婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

我同另一半打算2年後結婚生仔 但係我唔想4個住埋一齊 咁我有叫我男朋友不如叫佢父母抽公屋因為其實依家住緊嗰度都係租嘅 咁佢有同佢地講過 佢呀媽一直唔肯 係度拖 我都唔知可以點 。其實係未我有問題?

男爵府

2021勳章

Shamak 發表於 21-5-5 18:56
我同另一半打算2年後結婚生仔 但係我唔想4個住埋一齊 咁我有叫我男朋友不如叫佢父母抽公屋因為其實依家住 ...

幫係人情唔幫係道理,講完。
抽完間屋自己冇份住,你覺得你6299 會點諗?

複式洋房

honeybid2 發表於 21-5-5 19:44
幫係人情唔幫係道理,講完。
抽完間屋自己冇份住,你覺得你6299 會點諗?
...

唔係呀 我無份住架 我係諗住佢2老抽左 佢地自己住

大宅

牛年勳章 2021勳章

你同你男友結婚, 住屋問題為什麼不自己解決?

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

複式洋房

kwhkwh 發表於 21-5-5 20:03
你同你男友結婚, 住屋問題為什麼不自己解決?

我無話唔自己解決 只係佢父母可以抽公屋佢地唔肯抽 咁我結婚生仔 要4個人住埋一齊? 我諗住結左婚係我同另一半自己住 咁如果佢地唔抽 即係我地自己交一份租 再要幫佢地交多一份租 咁如果佢地肯抽 我地未幫佢交幾千蚊租再比多一萬佢地洗 唔洗又要額外比多一萬佢地租樓

大宅

牛年勳章 2021勳章

Shamak 發表於 21-5-5 20:08
咁如果佢地唔抽 即係我地自己交一份租 再要幫佢地交多一份租 咁如果佢地肯抽 我地未幫佢交幾千蚊租再比多一萬佢地洗 唔洗又要額外比多一萬佢地租樓...

佢2老好明顯就係5同意你的算盤!其實你不明白我意思,我沒有不同意你果句「要4個人住埋一齊?」我意思「解決」, 係不影響2老的情況下攪店佢地同你地的住屋問題!
我亦都欣賞你會幫佢地交租養佢地的做法,但你的盤算對佢地不吸引。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

2021勳章

Shamak 發表於 21-5-5 19:58
唔係呀 我無份住架 我係諗住佢2老抽左 佢地自己住

你要兩個老人家適應一個新區域仲要唔知邊度等抽獎。公屋環境同面積可能都差過佢地而家住嗰度,俾我都唔制... 你諗過個吸引啲既協議先

複式洋房

honeybid2 發表於 21-5-5 20:53
你要兩個老人家適應一個新區域仲要唔知邊度等抽獎。公屋環境同面積可能都差過佢地而家住嗰度,俾我都唔制. ...

我就係諗唔到一個好方法 我又唔想我地負擔咁大 佢地已經慣左2年搬一次 所以適應新區唔係問題 我都有諗佢係因為租開私樓而唔想抽公屋 但只係我想儲多D錢 好老實 我唔介意佢地抽左我同另一半住入去 跟住租私樓比佢住

男爵府

2021勳章

Shamak 發表於 21-5-5 21:08
我就係諗唔到一個好方法 我又唔想我地負擔咁大 佢地已經慣左2年搬一次 所以適應新區唔係問題 我都有諗佢係 ...

冇好方法,佢地已經表明唔想幫。佢兩老點住同你男朋友係咪幫佢地交租係佢原生家庭既事,你只可以接受。你原意係想儲多啲錢冇錯,但做到出黎就好難睇,好似未入門已經想管三管四。

複式洋房

honeybid2 發表於 21-5-5 21:17
冇好方法,佢地已經表明唔想幫。佢兩老點住同你男朋友係咪幫佢地交租係佢原生家庭既事,你只可以接受。你 ...

