自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

Lhin 發表於 21-5-6 10:21
回覆 哈比族 的帖子

你覺得政府做既嘢全部係好,

好似你咁咩都有得頼,市民理應去做好左自己先,市民自己唔行先去做,最終自己出事又賴政府拍關唔好?咩都係政府錯或人地錯,左怨右呻,唔怪得你的人生咁灰咁暗,出親的post都係負能量,又怨Lee個怪果個成日出post 呻唔開心,你咁樣睇咩醫生都無用啦,先管理好你自己的情緒先啦

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

tszyan1001 發表於 21-5-6 08:55
最好有埋電視和wifi

分到去酒店隔離,就會有,睇你好唔好彩

大宅

哈比族 發表於 21-5-6 09:44
又係政府無做好,你問下班香港人先!
跳舞群組? 打邊爐群組? 健身群組?
佢地是輸入性個案黎架 ...

就係政府嘅政策慢,又做得不足,才先有輸入個案,引發你講既群組!
依家政府仲提倡打完兩針入境嘅人,可以唔使21日隔離, 諗起呢個政策都驚呀!

男爵府

專家都話可以居家隔離,甚至以檢測代替隔離

//呼吸系統專科醫生梁子超:「一些有跡象活躍傳播的個案,21日檢疫無可避免,但如果是一些風險相對低,很大機會是一些復陽的殘餘病毒,傳染性相對十分低,我們考慮會否做原地的多重檢測,例如每隔數天便檢測一次,甚至以原地隔離來取代,避免令我們的設施過早飽和。」
有醫生亦認為,如果家居環境適合隔離檢疫,大廈沒有潛在的環境傳播風險,政府可考慮讓已經接種兩劑疫苗後超過14日的居民留家檢疫。//

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

mkmama21 發表於 21-5-6 09:58
想問下!如果打齊2針, 仲需唔需要去隔離?

要呀,現在咪提議近打晒針是否可縮短隔離時間,作一個誘因吸引人打針,但未有結果。

男爵府

tszyan1001 發表於 21-5-6 08:55
最好有埋電視和wifi
尼個真係好重要

男爵府

強烈要求改為家居隔離
聽講入營無病隔到有病
有人手停口停21日3/4個月無收入點算?

人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

子爵府

好似話會有少少時間比人交隻寵物比朋友, 所以有養寵物的, 依家應該搵定一個可以即時來幫你接貓狗的朋友, 咁佢地就唔駛去動物中心。不過成缸魚就難搞囉, 或者買定個自動喂糧機??

男爵府

回覆樓主:

而家講緊抗疫呀,係全香港人嘅事,每個人背後都有自己原因,病、老、寵物、工作等等而唔想隔離,但如果唔合作真係傳開左……咁好快唔駛抑鬱喇,香港玩完人都玩完,正苦做嘅野唔全面係衰架喇,雖有調整自己心態,如果真係要被隔離,只怪唔好彩,時也命也……你係佢朋友,最重要嘅事唔係同佢一齊呻隔離點差點差,正苦點衰黎負面佢,同佢傾返正面野,俾正能量佢,唔好加重佢抑鬱感 ,大家加油

象牙宮

回覆樓主:

強烈要求無醫生証明,就要強制打針仲好啦!明白去隔離係慘,但真係再爆,日日過百甚至幾百,就唔知點收科了,香港d醫護咁無用

侯爵府

回覆樓主:

我同意隔離21日真係人都癲,我聽到都好驚!
其實我唔係好明,又唔係入我間屋消毒,我喺家居隔離同去隔離營有咩分別?係咪啲喉管呢,即屎渠? 唯一諗到,致政府容易啲管理同埋提供食物。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 哈比族 的帖子

我係情緒有問題,
呢度唔可以討論,莫非只有你可以一言堂

政府係有問題就有問題,唔係什麼都要盲撐

而家你係想引起我情緒病再嚴重

我出post從來冇針對呢度JM
只係發表意見、抒發情緒都唔可以

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我覺得係全幢隔離的話,可以封左大廈出入口及封埋各單位大門

大宅

spikenard 發表於 21-5-6 08:48
其實最怕係停21日冇工開,我嗰d手停口停,好擔心地中招

冇人會關心你停工無法維持生計,另一個post d人恨不得受影響既人隔離起黎唔好累人累物。至於無工開wo.....你唔好彩呢個世界就係咁.....

子爵府

dolala 發表於 21-5-6 09:52
二樓個D人真係何不食肉糜。點解二樓個位唔身體力行親自入竹篙灣?!

話二樓高手既人,咁驚變種,打左疫苗 ...

我一家成人3月尾已經打晒兩支疫苗,講真真係驚,我呢邊高危,學校已經出通知學生要強制檢測都唔可以返學,直到有檢測結果為止,附近又有咁多商場補習社,咁多人出出入入

珍珠宮

虎到金來勳章

fanny590 發表於 21-5-6 09:03
冇得出門口, 又有冷氣唔會熱, 我諗我一件衫會著幾日

唔一定有冷氣

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

dolala 發表於 21-5-6 10:18
何不食肉糜?打左疫苗未?好多人自己唔打疫苗就自己要求人地呢樣個樣
自己同屋企人已經打哂兩針, 抗疫人人有責, 係不恥有人唔肯負公民責任, 如果唔係有人唔配合政府抗疫, 下下攪對抗, 要求多多, 香港唔會攪咁耐啦

男爵府

虎到金來勳章

Shellyxlk 發表於 21-5-5 23:45
既然你覺得居家檢疫咁安全,不如佢去你屋企隔離21日,有你相伴應該唔會抑鬱
...

心情勁好!

水晶宮

Ol0314 發表於 21-5-6 02:03

睇新聞及其他人分享

冇洗衣機,响房最大嘅勞動力就係洗衫洗衫洗衫

珍珠宮

polliebb 發表於 21-5-6 11:47
唔一定有冷氣

竹篙灣同兩間酒店都有冷氣呀, 其他就唔知啦

首頁
23456...9