自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

但無論醫生定姑娘態度都好差,但個醫生自稱照完你都唔知發生咩事,有冇人幫襯過?

象牙宮

你睇完,搵唔到咩事?

大宅

如果係我,可能睇過第2個,我未睇過佢!但我好久前照過腸,不過我又未覺得佢好好,所以不介紹你了!

伯爵府

我搵佢照過兩次腸,過程舒服。
佢間房係掛著個鏡架,寫著鏡神,應該係人送嘅

大宅

睇過佢態度真係麻麻
照腸鏡大把醫生照到,唔使一定搵佢

男爵府

陪爸爸搵過佢照胃鏡。全程態度粗魯,一路做一路講:係㗎喇,嗰啲㗎喇......。嗰刻要睇住爸爸,又要聽佢講啲咁嘅嘢,個心好痛。當年都係慕名搵佢,結論係冇禮貌,冇同理心。

男爵府

我睇開龔誠南醫生,都睇咗就10年以上,佢係一個好好既醫生,腸胃鏡我照過3次,手勢十分好

伯爵府

粗皮,人品差一味鬧人,差差差
咁多個醫生使咩睇佢?
貼錢買難受,問一句都鬧到你飛起

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

車!正常私家打靜脈注射或麻醉咪一樣瞓咗一覺就照完,出面大把日間內窺鏡中心,態度好環境好,私人休息室比你同家人等,賓至如歸咁,D照腸胃醫生一年照幾百個,工多藝熟,儀器先進就得啦。

Amy7802    發表於 21-5-6 15:09

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yuyueng 發表於 21-5-5 21:25
車!正常私家打靜脈注射或麻醉咪一樣瞓咗一覺就照完,出面大把日間內窺鏡中心,態度好環境好,私人休息室比 ...

X2

子爵府

ifcsir 發表於 21-5-5 19:17
但無論醫生定姑娘態度都好差,但個醫生自稱照完你都唔知發生咩事,有冇人幫襯過?
...

海洋中心 林亦泓醫生手勢好好 有禮

男爵府

四月照完,佢係專業,講嘢直接,但又唔覺得佢態度好差

照完之後睇報告佢仲會要你開錄音,錄低佢講既野,呢樣我又覺得幾好,起碼唔會講完你又唔記得,之後都可以聽返

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

似乎係性格問題多
病人心理壓力都好大架
醫生要有同理心,病人如果乜都識就唔使搵佢啦

公爵府

ifcsir 發表於 21-5-5 19:17
...

我自己未睇過佢,不過識人照幾次都係搵佢,覺得幾好喎!

大宅

回覆樓主:

性格問題無耐性。我十多年前佢幫我照腸鏡還ok, 不過已經覺得性格有點古怪。上年因肛門痕癢廁紙有點血再找他看看順便照腸。佢看都無看就話痔瘡,醫院檢查完姑娘話醫生已經走左,我心諗乜晤係醫生會上來解釋一次給我聽?之後拿報告走人。上院後其實我原先問題未解還很痕癢。隔數再找他看。佢有點發老皮話無事仲乜來再找他。我話我仍很痕癢,佢又有點不滿話痔瘡不會痕癢。我突然忍唔住情緒幾乎同佢開片,佢見勢色唔對即刻笑返補救。最後死死地氣幫我檢查咁。跟住比D藥膏我搽和抗敏藥。過了幾個月顶唔順走去養和看,他一看就話是股廯,比左D含抗生素藥膏搽一星期便沒事了。

大宅

我識人係護士, 佢真係話呢個醫生係鏡神喎, 話佢好多年前已經照胃鏡好出名, 應該唔係醫生自稱既.

珍珠宮

testher 發表於 21-5-5 21:18
我睇開龔誠南醫生,都睇咗就10年以上,佢係一個好好既醫生,腸胃鏡我照過3次,手勢十分好
...

我反而覺得龔醫生態度好差, 不單等得耐, 語氣仲要好差。
我孭住BB 、帶媽媽去睇龔醫生,等得耐都唔緊要(等了兩小時),見醫生睇晒資料,語氣勁衰話:「你黎搵我都係驗血架姐!再多啲就照埋超聲波囉!我無野做到架! 」

因為我們好多人(二大人+B),所以自己都特別好禮貌,免得惹人討厭,但醫生態度堅衰。
已經係五六年前,我好後悔帶媽媽去睇龔南誠,因為個體驗勁差,緊係覺得唔舒服先去找醫生啦... 最後,寫紙過同一層的化驗所照超聲波。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

男爵府

貓頭雀 發表於 21-5-6 10:29
我反而覺得龔醫生態度好差, 不單等得耐, 語氣仲要好差。
我孭住BB 、帶媽媽去睇龔醫生,等得耐都唔緊要 ...

你講既同我講既係同一個醫生? 因為我係胃有事去睇佢,而我又因為胃生過息肉所以要每3年返去照一次胃鏡,我前後照過3次,包括一次腸鏡,佢手勢好好,照完每次醒返都無唔舒服,覆診時都會提我有慢性胃炎,叫我個人唔好咁緊張,話胃毛病心理影響都好有聯繫,我覺得佢都好關心病人,有時覆診仲會傾多2句計,我有另一個朋友都係胃有問題,都係睇佢,醫生都好好禮貌架喎

珍珠宮

testher 發表於 21-5-6 10:43
你講既同我講既係同一個醫生? 因為我係胃有事去睇佢,而我又因為胃生過息肉所以要每3年返去照一次胃鏡, ...

係呀, 龔南誠,雅蘭中心。
佢多胃病人,也睇埋肝臟。
我哋係因為肝臟而搵佢。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)

珍珠宮

testher 發表於 21-5-6 10:43
你講既同我講既係同一個醫生? 因為我係胃有事去睇佢,而我又因為胃生過息肉所以要每3年返去照一次胃鏡, ...

可能果日佢心情唔好吧,我事後都係咁同媽咪和自己講,自己會舒服啲。

搵到適合自己嘅醫生係好好啲事

首頁

尾頁

跳至