明白 但結左婚我就有負責係度 多謝你意見

伯爵府

牛年勳章 2021勳章

回覆樓主:

我完全明白你!
喺香港地生活已經唔容易,仲要照顧埋上一代租樓同生活費,真係百上加斤!
如果老人家識諗應該願意申請公屋,交租嗰份錢攞嚟生活都已經好好!
仲有老人家年紀大,想租樓都唔容易!

子爵府

Shamak 發表於 21-5-5 18:56
我同另一半打算2年後結婚生仔 但係我唔想4個住埋一齊 咁我有叫我男朋友不如叫佢父母抽公屋因為其實依家住 ...

多數實唔肯架喎,你地結婚要佢地搬喎。可能佢地有秘密現金呢,根本唔合資格排公屋又唔想話比個仔知自己有錢,明知個仔未必企自己個邊

男爵府

2021勳章

咁老公點諗?有冇同佢傾過?我覺得你出聲冇用,要你老公出聲先得。
同埋兩老可能想同個仔一齊住所以唔抽公屋。

複式洋房

PIGPIG朱 發表於 21-5-5 22:11
多數實唔肯架喎,你地結婚要佢地搬喎。可能佢地有秘密現金呢,根本唔合資格排公屋又唔想話比個仔知自己有 ...

佢唔有秘密現金啦 佢係有就好 其實我地係未都1-2年會搬一次 只係分開定一齊住咁解

複式洋房

c27cheun 發表於 21-5-5 22:44
咁老公點諗?有冇同佢傾過?我覺得你出聲冇用,要你老公出聲先得。
同埋兩老可能想同個仔一齊住所以唔抽公 ...

佢話叫極佢呀媽都唔做 一係唔出聲 佢話唯有佢勤力D搵多D錢 我覺得佢父母係自私 我係覺得我另一半好辛苦

子爵府

Shamak 發表於 21-5-5 22:45
佢唔有秘密現金啦 佢係有就好 其實我地係未都1-2年會搬一次 只係分開定一齊住咁解
...

甘你地負唔負擔到兩間屋洗費?另外佢地無錢?靠曬你老公養?甘多年都租地方?

複式洋房

PIGPIG朱 發表於 21-5-5 22:51

甘你地負唔負擔到兩間屋洗費?另外佢地無錢?靠曬你老公養 ...

係呀 咁多年都係租 依加都係一齊住 只係計劃幾年後可以分開住 佢呀媽有番下工 老豆一直無做野 租佢地就$1都無出 我男朋友大學畢業就開始交租 交左8年 仲要岩岩讀完書搵個萬幾蚊要交萬幾蚊租 佢父母完住無諗過搬細D 直到我男朋友頂唔住出聲佢地先至話搬

子爵府

Shamak 發表於 21-5-5 22:58
係呀 咁多年都係租 依加都係一齊住 只係計劃幾年後可以分開住 佢呀媽有番下工 老豆一直無做野 租佢地就$1 ...

甘到時租兩間細既,表示無錢
甘樣你地咪無可能買到樓?甘大負擔

大宅

2021勳章

Shamak 發表於 21-5-5 22:58
係呀 咁多年都係租 依加都係一齊住 只係計劃幾年後可以分開住 佢呀媽有番下工 老豆一直無做野 租佢地就$1 ...

有啲人就係鐘意兩年轉一租,外人覺得居無定所,佢地覺得得閒轉下環境好正,都好難怪公屋對佢地唔吸引,完全唔係錢嘅問題,儲唔到錢呢個問題點都要你男友出聲,佢先有資格叫兩老「我係你個仔唸下我好嘛」,你未入門甚至入咗門都無立場。。。

複式洋房

PIGPIG朱 發表於 21-5-5 23:11

甘到時租兩間細既,表示無錢

所以未依加得我儲到錢 咁幾年後睇下再點 再搵多D未租2間 搵唔到都焗一齊住

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