自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我媽同工人姐姐兩個住, 而家租緊的屋就完約想搵地方搬, 睇咗個單位, 之後 AGENT 回覆個業主話唔租喇. 我都有問係咪因為係長者, AGENT 都話唔肯定, 只話業主當初放租時話想租比小家庭, 可以租耐啲. 2年前第一次搵租盤時又係試過個單位業主話唔租比長者. 最後搵到而家的業主, 可能佢地後生又第一次置業, 所以先租比我.
其實只係得長者加工人, 係咪一般業主都唔會租呢? 又調轉如果我唔咁老實話係長者加工人, 就當係我自己一家四口住, 係咪易啲租到? 反正其實租約最終都係用我名去租. 只係我怕萬一比業主知佢可能有權即時取消租約趕人走.

琥珀宮

chanwendy 發表於 21-5-5 17:40
我媽同工人姐姐兩個住, 而家租緊的屋就完約想搵地方搬, 睇咗個單位, 之後 AGENT 回覆個業主話唔租喇. 我都 ...

係架,怕係單位內走左嘛
應該係話有長者都唔會租

水晶宮

回覆樓主:

驚長者有什麼事發生在屋內,又驚無租收,所以很多業主都唔想租比長者,既然難找租盤,為什麽要搬呢?

已刪除用户

回覆樓主:

伯爵府

MariaTsui 發表於 21-5-5 17:47
驚長者有什麼事發生在屋內,又驚無租收,所以很多業主都唔想租比長者,既然難找租盤,為什麽要搬呢?
...

而家租緊間屋有污糟嘢, 初初入住時我媽已經成日話聽到怪聲. 之後工人姐姐試過四五次話比鬼札, 第二日會嘔足一日. 上星期我媽話見到嘢, 有埋樣的, 所以想搬.

水晶宮

chanwendy 發表於 21-5-5 17:51
而家租緊間屋有污糟嘢, 初初入住時我媽已經成日話聽到怪聲. 之後工人姐姐試過四五次話比鬼札, 第二日會嘔 ...

很恐怖

珍珠宮

點解要租屋住,賣左自住樓?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

用你(後生)的名租, 你一齊去睇樓, 話你(未婚, 除婚戒)、你阿媽同工人, 三個人住.

伯爵府

anna59 發表於 21-5-5 17:54
點解要租屋住,賣左自住樓?
自住樓係唐樓冇電梯架, 年紀大行唔到咁耐樓梯, 早排更加跌親而家要坐輪椅加拐杖, 所以要租有電梯的大廈.

男爵府

回覆樓主:

就講一個人住,方便搵租盤,或者講自己加工人一齊住,因自己好忙,一定要有一個工人姐姐,諗定業主有咩問題,過到業主呢関就得。

多數業主不想比老人家係怕變凶宅或冇錢交租,我有租俾老人家,因年青租客都有機會,問題係業主諗法。

大宅

話3個人住囉

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

chanwendy 發表於 21-5-5 17:51
而家租緊間屋有污糟嘢, 初初入住時我媽已經成日話聽到怪聲. 之後工人姐姐試過四五次話比鬼札, 第二日會嘔 ...

好恐怖啊

伯爵府

MariaTsui 發表於 21-5-5 17:52
很恐怖
我媽有次出入, 有個亞婆話我媽住緊嗰層, 曾經有個長者在家失救走咗. 我媽就估係而家住緊的單位. 以我所知, 我個業主都係2年前新買的, 我估佢都唔知自己間屋可能有嘢.

伯爵府

我媽同工人姐姐兩個住, 而家租緊的屋就完約想搵地方搬, 睇咗個單位, 之後 AGENT 回覆個業主話唔租喇. 我都 ...

只係我怕萬一比業主知佢可能有權即時取消租約趕人走>>> 當然有權加你地賠款,業主問一下鄰居同管理員,已知平時有乜人出入,無得呃人吧。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

短租的話,可以考慮酒店是住所,青衣有幾間酒店好似都平嘅

2020年嘅資料
https://www.runhotel.hk/Rambler-Oasis-Hotel

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

Google關鍵字:
香港 服務式酒店 月租 短租

https://www.runhotel.hk/longstaypackage

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

邊度有甘老實...........佢可能怕收唔到租金,如果你地加上去咪得

伯爵府

我媽咪和爸爸有一排賣左樓,新樓又未收屋,租樓住又係好多都見到老人家唔肯租,後來有個Agent話有朋友有層樓肯租,就租了。

原來點解肯租,因為1年後個業主要移民賣樓,無人肯簽1年,所以租俾我媽。

又或者,有啲業主要一次過收1年租先肯租。

珍珠宮

chanwendy 發表於 21-5-5 18:00
自住樓係唐樓冇電梯架, 年紀大行唔到咁耐樓梯, 早排更加跌親而家要坐輪椅加拐杖, 所以要租有電梯的大廈.
...
哦,咁不如賣唐樓,買過間樓

珍珠宮

不如申請富貴長者屋

首頁

尾頁

跳至