但我心大心細,有人話廣東話比較好,有人話普通話比較好,我的細女明年讀小一,黃建常亦是我的選擇之一,唔知佢地係咪用普通話教中文?係邊級推行?有無成效呢?學生係咪寫作的能力好咗?對默書又有無影響呢?

公爵府

黃建常兩年前已經轉用普通話教中文科, 我見亞仔無咩問題, , 即使英文科都會全英語教學, 只係時間去適應, 如果成績未達標準, 學校會安排放學後補課...

其實跟家姐一齊讀會較方便照顧...

水晶宮

想問問各位, 今年你地學校升中派位好ma?

民房

回覆 92# mrs.so 的文章

謝謝你的意見,我會再重新考慮!

公爵府

今年有5十幾%入BAND ONE, 餘下既全都派去BAND TWO學校, 無學生派入BAND THREE學校...

同埋我地有學生成功叩門入英中...

你可以CLICK 入去WKS網頁睇下...

水晶宮

thank you!
我睇左啦...唔係好明呀
點樣計到5x%ka...
你知啦, 我都要開始諗吓選校, 不過好多野都唔曉

原帖由 mrs.so 於 09-7-17 12:01 發表
今年有5十幾%入BAND ONE, 餘下既全都派去BAND TWO學校, 無學生派入BAND THREE學校...

同埋我地有學生成功叩門入英中...

你可以CLICK 入去WKS網頁睇下...

公爵府

BAND ONE包括英中同中中, 如果淨計英中好似係3十幾%, 我要入網頁計下先, WKS淨係SHOW 大埔既學校, 其餘跨區入BAND ONE既就無SHOW, 所以實際數字唔知...

水晶宮

oic...

thank you~!
原帖由 mrs.so 於 09-7-17 14:08 發表
BAND ONE包括英中同中中, 如果淨計英中好似係3十幾%, 我要入網頁計下先, WKS淨係SHOW 大埔既學校, 其餘跨區入BAND ONE既就無SHOW, 所以實際數字唔知...

民房

來年黃建常學生家長

大家好,我0既小朋友黎緊9月會0係黃建常讀書,好開心lee度有一個討論ge平台,比我地一班家長交換教子女ge心得,但我發現近來ge討論,只係有好多學校負面的消息,我覺得咁樣只會影響左學校的聲譽,比人地覺得我地仔女ge學校有好多唔好ge地方,咁樣對我地仔女係唔會有好處。

我真係衷心希望個平台只係我地家長彼此分享ge地方。

複式洋房

致歉~

本人因這次討論而造成各位不快致歉,
本人都覺wks是一間開明,公正和有很多mama支持的學校,一定是一間好學校.
對於此事十分抱歉,
請各位見諒,
(十分抱歉,)

首頁

尾頁

跳至