自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

天水圍發生童黨欺凌事件。一名14歲女童被兩名年齡相若女童瘋狂掌摑30巴兼飛腳踢,其間有同黨全程目擊兼拍片。長逾六分鐘片段事後在社交平台曝光,有區內中學教師主動向警方提供資料,警方昨以涉嫌襲擊致造成實際身體傷害,拘捕一名13歲女童,另一名14歲女童則在家長陪同下到警署自首,涉同罪名被捕。

據了解,事件發生於317日,現場是天水圍天瑞邨附近。知情人士透露,受襲女童14歲,綽號「豆腐姐」,於區內就讀中三,施襲者分別是穿灰外套的「藍精靈」及黑衣短褲的「黑妹」,二人與豆腐姐是同學。

藍精靈及黑妹對事主拳打腳踢,又迫令她下跪出言辱罵。

疑「爭仔」積怨

片段開始,黑妹連摑豆腐姐四巴掌,藍精靈則從後腳踢,二人不斷出言辱罵,「唔好咁嘅眼神望住我得唔得啊!唔好咁怨恨啊。」過程中藍精靈一度停手,未幾再出腳踢跌對方,又指令她跪下。短短六分鐘,豆腐姐猶如人肉沙包,被掌摑面部及後腦最少30次,背、腹及腳被踢逾10次,但未有出手還擊。其間施襲女童自稱「散井」胞妹,是次是替散井教訓她。

知情人士指出,散井有黑幫和勝和背景,活躍於元朗,藍精靈是其親妹,有人自恃有背景人士撐腰,不時「蝦蝦霸霸」,指藍精靈及黑妹在元朗無牌酒吧任陪酒知情人士形容受害女童屬乖乖女,曾與藍精靈一夥,但近期想疏遠二人,加上因「爭仔」問題積怨。藍精靈更與早前糾黨虐打少女的「牛丸」相熟。

事發當日受害女童被人以逛街為名,誘至該僻靜位置,由於連同拍攝及沒入鏡多達五人在場,她根本避無可避,事後受驚向同學哭訴。天水圍一名中學教師在欺凌片段流傳後,主動向警方提供資料,聲稱三名女童均是他任教的中學生。

警方昨在元朗區拘捕一名13歲中二女學生,另有一名14歲中三女學生在家長陪同下到元朗警署自首,二人涉襲擊致造成實際身體傷害被捕,警誡下承認是片中施襲者。警方初步調查後,相信事件與黑社會無關。

對於女童在無牌酒吧工作,據現行規定,娛樂場所不可供應酒類飲品予18歲以下人士,職員年齡亦有限制,如聘用未成年人士,需向酒牌局申請特別批准,不過無牌酒吧則作別論。

象牙宮

另有一名14歲中三女學生在家長陪同下到元朗警署自首

點處理?
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

333s 發表於 21-5-6 07:48

點處理?

打人仲拍片,依家十幾歲嘅年青人,個腦諗緊乜野?

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

點處理?

內文話「涉同罪名被捕」

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點處理?

佢諗住自守認罪扣減三分一刑期掛

水晶宮

畀面勳章

知情人士形容受害女童屬乖乖女,曾與藍精靈一夥,但近期想疏遠二人,加上因「爭仔」問題積怨。

又爭仔又同呢班人一夥,咁都屬於「乖乖女」

珍珠宮

wendykaka 發表於 21-5-6 07:51
打人仲拍片,依家十幾歲嘅年青人,個腦諗緊乜野?

要威囉!可惜嘅係一個二個都係冇腦嘅!

男爵府

不知所謂

水晶宮

依家啲十三四歲wet妹興著成咁,定係要做陪酒先咁著

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

咁細個。。。真係恐怖

侯爵府

好媽媽勳章

所以我唔認同讀到書邊間學校都一樣物以類聚人以群分,仲話受害者係乖乖女,影片已經睇到佢染曬頭髮,今次佢俾人打,或者佢以前都打過人,根本全部都曳
開心每一天

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

lovelybaby2015 發表於 21-5-6 07:54
知情人士形容受害女童屬乖乖女,曾與藍精靈一夥,但近期想疏遠二人,加上因「爭仔」問題積怨。

又爭仔又同 ...

係囉咁都算乖乖女

翡翠宮

畀面勳章

天水圍發生懷疑童黨欺凌事件,有懷疑施襲者的友人將約6分鐘過程拍成影片。據流傳影片顯示,欺凌雙方相信早已認識,片中一名穿黑色T恤及一名穿灰色外套的少女,一邊以粗言穢語質問一名年齡相若、被稱作「豆腐姐」的女子,一邊施以掌摑腳踢。

兩人不時前後夾擊,虐打事主約1分半鐘,期間至少掌摑她10多巴掌,又數次「起飛腳」踢向事主臀及腹部。事主遭踢至跌坐地上,口罩亦被打至飛脫。

其後事主被喝令跪在地上,再被兩人粗口指罵,內容涉及責怪她「無義氣」及拒絕一同「去街玩」,當事主嘗試解釋及爭辯時,再被人輪流打罵,至此片段結束,現時未知被打女童「下場如何」。

據了解,事發後其中一名涉嫌施以虐打的女童,其家人從網上發現該段短片後,主動聯絡警方並帶同涉事女童前往警署自首;而事件中被虐打的事主,亦涉嫌與早前一宗傷人案有關被警方拘捕

https://hk.news.yahoo.com/%E6%8E ... 0%98-000743712.html

咁都叫乖乖女,睇黎我要學下現今世代「乖乖女」的定義
日日是好日

侯爵府

回覆樓主:

所謂乖乖女都係相對嘅啫,同黑社會同陪酒嘅,染髮同衣著問題已經係小事。

珍珠宮

回覆樓主:

記得以前讀band 1中學都有個同學有黑社會背景,成日有D人嚟學校門口搞事又報警又剩,但佢成績幾好,好似後來都冇被人踢出校,諗返學校都幾包容。可能佢都屬於乖乖仔果類。

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

但顏色朋友真係好重要,相信佢哋各位嘅成績一定唔會好

珍珠宮

個教師冇得唔提供資料啦,佢唔提供都好快被人查到,自己提供好過俾人「請去」提供啦。

別墅

CatgirlBB 發表於 21-5-6 07:51
又牛丸又豆腐
新界班牛屎妹寧舍無文化

佢哋啲綽號
真係令人好想打邊爐

象牙宮

2024年龍年勳章

Alice6125 發表於 21-5-6 08:28
佢哋啲綽號
真係令人好想打邊爐

哈哈哈