自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

重點............係要輕

伯爵府

個人喜好,鐘意咪買

水晶宮

喜歡買就買,平貴都會用,量力而為
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

回覆樓主:

最緊要實用,多間格,同埋輕

男爵府

yurijm 發表於 21-5-6 12:34
買手袋幾好丫
我覺得有能力可以買
但睇唔過眼成日有女人講到自己唔買就好慳家、話自己貼地、唔虛榮

仲要話識嘅有錢人都唔用
係無錢先會買貴袋充闊佬

真想問佢識幾多個有錢佬

甘比又唔通唔算有錢?

公爵府

買手袋幾好丫
我覺得有能力可以買
但睇唔過眼成日有女人講到自己唔買就好慳家、話自己貼地、唔虛榮

仲有,成日都有人話買個咁貴嘅袋,就寧願去旅行,買乜,買物點點點 。佢哋唔明人哋跟本唔須要寧願,有錢人好多嘢係同時進行的,唔會買咗個袋,就冇錢去旅行,同買其他嘢。

JasperJen_Jen    發表於 21-5-6 15:21

伯爵府

我覺得要total look, 單攞個名牌袋但打扮求其又唔襯嘥左個袋

男爵府

72leelily 發表於 21-5-6 12:01
我用袋最緊要輕
有牌子放入櫃多過用

我都係吖
最怕重

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

袋我要輕, 係唔係名牌唔太重視.
但總有幾個旁身, 因重要場合, 唔可以拎個平袋. TOTAL LOOK 唔OK.

客觀睇, 追名牌, 各有能力, 愛好, 其實都無所謂. 名牌質素, 好多都優質. 其實都值.
但若淨係貴在袋, 平在行為, 儀態, 只會袋不稱身.
就咁無謂喇.
名牌都變AA貨.

象牙宮

茶木 發表於 21-5-6 12:03
我覺得貴手袋要襯個look, 速遞阿姐打扮,或者超市收銀阿姐,揹個貴袋,人地會以為假野

李嘉欣,fy ...
岩要襯個人,
有貴氣既自信唔係來自名牌子。
之前發現有個女人有d衣著係假野,
呢排佢成日用名牌子袋及鞋,
唔知點解憂睇都覺得係假野。

象牙宮

小小馬奇朵 發表於 21-5-6 12:20
貴袋都唔係人人拎得好睇。如果著到污污wear wear,啲衫褲鞋殘殘舊舊,就唔好糟蹋個靚袋。
...
諗起朋友個仔,
有次去球場打波見個男人就衣著污搲睇人唔起,
打完去車場攞車佢揸架寶馬巴巴閉,
點知人地揸架瑪莎拉蒂。

象牙宮

回覆樓主:

我個前阿嫂話係身份象徵喎,點都要有個名牌手袋!我只求實用同款,成日用淘寶貨,掉左唔心痛

象牙宮

BGCOME08 發表於 21-5-6 13:19
仲有,成日都有人話買個咁貴嘅袋,就寧願去旅行,買乜,買物點點點 。佢哋唔明人哋跟本唔須要寧願 ...
有錢人買野係唔會諗寧願呢個問題的,
佢地洗1千等如普通人$10/$100咁用呀!

子爵府

我喜歡買手袋,屋企應該超過20個,平至幾百至8萬幾都有,但其實最常用嘅係萬零蚊嘅YSL!

男爵府

買手袋幾好丫
我覺得有能力可以買
認同,人各有志啫,我唔會覺得唔用貴袋嘅人有咩問題,有人好有錢但唔買名牌,亦有負擔唔到用平嘢都冇問題,事實袋真係用嚟裝嘢,唔一定要貴,不過我自己鍾意買咁解,每個人都有捨得使錢嘅地方,但有一啲女人係好奇怪,自己唔用見人用又唔抵得,係要單打你幾句,我身邊都有啲咁嘅人,有時覺得佢都好奇怪,我又冇埋你用乜嘢,你理得我用乜,又唔係問你攞錢買

子爵府

mercurycc 發表於 21-5-6 13:39
諗起朋友個仔,
有次去球場打波見個男人就衣著污搲睇人唔起,
打完去車場攞車佢揸架寶馬巴巴閉,

睇人唔起就係自我修養唔夠。不過型男揸靚車同油膩大叔揸靚車,就必定前者賞心悅目好多

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

seaman1982 發表於 21-5-6 12:18
我老豆細個已同我講,男人既門面就係錶,女人既門面係手袋,當然唔係鼓勵我追名牌,佢意思係有能力就買個好 ...

如果只係攞個貴袋,我覺得係普通人,只係夠錢買袋,充門面。真有錢就唔止買袋,而係穿名牌衫。如果真係名牌衫加名牌袋,就會覺得呢個係中產。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

手袋對我黎講最緊要實用﹐裝到野﹐輕身。拎舊鐵出街為SHOWOFF我寧願比人覺得我窮啦。(當然有一個半個放屋企以備不時之需)

大宅

回覆樓主:

做人要恰如其份,攞個幾萬蚊手袋,但出入公屋,迫巴士等等,令人側目!
就好似日日貴婦look咁出現,但係公屋劏房出入,你覺得人哋會點睇?其實人哋背後會笑呢個人充大頭鬼!
就好似之前睇套劇話: 3寸豆零踭高踭鞋,係俾d腳不沾地,坐私家車點到點嘅阿太著.....呢個就係現實!

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

回覆樓主:

唔嗜名牌!最緊要適合、方便、好看!

首頁
12345...7

尾頁

跳至